Niče novi industrijski pogon

Na mjestu staračkog doma u Gerovu bit će peletara

Marinko Krmpotić

Buduća peletara bit će na lokaciji s potpuno sređenom komunalnom infrastrukturom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Buduća peletara bit će na lokaciji s potpuno sređenom komunalnom infrastrukturom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Izgradnja staračkog doma se izjalovila, a zemljište je kupio investitor iz Bugarske koji najavljuje da će tvornica peleta s 15-ak zaposlenih i najvišim ekološkim standardima biti otvorena do kraja godine



GEROVO Do kraja ove godine u Gerovu bi, na lokaciji gdje su se u doba bivše države nalazile vojarne tadašnje JNA, s radom trebala početi tvornica peleta koju planira pokrenuti bugarski investitor, najavljuje gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel pojašnjavajući kako je došlo do mogućnosti ulaganja stranog kapitala na lokaciji na kojoj su bivši čelnici čabarske lokalne samouprave, tamo još od doba Marijana Filipovića, planirali izgradnju doma za starije osobe.


Uredili infrastrukturu


– Baš zbog godinama provođenih nastojanja vezanih uz izgradnju Doma za starije osobe na toj su lokaciji i prijašnje vlasti nastojale što bolje urediti infrastrukturu kako bi pristup tom području bio što bolji. U skladu s tim Grad Čabar je prije nekoliko godina na natječaje za IPARD programe prijavio, između ostalog, i uređenje prometnica na toj lokaciji. Plan je bio urediti sve ceste oko parcele na kojoj je u planu bila izgradnja Doma za starije osobe, a budući da je postojao veliki interes jednog stranog poduzetnika i da se čak ušlo u jedno od prvih primjera javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, izgledalo je da će se sve skupa realizirati. Nažalost, privatni partner nije uspio dobiti bankovnu garanciju pa je njegov dio posla vezan uz izgradnju Doma za starije osobe stao. Mi kao lokalna samouprava ipak smo svoj posao odradili do kraja te realizirali projekt koji smo prijavili, a to znači da smo u potpunosti uredili planiranu infrastrukturu.

Ubrzo se pokazalo sa smo postupili ispravno jer nam se obratio bugareski investitor zainteresiran za izgradnju peletirnice na jednoj od parcela tog područja. Mi smo raspisali natječaj, on je kupio parcelu i krenuo u prikupljanje dokumentacije te će, po njegovim riječima, do zime ove godine tu s radom početi mala peletara u kojoj će raditi petnaestak ljudi. Na terenu to trenutačno tako ne izgleda, jer nema nikakvih radova, ali investitor tvrdi da će već gotove hale iz njegove sadašnje tvornice u Srbiji biti prebačene ovamo kad teren bude spreman, a za taj posao, po njemu, ne treba puno vremena, rekao je Rajšel posebno naglasivši da strani ulagač obećava ekološku proizvodnju koja ni po čemu neće zagađivati okolinu, niti škoditi ljudima.



Kako sada stvari stoje od izgradnje Doma za starije osobe na ovoj se lokaciji odustalo. No, ističe Rajšel, to ne znači da se općenito odustalo od te ideje.– Jedna takva ustanova ovom je kraju potrebna, a vjerujem da bi privukla pažnju i korisnika iz drugih sredina. Upravo zato razmišljamo i o drugim mogućnostima pa smo na jedan način oživjeli staru ideju preuređenja nekadašnje osnovne škole u Hribu u Dom za starije osobe. Za sada je to samo ideja, ali razmotrit ćemo kakve su mogućnosti realizacije, rekao je Rajšel.


Mještani skeptični




– Dio mještana koji žive blizu tog područja najavu početka rada tvornice peleta nije primio s oduševljenjem, ponajprije stoga što je s Finvestovom peletarom koja radi nekoliko kilometara dalje bilo podosta poteškoća i znatan broj ljudi bunio se zbog neugodnih mirisa i bijelog dima.  Nova tehnologija, po najavama investitora, uopće ne stvara dim i smrad i nikakvih poteškoća ne bi trebalo biti. Nadamo se da će zaista tako i biti te da će rad ovog pogona donijeti korist našem kraju, kroz zapošljavanje i plaćanje komunalne naknade i doprinosa, rekao je Rajšel istaknuvši kako se nada da će primjer ovog bugarskog ulagača slijediti i ostali investitori budući da je riječ o lokaciji koja posjeduje svu potrebnu infrastrukturu.


okvir