Gušti su gušti

Minusi jamče sanjkaške užitke u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Start mrkopaljskog Sanjkanja pod maskama je točno u podne u nedjelju pod Čelimbašom. Goranski sanjkaški kup nastavlja se 3. veljače u Lokvama, 9. veljače u Kupjaku, dan kasnije u Vrbovskom te 16. veljače u Skradu. Jedino skijalište koje će ove zime raditi je mrkopaljska Čelimbaša



DELNICE Nakon snježnih biciklističkih i trkačkih užitaka koje su posjetiteljima proteklog vikenda ponudile Delnice, od predstojećeg vikenda kreću i sanjkaški goranski gušti. Štoviše, već proteklog vikenda na sanjkaškoj stazi Jezero ponad Lokava zabilježen je lijep broj posjetitelja koji su bez ikakvog organiziranog natjecanja uživali u zavojima šestotinjak metara duge staze čija je prednost to što je vrlo kvalitetno uređena i namijenjena isključivo sanjkašima pa se na njoj zaista može uživati. S druge strane, snijega je taman dovoljno da se može dobro sanjkati, a temeperature će – po najavama meteorologa – nekoliko idućih dana biti u minusu, što znači da su sanjkaški užici zajamčeni.


Uvjereni su u to i u Mrkoplju gdje tamošnja turistička zajednica ove nedjelje organizira već treće po redu Sanjkanje pod maskama, koje će se ove godine bodovati i za Goranski sanjkaški kup koji počinje baš tom utrkom u Mrkoplju. Start je, govori nam direktorica TZO-a Mrkopalj Goranka Tuhtan, točno u podne pod Čelimbašom.


Gušti pod maskama


– Prije dvije godine pokrenuli smo u ovo doba karnevala priredbu Sanjkanje pod maskama, a od ove godine tu smo priredbu uključili i u Goranski sanjkaški kup pa će svi sudionici tog natjecanja nastupiti pod maskama. Vremenske prognoze su odlične pa sam sigurna da će svi sudionici, kao i promatrači, uživati, a uz sanjkanje, mi ćemo im sa strane omogućiti okrjepu i dobru zabavu. Nakon Mrkoplja, druga utrka Goranskog sanjkaškog kupa bit će održana iduće nedjelje, 3. veljače, u Lokvama, potom 9. veljače u Kupjaku, dan kasnije u Vrbovskom te 16. veljače u Skradu, a o idućim datumima javnost će na vrijeme biti obaviještena – rekla je direktorica TZO-a Mrkopalj Goranka Tuhtan.




Na sanjkanje su spremni i na nekim drugim lokacijama, ponajprije u Kupjaku, gdje je sanjkalište Gina već, za sada samo vikendom, otvorilo svoja vrata i primilo prve goste koji zaista mogu uživati na najuređenijem goranskom sanjkalištu, jedinom koje ima i snježni top i baby lift. Sanjkanje uz kvalitetan ugostiteljski objekt nudi i Planinski centar Petehovac na stazi smještenoj uz samu zgradu, a sanjkaškoj karavani od prošle su se godine priključili i na području Grada Vrbovskog, gdje u Vujnovićima postoji malo skijalište i sanjkalište s vučnicom i mogućnošću iznajmljivanja opreme. Sanjkanje je moguće i na skijalištu Rudnik u Tršću, kao i u mnogim drugim goranskim mjestima na padinama pogodnim za ovaj oblik zimskih snježnih radosti. Naravno, osim sanjkališta u Kupjaku, svim je drugim sanjkaškim stazama potreban prirodni snijeg i niska temperatura pa je stoga nužno što prije iskoristiti blagodati ovog početka zime koja za sada nije ponudila previše, ali ipak sasvim dovoljno snijega za sanjkanje.


Ništa od skijanja


Druga je priča sa skijanjem. Trenutačno gotovo nigdje u Gorskom kotaru visina snježnog pokrivača nije dovoljna za skijanje. Izuzetak je Begovo Razdolje gdje ga ima dovoljno. No, tamo skijalište već nekoliko godina ne radi. Isto tako ne radi, niti će raditi, skijalište na Petehovcu i to iz jednostavnog razloga što su troškovi atesta za žičaru i osiguranja svih potrebnih dozvola preveliki i iznajmljivaču Planinskog centra Petehovac ne isplati se ulaganje koje, pokazuje to bliska prošlost, neće biti vraćeno. Službeno je zatvoreno i skijalište Rudnik gdje se niz padinu možete spuštati na vlastitu odgovornost.


Jedino skijalište koje će raditi, ali tek kad padne dovoljno snijega, a to znači barem još 20-30 centimetara, bit će mrkopaljska Čelimbaša. No, i oni su prošle, inače iznimno snježne zime, zabilježili popriličan financijski gubitak jer su troškovi pripreme staze i pribavljanja svih potrebnih dozvola bili znatno veći od dvadesetak snježnih dana, koliko je Čelimbaša radila. Zaključak se nameće sam po sebi – da se ne bi »nasanjkali«, bolje vam je umjesto skijanja, baviti se – sanjkanjem.