Crni Lug

NP Risnjak: Interpretacijski centar diže razinu parka

Marinko Krmpotić

NP Risnjak planira u sljedeće dvije godine značajna ulaganja / arhiva

NP Risnjak planira u sljedeće dvije godine značajna ulaganja / arhiva

NP Risnjak planira Volonterski centar i uređenje planinarskih i pješačkih staza, a TZ i Grad Delnice žele pomoći osmišljavanjem interpretacijskog centra, ističe direktor TZ-a Delnice Petar Hrg



Grad Delnice i Turistička zajednica Grada Delnica na Javni poziv Ministarstva turizma prijavili su ulaganja vezana uz Interpretacijski centar Crni Lug. Prijava je rezultat želje Grada Delnica i TZG Delnice da pripomognu Nacionalnom parkom Risnjak koji će u naredne dvije godine za dva projekta koristiti 6,6 milijuna kuna namijenjenih projektu izgradnje Volonterskog centra, odnosno uređenja planinarskih i pješačkih staza prema vrhu Risnjaka. Vezano uz ta ulaganja TZG Delnice i Grad Delnice žele pomoći osmišljavanjem interpretacijskog centra koji bi se, ističe direktor TZG Delnice Petar Hrg, nalazio u neposrednoj blizini novog hostela pružajući dodatne informacije o prostoru koji nas okružuje, samome mjestu, njegovoj povijesti i tradiciji, Nacionalnom parku i specifičnostima Gorskog kotara.



Kao poseban dio tog projekta prijavili smo ulaganje u nabavu i postavljanje baza za e-bicikle. Te bi baze bile smještene u Delnicama, Brodu na Kupi i Crnom Lugu čime želimo povezati taj već poznati Delnički trolist te pružiti ljubiteljima biciklizma mogućnost uživanja na prekrasnim stazama koje su smještene na lokacijama od 210 metara nadmorske visine (Kupska dolina) pa do visova na 1528 metara nad morem.





– Projektom je predviđena suvenirnica za izlaganje i prodaju autohtonih goranskih suvenira i proizvoda površine 16 metara četvornih, info prostorija s multimedijalnim sadržajima površine 18 kvadrata, animacijski prostor predviđen za seminare, radionice i slične sadržaje površine 34 četvorna metra, te sanitarni čvorovi. Također, području Crnog Luga nastojat ćemo pomoći i ulaganjem u projekt uređenja biciklističkih staza na području Grada Delnica za što su nam već odobrena sredstva i koji će biti realiziran do proljeća sljedeće godine.


Projektom interpretacijskog centra Crni Lug i postavljanjem baza za e-bicikle želimo napraviti ciljanu nadogradnju na projekte Nacionalnog parka Risnjak čija će realizacija krenuti sljedeće godine, zaključuje Hrg.


Spremnost Grada Delnica i TZG Delnice da se uključe u projekte i programe jačanja turističke ponude i novih sadržaja na području Nacionalnog parka »Risnjak« prihvaća i ravnatelj te ustanove Miljenko Gašparac, ali napominje da on osobno o svemu ne zna dovoljno.


– Točnije, neke pojedinosti saznao sam iz dokumenata objavljenih na internetu i od novinara, dok s nama kao Nacionalnim parkom »Risnjak« nitko nije kontaktirao što ne smatram dobrim iz jednostavnog razloga što kod ovakvih poslova mora biti zajedničkih dogovora i suradnje kako ne bi dolazilo do preklapanja poslova i aktivnosti, rekao je Gašparac.