Komadina na potezu

Mostovci o problemu pitke vode: Odgovorni za situaciju u Čabru su Županija i gradonačelnik Rajšel

Biljana Savić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Na potezu je župan Zlatko Komadina i stalno ćemo ga prozivati dok nešto ne poduzme za građane Čabra, bilo organizaciju distribucije flaširane vode ili organiziranje cisterne s vodom u Čabru, kazala je jučer novinarima saborska zastupnica Mosta Ines Strenja, upozoravajući da je voda u Čabru opasna po zdravlje tamošnjeg stanovništva, no da ono nije adekvatno upozoreno na to da je u opasnosti.


– Kriva je i država, odnosno Ministarstvo zdravlja, jer je donijelo zabranu upotrebe vode za piće u Čabru, a nije provjerilo provodi li se mjera zabrane, kriv je i PGŽ u čijem je vlasništvu Nastavni zavod za javno zdravstvo koji je detektirao problem vode u Čabru, a nije na adekvatan način o tome izvijestio mještane, i dakako, krivi su bivši direktor KD-a Čabranka i gradonačelnik Kristijan Rajšel, kazala je Strenja i naglasila da problem s vodom za piće u Čabru nije od jučer, nego da postoji već dvije godine.


Bez odgovora


– Dvije godine zataškavao je i u ladici držao odluku Ministarstva zdravstva o zabrani korištenja vode za piće bivši direktor Čabranke, sve dok nije došao novi direktor i o tome obavijestio javnost. Mi smo svjedočili tome da su i SDP i HDZ na županijskoj skupštini prihvatili izvješće županijskog NZJZ-a koje je ukazalo na to da je prema analizama 2018. godine bilo 40 posto pozitivnih nalaza na escherichiu coli i koliforne bakterije, posebice u Hribu i Donjim Žagarima, gdje od veljače ove godine voda opet nije za piće, kao ni od svibnja u Manglima i Plešcima.




Ni nakon što se saznalo da je to dvije godine skrivao biši direktor, ništa po pitanju obavješćivanja građana nije poduzeto. Zato je odgovorna pročelnica za zdravstvo PGŽ-a koja je prozvana na Županijskoj skupštini, a nije imala odgovor, ocijenila je Strenja i upitala se je li uloga NZJZ-a samo detektirati uzorke vode koji pokazuju fekalno zagađenje ili imaju i druge obveze.


Dva šoka


Nezavisni vijećnik u Čabru Alain Leskovar kazao je da im je gradonačelnik na sjednici gradskog vijeća odbijao dati izvješće o radu KD-a Čabranka, da bi poslije doznali da KD ima gubitak od 2,2 milijuna, a šok je bio kad je Ministarstvo zdravstva donijelo odluku o zabrani distribucije vode za piće u Čabru.


– Svo ovo vrijeme prodavala nam se tehnička voda kao pitka, a nismo znali da ugrožavamo svoje zdravlje. Tražimo da gradonačelnik podnese neopozivu ostavku jer ga smatramo najodgovornijim, iako on tvrdi da nije znao. 


Ali, ako nije znao kao član Nazornog odbora Čabranke, što radi kao gradonačelnik? – upitao je Leskovar.