Predstavljen projekt

NOVO U STAROJ SUŠICI Ris, vuk i medvjed bit će u svom “domu” u rujnu iduće godine

Marinko Krmpotić

Ovako bi Centar za posjetitelje o velikim zvijerima trebao izgledati u rujnu 2020.  / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ovako bi Centar za posjetitelje o velikim zvijerima trebao izgledati u rujnu 2020. / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Na lokaciji sada ozbiljno ruinirane stare zgrade niknut će objekt u kojem će se kroz čuda moderne digitalne tehnike moći saznati i vidjeti puno toga tipičnog za život ovih divnih životinja



RAVNA GORA Bude li sve išlo po planu, u rujnu iduće godine u Staroj Sušici, neposredno uz lijep i romantičan frankopanski dvorac, bit će otvoren Centar za posjetitelje o velikim zvijerima. Pod ovim za europsku i hrvatsku birokraciju tipičnim »kobasičastim« nazivom koji sam po sebi ne znači baš ništa, krije se nešto puno ljepše – »dom« risa, vuka i medvjeda.


Naime, u idućih 19 mjeseci na lokaciji sada ozbiljno ruinirane stare zgrade niknut će objekt u kojem će se kroz čuda moderne digitalne tehnike i lijepo uređen prostor moći saznati i vidjeti puno toga tipičnog za život ovih divnih životinja koje, kao malo gdje u Europi, žive zajedno uz ljude na po zemljopisnim gabaritima vrlo malom prostoru Gorskog kotara.


Ideja o jednom ovakvom Centru prvi se put javila prije pet godina, potom je razrađena i uobličena u projekt koji je Javna ustanova Priroda uspješno prijavila na natječaje EU fondova, a jučer je u Ravnoj Gori održano prvo predstavljanje tog projekta.


Danas je stanje ovakvo.... / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Danas je stanje ovakvo…. / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





Pojašnjavajući dosadašnji tijek aktivnosti Sonja Šišić, ravnateljica JU Priroda, rekla je da je projekt odobren u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.«, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.


– Ukupna vrijednost projekta je 8,1 milijun kuna, a troškovi sufinanciranja sredstvima EU-a iznose 7,1 milijun kuna – rekla je Šišić, a pozdravljajući nazočne u ime domaćina, Općine Ravna Gora, načelnik Mišel Šćuka posebno je istaknuo da ovaj projekt nudi ono što turizmu Gorskog kotara itekako treba – turističku ponudu tijekom svih 365 dana u godini.


Ekološka mreža


U ime Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, nazočne je pozdravio Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode, istaknuvši nužnost očuvanja prirode i okoliša i to ne samo u svrhu turističkog razvoja, već i opstanka čovjeka.



– Program Centra nudit će edukativne radionice za one najmlađe, njegovati način prezentacije u obliku pripovijedanja priča (»story telling«) te ponuditi organizirane terenske obilaske kao što je radionica vezana uz praćenje tragova pojavnosti velikih zvijeri u prirodi. Kako bi se popularizirao Centar i privukao veći broj zainteresiranih, po njegovu otvorenju svake će se godine organizirati tematska manifestacija pod nazivom Dan velikih zvijeri – rekla je Šišić.



– Hrvatska je svakako u samom svjetskom i EU vrhu po bioraznolikosti, što pokazuje i činjenica da je čak 37 posto područja Lijepe naše obuhvaćeno ekološkom mrežom Natura 2000, a područje Primorsko-goranske županije je čak sa 75 posto obuhvaćeno tom mrežom! To je svakako veliki potencijal, ali istodobno i velika briga jer o tome treba skrbiti i tu raznolikost treba čuvati, što i činimo upravo projektima ovakve vrste – rekao je Kreitmeyer.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najprije je podsjetio na tradiciju brige PGŽ-a o ekologji i očuvanju okoliša (muzej u Brodu na Kupi, Centar za supove na Cresu) te istaknuo da je ovaj projekt nastavak tog odnosa.


Medvjed / snimio Dario Stefančić


Medvjed / snimio Dario Stefančić



– Prije osam godina kupili smo prostor na kojem će niknuti spomenuti Centar, uredili i obnovili tamo najprije Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, a sad ćemo ga oplemeniti i ovim Centrom za posjetitelje u kojem ćemo, jednog dana – kao što je to slučaj na Cresu – možda moći vidjeti i žive životinje! – rekao je župan Komadina, zahvalivši na dosadašnjoj suradnji bivšem i sadašnjem načelnku Općine Ravna Gora.


Atraktivan prostor


Konkretnije je o projektu govorila Sonja Šišić, napomenuvši da je nositelj projekta JU Priroda, a partneri su Općina Ravna Gora i TZO Ravna Gora.


– Uz podršku svojeg osnivača, Primorsko-goranske županije, i u suradnji s partnerima, JU Priroda je s provedbom projekta započela u srpnju 2018. godine, kad je u Rijeci s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Površina nove zgrade bit će 170 »kvadrata«, a sastojat će se od prizemlja i visokog potkrovlja. Prostor će biti pretvoren u moderan i atraktivan multimedijalni prostor koji će posjetiteljima nuditi cjelogodišnje turističko-edukativne sadržaje o velikim zvijerima. Prizemna etaža imat će ulazni i izložbeni dio. Ulazni dio činit će informacijski pult, sanitarni čvorovi i spremište, a izložbeni dio bit će posvećen interpretaciji o velikim zvijerima. Iz izložbenog prostora stepenice će voditi u visoko potkrovlje gdje je previđena balkon-galerija i višenamjenska dvorana za održavanje prezentacija, edukacija i sličnih događanja. Arhitektonsku dokumentaciju rekonstrukcije zgrade i unutarnjeg uređenja potpisuje tvrtka MF Arhitekti, a dizajn vizualnog identiteta Mladen Stipanović iz kostrenskog Studija Smart 69.


Vuk, snimio Josip Kusak


Vuk, snimio Josip Kusak



Centar za posjetitelje o velikim zvijerima zamišljen je kao prostor koji će na interaktivan način posjetiteljima približiti specifičnosti i vrijednosti goranskoga kraja u kojem obitavaju medvjed, vuk i ris. Namjera je posjetiteljima na što zanimljiviji i inovativniji način, koristeći multimediju i informacijske tehnologije, dočarati biologiju, životne navike i značaj velikih zvijeri. Tako će primjerice posjetitelji u Centru dobiti priliku ušuljati se u medvjeđi brlog ili vidjeti kako na nebu izgledaju sazviježđa medvjeda, vuka i risa – rekla je Šišić, istaknuvši da je sve pojedinosti o projektu moguće saznati i na internetskoj stranici www.centar-velikezvijeri.eu.


Ris, Foto JU Priroda arhiva


Ris, Foto JU Priroda arhiva