Zasukali rukave

Mještani Starog Laza dobrovoljnim radom uredili mjesto: Stara šterna, kameni podsjetnik na prošlost

Marinko Krmpotić

Strojevi koje je angažirala Općina Ravna Gora skinuli su zemlju i travu koja se nalazila oko šterne, sad će je mještani pokušati urediti tako da se zna čemu je služila i može ukrašavati mjesto 



STARI LAZ Vrlo radno, ovo je ljetno vrijeme bilo za dvadesetak članova Mjesnog odbora Stari Laz koji su za onih najtoplijih dana marljivo radili na uređenju mjesnog Doma kulture, govori nam Branko Komadina, predsjednik MO Stari Laz i dodaje kako je tijekom radova realiziranih ovog ljeta i ranije u potpunosti uređen podrum koji je nekada bio predviđen za skladište krumpira, radilo se i na stepenicama prema katu, betoniran je i hodnik ispred postorija na katu, a u planu su još i radovi uređenja WC-a te možda i izgradnje još jednog sanitarnog čvora: 


  Pomoć općine


– Želja svih nas mještana je omogućiti novi život ovom prostoru kako bi iznova bio središte zanimanja preostalih mještana. S delničkom trgovinom »Valentin« razgovaramo o mogućnosti otvaranja trgovine u nekom od dijelova Doma, novouređeni podrum idealan je za rad jednog manjeg pogona, a bit će uređene i prostorije na katu gdje je moguće otvoriti kafić, koji je svojedobno tu i radio. Već ranije iza Doma smo uredili jog za boćanje, a uz nas dvadesetak mještana veliku nam je pomoć pružila i naša Općina Ravna Gora koja je pomogla iznajmljivanjem mehanizacije za najteže građevinske radove. Iako ovog ljeta zbog velikih vrućina uvjeti za rad nisu bili nimalo dobri, nismo željeli odustati, a protiv vrućina borili smo se tako da smo raditi počinjali već u šest sati ujutro jer se jedino od tada pa do nekih 11 sati moglo raditi kako treba. No, nakon velikih vrućina bilo je puno lakše pa smo mogli završiti poslove, govori Komadina naglašavajući kako poslovi na Domu kulture nisu jedini doprinos mještana uređenju mjesta: 


   »Puno smo radili i na našoj crkvi koja nas sve čini ponosnim zbog svoje starosti i ljepote. Napokon je naša crkva dobila žljebove, pola crkve prekriveno je novim limom, a oko crkve je betoniran dio prostora kako bi se izbjegli problemi s kišom i općenito vodom. Uz dobrovoljni rad tu moramo istaći kako smo financijska sredstva za te zahvate osigurali na taj način da smo trećinu dali mi kao Mjesni odbor, drugu trećinu naša matična Općina Ravna Gora, a treću Općina Mrkopalj budući da Stari Laz pripada u Župu Mrkopalj. Naravno, svaki od ovih poslova kraju smo priveli zajedničkim druženjem što je i najljepši dio ovih aktivnosti jer se tada počastimo i dogovaramo daljnje aktivnosti, govori predsjednik MO Stari Laz Branko Komadina zahvaljujući pri tom svim mještanima koji rade ili ih podupiru, kao i Općini Ravna Gora i Općini Mrkopalj. 




  


Do zime


No, tu nije kraj ovogodišnjih aktivnosti marljivih Starolazara. Naime, uz pomoć Općine Ravna gora krenuli su u obnovu stare šterne koja je nekad služila za napajanje goveda cijelog mjesta.


Franjo Kezele, u čijem dvorištu se danas ta šterna nalazi, kaže nam kako je izgrađena 1923. godine i dnevno je nekada opskrbljivala oko sto pari volova i 200 krava.


Nažalost, danas Stari Laz ne broji niti jednu kravicu ili vola, ali stara šterna mogla bi biti lijep podsjetnik na prošlost: »U nju stane 60 kubika vode, a dimenzije su joj 4 puta 4 metra. Strojevi koje je angažirala Općina Ravna Gore skinuli su zemlju i travu koja se nalazila oko nje, a sad ćemo tu šternu pokušati urediti tako da se zna čemu je služila, da podsjeća na povijest i da ukrašava mjesto, govore Komadina i Kezele dodajući kako se nadaju da će svi poslovi biti gotovi prije predstojeće zime.