Medo bere jagode

Napad na farmu jagoda u Lokvama: Medvjeđa obitelj obrstila plantažu

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Ostali smo bez 150 kila jagoda, no problem je što su se životinje navikle na ljude i ne bježe. Jednu sam večer bacao petarde, ali one uopće nisu reagirale, kaže vlasnik OPG-a Josip Žigo



LOKVE Iz dana djetinjstva znana nam rečenica o tome kako medo bere jagode uvijek je simpatična – osim kad su u pitanju vaše jagode, a pogotovo ako se bavite prozvodnjom jagoda. A upravo to u Lokvama već jedanaeast godina radi vrijedna obitelj Žigo čija je jedna parcela jagoda jučer, najvjerojatnije u ranim jutarnjim satima, doživjela još jedan ovogodišnji nimalo bezazlen posjet medvjeđe obitelji koju čine medvjedica i dva mladunca. Udruženim snagama ovaj je medvjeđi trojac ušao u žičanom ogradom zaštićen prostor i zaista se dobro počastio pobrstivši četiri-pet lijepo zasađenih dugih redova jagoda. Zanimljivo je da su medvjedi birali isključivo zrele jagode pojevši gotovo sve što vrijedi te uništivši ostatak valjanjem i prolaskom kroz nasade pa je OPG Žigo, govori nam Majda Jadrijević, samo ovom prigodom oštećen za oko 150 kilograma slasnih jagoda.


– Još prošle godine imali smo problema s medvjedima koji su jednom prilikom čak iskopali rupu ispod ograde i ušli na parcelu pa smo se obratili i policiji. Ove godine još je gore. Više i ne brojimo koliko su nam puta medvjedi ušli na ovu parcelu na kojoj uzgajamo nešto više od 15.000 jagoda. Ovaj posljednji ulazak do sada je najteži, jer je upravo počela druga berba koja je najjača i od koje najviše očekujemo, a već na početku smo se suočili s gubitkom. I nije tu problem u tome što su medvjedi pojeli stotinjak kilograma jagoda, već to što je nama zbog njihovih sve češćih dolazaka ugrožen posao. Nama su te jagode izvor prihoda, mi u njih ulažemo i oko njih se trudimo često provodeći po cijele dane na terenu.


 Naravno da nam je onda itekako krivo kad na ovakav način gubimo ono u što smo uložili puno truda, ljubavi i rada. Od koga god tražimo pomoć svi samo kažu da ne mogu učiniti ništa, jer su medvjedi zaštićena vrsta. Nemam ništa protiv toga, ali u ovom slučaju ispada da smo mi ugroženiji od životinja. Ja volim životinje i ni slučajno ne tražim njihovo istrebljenje, ali ovo je sada sve veći problem jer mi ne možemo raditi u ovakvim uvjetima. Propada nam trud i rad, propadaju nam ulaganja. Jedanaest godina se mučimo, radimo i na kraju kad smo postigli kvalitetu i našli tržište te stekli ugled mi se posljednje dvije-tri godine mučimo s životinjama koje nam čine štete koje nitko ne želi nadoknaditi, kaže Majda Jadrijević.




Josip Žigo, vlasnik OPG Žigo, kaže kako mu ne preostaje nego sljedeće dvije -tri noći provesti na parceli te uz pomoć psa čuvati zasade jagode.


– Bojim se da je ta medvjeđa obitelj prepoznala ovu našu parcelu kao odlično hranilište i nastavit će dolaziti. Problem je što su se te životinje već toliko navikle na ljude i ne bježe kad se pojavimo. Štoviše, ja sam jednu večer bacao petarde, ali one uopće nisu reagirale, govori Josip Žigo po čijem je mišljenju temeljni problem u tome što medvjeda jednostavno ima previše i za njih u šumi nema dovoljno hrane pa se spuštaju prema naseljima gdje ih često čeka »švedski stol«.