Uspjelo konstituiranje

Mrkopalj dobio Općinsko vijeće: Zvonko Matković prošao iz drugog pokušaja

Marinko Krmpotić

Općinski vijećnici s načelnikom i zamjenicom načelnika / snimio Marinko Krmpotić

Općinski vijećnici s načelnikom i zamjenicom načelnika / snimio Marinko Krmpotić

Glas za prijedlog koalicije SDP/HNS/HSS i NL Zvonka Matkovića dali Ivica Padavić, Endi Čop, Bojan Francišković i Josip Šepić iz koalicije SDP/HNS/HSS te Zvonko Matković i Davor Jakovac s NL Zvonka Matkovića



Izborom nezavisnog Zvonka Matkovića za predsjednika te Ivice Padavića za zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Mrkoplja konstituiran je jučer u Mrkoplju i posljednji novi saziv vijeća u goranskim lokalnim samoupravama. Ono što nije uspjelo na prvoj konstituirajućoj sjednici održanoj 27. lipnja, jučer je uspješno privedeno kraju zahvaljujući dogovorima i pregovorima koji su proteklih dana, očigledno je, vođeni kako treba.


Podsjetimo, prva konstituirajuća sjednica bila je neuspješna stoga jer je prijedlog da novi predsjednik Općinskog vijeća Mrkoplja bude Marijan Petrović (HDZ) podržalo pet vijećnika – HDZ-ovi Marijan Petrović, David Crnić, Zoran Grgurić i Marina Šepić te Josip Grgurić (HSP AS). Budući da za potvrdu treba šest glasova, Petrović nije postao predsjednik, a kako druga strana – koalicija SDP/HNS/HSS i NL Zvonka Matkovića – nije imala svoj prijedlog, Vijeće nije konstituirano. Novi pokušaj, sukladno zakonskim odredbama, trebao je uslijediti najkasnije mjesec dana od prve neuspješne konstituirajuće sjednice, ali budući da su u međuvremenu očigledno vođeni uspješni pregovori i dogovori, druga konstituirajuća sjednica sazvana je desetak dana prije krajnjeg roka.


Ovog su puta u igri bila dva prijedloga, pri čemu je prijedlog desne strane koju čine HDZ i HSP AS kojim je za predsjednika Vijeća iznova predložen Petrović privukao pet glasova za, četiri su bila protiv, a dva suzdražana. Nakon toga sa suprotne je strane (koalicija SDP/HNS/HSS i NL Zvonka Matkovića) došao prijedlog o Matkoviću kao predsjedniku Općinskog vijeća Mrkoplja, za što je svoj glas dalo šestero vijećnika (Ivica Padavić, Endi Čop, Bojan Francišković i Josip Šepić iz koalicije SDP/HNS/HSS te Zvonko Matković i Davor Jakovac s NL Z. Matkovića). Isti omjer dogodio se i pri glasovanju za zamjenika predsjednika Vijeća pa je ta dužnost pripala Ivici Padaviću (SDP) koji je za jedan glas bio bolji od Josipa Grgurića (HSP AS).




Na uspješnom konstituiranju nazočnima je u ime državne uprave čestitala Jasna Turak, a čestitkama se pridružio i načelnik Mrkoplja Josip Brozović, naglasivši kako mu je drago što je prevladao razum: »Posebno na razumijevanju zahvaljujem Ivici Padaviću. Sigurno je da bi novi izbori bili gubitak vremena i novaca za Općinu Mrkopalj. Čestitam novoizabranom predsjedniku Općinskog vijeća Mrkoplja i nadam se dobroj i konstruktivnoj suradnji«, rekao je načelnik Brozović, a riječi zahvale nazočnima, ali i svojim biračima, uputio je i novi predsjednik Zvonko Matković istaknuvši kako, bez obzira na različitost pogleda i stavova, vjeruje u dobru suradnju vladajućih i oporbe te zajednički rad na boljitku za mrkopaljski kraj. Prva radna sjednica novog saziva mrkopaljskog Vijeća očekuje se, najavili su načelnik Brozović i predsjednik Matković, krajem kolovoza ili početkom rujna.