Nevolje u goranskom raju

Muke obitelji Jakovac u naselju Doluši: Ceste su vrlo loše, a Kupa “krade” teren

Marinko Krmpotić

Niz godina nitko nije u stanju urediti i asfaltirati ta dva-tri kilometra ceste, ni Općina Brod Moravice iz smjera Kocijani, ni Grad Delnice iz smjera naselja Kupa, kaže Jakovac 



DOLUŠI Gorski kotar ima niz malih prekrasnih mjesta koja djeluju poput raja, a jedno od takvih nalazi se i na području Brod Moravica, točnije u Kupskoj dolini.


Riječ je o naselju Doluši, smještenom kilometar-dva od naselja Kocijani i ljubiteljima prirode znano po prekrasnim krajolicima.


No, isto tako onima koji ovamo naiđu jako je dobro znano da pristup baš i nije jednostavan. Naime, krenete li iz smjera naselja Kupa posljednja ćete dva kilometra morati voziti po makadamskoj cesti, a isto vas, uz jednu veliku strminu kojom vodi ne makadam, već kolski put, čeka krenete li iz smjera Kocijani.


Ovisno o vremenskim prilikama, putovanje ovim cesticama zna se pretvoriti i u pravu malu avanturu, a o štetama koje na svojim automobilima bilježe stalni ili povremeni stanovnici ovog idiličnoga kraja ne treba puno govoriti.  

 Nestala i obećanja




Svjedoče nam o tome i Toni i Fanika Jakovac koji od odlaska u mirovinu, a tome je već dobrih desetak godina, žive u ovom raju na zemlji. 


  No, i u raju ima problema, govori Toni i dodaje: »Zaista nam je najveći problem cesta i ne možemo shvatiti kako već niz godina nitko nije u stanju urediti i asfaltirati ta dva-tri kilometra ceste, ni Općina Brod Moravice iz smjera Kocijani, ni Grad Delnice iz smjera naselja Kupa. Bezbroj smo puta već razgovarali i slali upite mailom načelniku Brod Moravica Dragutinu Crnkoviću, ali sve što smo dobili bila su obećanja, a u posljednje vrijeme čak ni to.« 


  Još je oštriji njegov sin Alen Jakovac koji često dolazi k roditeljima i koji je, ističe, jako često kontaktirao načelnika Brod Moravica Dragutina Crnkovića.


»No, sve ostaje na tim pričama, a konkretnih poslova nema. No, zato je naš načelnik sagradio s druge strane, čak i na području druge lokalne samouprave, šest kilometara ceste i to samo zato što je on tamo imao kuću koju je nedavno prodao. A s ove strane nema ništa pa nema ni interesa da bilo što učini, ali zato marljivo radi u Naglićima gdje je njegova djedovina«, optužuje Alen Jakovac, ističući kako je svojedobno pisao i tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor i tek je tada bilo nekih reakcija i djelomično je uređena cesta, ali ne ova prema Dolušima, već od Doluši nizvodno uz Kupu. 



Postoji li mogućnost rješavanja poteškoća obitelji Jakovac, upitali smo načelnika Općine Brod Moravice Dragutina Crnkovića koji, bar kad je riječ o poteškoćama s potencijalnim asfaltiranjem prometnice, odgovara niječno. »Nažalost, stanje je trenutačno takvo da novca nema, a kako se stvari odvijaju bit će ga još i manje pa ni o kakvom asfaltiranju te prometnice od Kocijani prema Dolušima ne razmišljamo. Koliko smo mogli, mi smo do sada tu prometnicu uredili, a puno lakši pristup je iz smjera naselja Kupa, dakle sa strane područja Grada Delnica i možda bi s te strane trebalo krenuti u uređenje prometnice. Kad je riječ o poteškoćama vezanim uz opasnost od Kupe, tu bi Hrvatske vode zaista trebale nešto poduzeti i tu možemo pomoći kroz razgovore s predstavnicima Hrvatskih voda, rekao je Crnković.



Raste vodostaj Kupe


Jakovci su nezadovoljni i činjenicom da još uvijek koriste – slovensku struju. Anton ističe kako je za dovođenje struje s hrvatske strane još pred osam godina iskolčen teren, plaćena im je tzv. služnost zemljišta za kablove koji će proći njihovim zemljištem, čak je bio stigao i kabel, ali su ga ubrzo odnijeli i to, priča se, prema Krku. 


   No, budući da redovito koriste struju sa slovenske strane, to im nije prevelik problem, a svakako je daleko manji od sve izraženijih poteškoća s Kupom koja teče pedesetak metara od njihove prekrasne kuće.

Nažalost, iz godine u godinu ta se razdaljina smanjuje i to stoga što uz obalu rijeke nije napravljen nikakav nasip. Problem je u tome što se kuća i zemljište obitelji Jakovac nalazi na samom početku jednog velikog riječnog zavoja pa Kupa, kotrljajući se iz smjera Broda na Kupi, u danima viskog vodostaja velikom snagom udara u obalu i iz godine u godinu polako »krade« dio zemljišta na kojem Jakovci i sada imaju zasađeno povrće. 


  »I s Hrvatskim smo vodama već bezbroj puta razgovarali i uvjeravaju nas kako je projekt zaštite uz taj dio obale Kupe gotov. Štoviše, najavljivali su i obnovu zida starog umjetnog otoka koji se nalazi desetak metara nizvodno, izgradnju staze za kajak, čak i mini podvodne hidrocentrale. No, u realizaciju se, kažu, ne može ići jer susjedna Slovenija ne daje potrebnu dozvolu pa sve skupa i u tom slučaju ostaje na obećanjima, a Kupa iz godine u godinu polako uzima dio obale i širi se prema nama«, konstatira Anton Jakovac.