VELIKA PAŽNJA

Narodna prognoza pretvorena u istinski lokvarski suvenir

Marinko Krmpotić

Mirjana Pleše, proučavateljica lokvarske povijesti i tradicije, na temelju običaja zvanog brojanice predviđa vrijeme za iduću godinu, a uz nju su i profesorice Marijana Rakas te Andrea Marković



LOKVE Punih je dvadeset godina proteklo od trenutka kad je Mirjana Pleše, proučavateljica lokvarske povijesti i tradicije, javnosti predstavila prvo izdanje Lokvarskog kalendara, posebnog godišnjeg kalendara koji na temelju starog narodnog običaja zvanog brojanice predviđa vrijeme za iduću godinu.


To prvo izdanje bilo je u obliku fotokopije uređenog teksta, a budući da je kalendar počeo privlačiti sve veću pažnju, krenulo se od 2007. godine u tiskanje na kvalitetnom papiru i to u malom i velikom formatu. U međuvremenu je u Lokvama osnovana Udruga ljubitelja lokvarskih starina koju vodi Mirjana Pleše, a u izradi kalendara pridružile su joj se i Marijana Rakas te Andrea Marković, profesorice iz lokvarske Osnovne škole Rudolfa Strohala.


Promjene vremena


Upravo ova ekipa koja posljednjih petnaestak godina svake godine u razdoblju od Svete Lucije do Badnjaka marljivo bilježi promjene vremena iz sata u sat, jučer je predstavila već dvadeseti Lokvarski kalendar, vezan uz 2019. godinu. Radilo se, istaknule su, kao i do sada, a to znači da je svaki od 12 dana između dva spomenuta datuma »glumio« jedan mjesec u godini, pri čemu se vremenske prilike tog dana projiciraju na pretpostavljeni mjesec iduće godine.




Takav oblik predviđanja vremena postoji u raznim dijelovima Hrvatske i Europe, a zahvaljujući trudu članica Udruge ljubitelja lokvarskih starina, najviše se u Gorskom kotaru razvio upravo u Lokvama gdje je postao i svojevrsni turistički brend jer mnogi posjetitelji Lokava traže kao uspomenu i svojevrsni suvenir baš – Lokvarski kalendar.


A da takav pristup narodne tradicionalne prognoze ima smisla pokazale su jučer pri predstavljanju Lokvarskog kalendara za 2019. godinu Andrea Marković i Marijana Rakas koje su uz Mirjanu Pleše pratile tijekom ove godine kako će se ostvarivati njihove prognoze te jučer čitale i uspoređivale svoja predviđanja s onim što se zaista i dogodilo. Vrlo brzo postalo je jasno da su pogodile okvirnu prognozu za sve mjesece osim za srpanj gdje je bilo tek manjih odstupanja!


Naravno, lokvarske »čarobnice« nadaju se da će sličan postotak uspješnosti imati i u narednoj godini o kojoj ćemo detaljnije pisati u jednom od narednih brojeva Novog lista, a sada kažimo samo to da bi snijeg trebao »zabijeliti i dol i brijeg« od sredine siječnja, a veljača ne bi trebala biti tako prevrtljiva i puna snijega kao prošlogodišnja koja je donijela rekordne visine snježnog pokrivača.



Svi posjetitelji prezentacije dobili su na dar Lokvarski klalendar za 2019. godinu, a riječi zahvale lokvarskim prognozerkama na upornom i srčanom radu uputila je prezentaciji nazočna Ivana Pečnik Kastner, voditeljica UŠP Delnice, obećavši daljnju potporu i pomoć u aktivnostima kojima se čuva narodna tradicija i njeguje ljubav prema prirodi i njenoj zaštiti.



Stare razglednice


Proljeće će nešto malo kasniti i osjetit će se tek u travnju, a ljeto će biti ljeto u lipnju i srpnju koji će ponuditi i nešto promjenjivog vremena, dok bi kolovoz trebao biti prilično vlažan. Rujan i listopad neće biti tako lijepi kao ove godine, ali zato ni studeni neće donijeti ono što nosi u imenu, dok će završni mjesec naredne godine biti vrlo raznovrstan – maglovit, vjetrovit, kišovit, snježan i burovit!


Ove je godine kalendar, istaknula je Mirjana Pleše, ukrašen i obogaćen starim razglednicama Lokava, od kojih im je najveći dio ustupio Željko Ročić, a dio je preuzet iz monografije o razglednicama Primorsko-goranske županije.


– Svemu tome dodali smo i 12 zanimljivih mudrih izreka koje sam zapisivala slušajući Radio Rijeku te ih prevela na lokvarski i uključila u priču o kalendaru za narednu godinu. Grafički dio posla i pripremu za tisak i ovog je puta učinio Nikola Pleše, a posebno hvala Ivani Pečnik Kastner, voditeljici Uprave šuma podružnica Delnice, koja nam je ove godine pomogla u sufinanciranju tiskanja kalendara pa smo već sada odlučili da će nam za kalendar za 2020. godinu tema biti furmani i sjekači – najavila je Mirjana Pleše.