Premalo djece

Moravičkom vrtiću prijeti zatvaranje ne bude li upisano bar osam vrtićaraca

Marinko Krmpotić

Moravički vrtić smješten je u zgradi Osnovne škole Nikole Tesle / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Moravički vrtić smješten je u zgradi Osnovne škole Nikole Tesle / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Lani je bilo svega šestero djece i sve je postalo preskupo, jer su na njih šestero uposlene dvije odgojateljice i kuharica pa su troškovi rada tog područnog odjela preveliki, kaže Dražen Mufić



MORAVICE Ukoliko u narednoj pedagoškoj godini koja kreće početkom rujna u područni odjel dječjeg vrtića u Moravicama ne bude upisano minimalno osmero djece, ta ustanova neće početi s radom na dosadašnjoj lokaciji u Područnoj školi Nikole Tesle u Moravicama, već će za polaznike vrtića biti organiziran i osiguran prijevoz od Moravica do Vrbovskog gdje će ta djeca pohađati tamnošnji dječji vrtić, najavljuje gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


Bolje i jeftinije


– Ovu mogućnost mi smo već neko vrijeme najavljivali nadajući se da će naša upozorenja dovesti do povećanja broja djece u moravičkom vrtiću. Naime, u vrtić u Moravicama prošle je pedagoške godine išlo svega šestero djece i sve skupa je postalo preskupo, jer su na njih šestero uposlene dvije odgojateljice i kuharica pa su troškovi rada tog područnog odjela preveliki i taj sustav dugotrajno jednostavno nije održiv. Zbog toga ćemo, ne bude li osmero prijavljenih polaznika, za one koji budu prijavljeni organizirati prijevoz iz Moravica prema Vrbovskom i ta nam je varijanta financijski puno povoljnija od sadašnje. Prijevoz će osigurati Grad Vrbovsko, a ukoliko bude slučajeva da roditelji sami prevoze djecu, osigurat će im se adekvatna naknada.



Ne treba sumnjati da će biti onih koji će tvrditi da se vrtić u Moravicama »gasi« jer je riječ o vrtiću u mjestu s većinskim srpskim stanovništvem. Naravno, gradonačelnik Mufić s takvim se stavovima ne slaže.– Odbacujem svaku pomisao na tumačenje ovog problema vezano uz nacionalizam. Da je ovakav broj djece u bilo kojem drugom mjestu, ja bih isto reagirao, a takve su primjedbe besmislene i stoga što se Grad Vrbovsko već itekako dokazao implementacijom ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ali i nizom drugih primjera kojima smo pokazali da postupamo prema svima jednako. Ovo je matematika, a ne politika. Brojke pokazuju kako je cijeli sustav uz ovako malo polaznika potpuno neisplativ i štetan pa smo isključivo zbog toga prisiljeni reagirati, rekao je gradonačelnik Mufić.




Bitno je reći i to da zaposleni u vrtiću u Moravicama neće izgubiti posao jer će doći do preraspodjele rada u vrtiću u Vrbovskom gdje će biti organiziran produženi boravak, a uz to će se raditi cijele godine, dakle bez ljetne stanke. Dakle, nitko neće ostati bez posla, a uz istu cijenu osigurat ćemo kvalitetniji rad. Istina, to će biti nešto napornije za roditelje iz Moravica, ali treba na umu imati da svoju djecu u Vrbovsko već voze i roditelji iz Severina i Gomirja pa neće teško biti organizirati ni prijevoz iz Moravica. Također, uvjeti rada u vrtiću u Vrbovskom su bolji. Krenulo se u energetsku obnovu, obnovljen je krov, sad se ide na stolariju, fasadu i grijanje, rekao je gradonačelnik Mufić.


Uskoro odluka


Najave o mogućnosti zatvaranja vrtića kod Moravičana nisu, naravno, dobro primljene u što se gradonačelnik Mufić mogao uvjeriti i na jednom sastanku s roditeljima i predstavnicima mjesta. No, neslužbeno saznajemo kako su Moravičani prilično uvjereni da će imati potreban broj djece, dakle minimalno osam, što bi značilo da će vrtić ipak nastaviti s radom u ovom goranskom naselju, drugom po broju stanovnika na području Grada Vrbovsko. Konkretnije pojedinosti znat će se navodno 21. kolovoza kad bi trebao biti održan sastanak s predstavnicima Grada Vrbovsko te vjerojatno donijeta konačna odluka.