Projekt 'Veze prirode'

Na Risnjaku otkriveno 57 novih vrsta leptira

Marinko Krmpotić

Močvarna riđa iliti Euphydryas aurinia / Foto T. KOREN

Močvarna riđa iliti Euphydryas aurinia / Foto T. KOREN

»Veze prirode« podrazumijevaju suradnju dviju susjednih država vezanu uz očuvanje i obnovu biološke raznolikosti – od usklađenih mjera za poboljšanje ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, do uvođenja održivih metoda upravljanja prirodnim resursima



CRNI LUG Zadovoljstvo zbog dosadašnje vrlo dobre realizacije međunarodnog Interreg V-A Slovenija-Hrvatska projekta »Veze prirode« obilježilo je jučerašnji treći partnerski sastanak hrvatskih i slovenskih sudionika tog projekta održan u upravnoj zgradi Nacionalnog parka Risnjak.


Nataša Hribarnik, voditeljica cjelokupnog projekta, napominje da su sve dosadašnje aktivnosti vezane uz realizaciju ovog trogodišnjeg projekta realizirane po planu.


Odlični rezultati ovogodišnjih aktivnost obvezuju na daljnja istraživanja što će započeti sljedeće godine / Foto HYLA


Odlični rezultati ovogodišnjih aktivnost obvezuju na daljnja istraživanja što će započeti sljedeće godine / Foto HYLA





– Zajednički i kroz jako dobru suradnju radimo na nekoliko različitih područja vezanih uz očuvanje i obnovu biološke raznolikosti – od usklađenih mjera za poboljšanje biljnih i životinjskih vrsta koje su u lošem stanju, pa do uvođenje suvremenih, održivih metoda upravljanja prirodnim resursima. Te projekte provodimo na području NP Risnjak, Kamačnika, Grosuplja te uz hrvatsku i slovensku obalu Kupe i Sutle, a projekti i aktivnosti ravnomjerno su raspoređeni na hrvatskoj i slovenskoj strani. Ono što smo do sada priveli kraju je čišćenje izvora rijeke Kupe, a niz drugih aktivnosti je u tijeku, primjerice istraživanje leptira i zaštita vidre. Osim same zaštite, želja nam je i bitno podići osviještenost o važnosti očuvanja prirode i koristi koje ima očuvana priroda na dugoročnu kvalitetu života. U okviru toga na području NP Risnjak i kanjona Kamačnika bit će osmišljene poučne staze, a u Grosuplju će biti osmišljen i Centar za posjetitelje, najavila je Nataša Hribarnik.


 



Mia Leljak, stručna suradnica na projektu »Veze prirode«, zadužena za izradu promotivnih materijala za sve partnere, također napominje da i na tom području aktivnosti idu po planu.– Osmislili smo logotip projekta, pokrenuli web i Facebook stranicu, izradili informativni letak, stalne i privremene ploče, plakate i sve ostalo bitno za prezentaciju projekta. Krenuli smo i s izradom multimedijalnih materijala s prikazom aktivnosti koji partneri provode, a do sada smo obradili Sutlu, NP Risnjak i Radensko polje, a ostaje nam Kamačnik i završni zajednički film, rekla je Mia Leljak.


Nadmašili plan


Stjepan Grevinger, voditelj projekta s hrvatske strane, napomenuo je da je riječ o projektu vrijednom 2,5 milijuna eura, a u njemu sudjeluje sedam partnera – Občina Grosuplje, Grad Vrbovsko, Nacionalni park Risnjak, Park narave Rogaška Slatina, Zavod za varstvo narave Slovenije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Udruga Hyla. Realizacija projekta s hrvatske strane, ističe Grevinger, ide čak i bolje od plana.


Mia Leljak i Nataša Hribarnik / Foto M. KRMPOTIĆ


Mia Leljak i Nataša Hribarnik / Foto M. KRMPOTIĆ



– Čišćenje izvora Kupe je privedeno kraju, pri čemu je bitno naglasiti da je plan bio čišćenje do 30 metara ispod površine, a mi smo očistili čak 46 metara uz nimalo lagane uvjete rada. Više od plana napravili smo i na izradi tzv. pletera, odnosno ograda koje sprečavaju odron zemlje prema rijeci Kupi. Tu je u planu bila izrada 12 metara, a mi smo postavljanjem četiri tzv. pletera pokrili čak 20 metara na kojima su sad ti odroni zaustavljeni. U tijeku je košnja raznih livada vezana uz zaštitu leptira i tu smo napravili već 90 posto u odnosu na ukupni plan koji ćemo sigurno realizirati na vrijeme, rekao je Grevinger, naglasivši da su dosadašnje aktivnosti nedvojbeno pokazale veliku korist za ekologiju, floru i faunu ovog područja, ali i turističku konkurentnost jer svaka od realiziranih pojedinosti predstavlja potencijalnu novu turističku zanimljivost.


 



Stjepan Grevinger smatra da mogućnosti za nastavak ovakvih i sličnih, za područje NP Risnjak vrlo korisnih aktivnosti, postoji i po završetku projekta 2021. godine.– Dosadašnjim radom za to smo postavili temelje, a hoće li biti nastavka i kakav će on biti, vidjet ćemo kad se pojave novi EU natječaji ove vrste. U svakom slučaju, uz nastavak rada na sadašnjim aktivnostima otvaraju nam se, primjerice, i mogućnosti vezane uz speleološka istraživanja. Naravno, razmotrit ćemo razne mogućnosti i polako se početi pripremati za prijave na nove natječaje, rekao je Grevinger.


Neočekivani rezultati


Da je tome zaista tako, potvrdilo je potom predavanje Tonija Korena, predstavnika Udruge Hyla koja provodi istraživanje leptira. Zaključak prvog dijela istraživanja koje će biti nastavljeno i sljedeće godine je da se na području NP Risnjak nalazi snažna i mnogobrojna populacija leptira močvarna riđa, znatno jača od očekivanog.


– Kad smo dolazili, bili smo i pomalo skeptični jer su dotadašnja istraživanja govorila o svega jednoj lokaciji na kojoj postoji ta vrsta leptira. No, nakon dva-tri mjeseca istraživanja otkrili smo čak četiri lokacije (Leska, Lazac, Šegina, dolina Kupe) na kojima smo evidentirali i označili 359 jedinki te vrste. Uz taj pažnje vrijedan broj otkrili smo i niz drugih vrsta, među kojima je čak sedam do sada nezabilježenih vrsta dnevnih leptira na području NP Risnjak te čak 50 za ovo područje novih noćnih leptira, a među njima je sedam novih, čak i u hrvatskim okvirima! Naravno, ovi rezultati obvezuju na daljnja istraživanja u koja krećemo sljedeće godine, na samom početku sezone, najavio je Koren, naglasivši da bi jako dobro bilo – s obzirom na obilje kvalitetnog fotomaterijala – objaviti i knjigu o dnevnim i noćnim leptirima koji žive na području Nacionalnog parka Risnjak.


Foto Marinko KRMPOTIĆ


Foto Marinko KRMPOTIĆ