Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 24° 24° 1
21. kolovoza 2019.
Početak radova neupitan

Ministarstvo kulture za preseljenje delničke knjižnice u bivši Dom HV-a osiguralo 1,4 miljuna kuna

Bivši Dom OSRH-a bit će preuređen u Centar za kulturu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Bivši Dom OSRH-a bit će preuređen u Centar za kulturu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 7:41 2019-02-02T07:41:00+01:00

Projekt preseljenja može započeti i to ne samo zbog sredstava Ministarstva kulture, nego i činjenice da temeljna sredstva za realizaciju postoje u ostavštini Janet Maynarich, podsjeća Katarina Mihelčić

DELNICE Projekt preseljenja delničke Narodne knjižnice i čitaonice sa sadašnje lokacije u Ulici Ante Starčevića u nekadašnji Dom HV-a, ovih je dana dobio prva konkretna sredstva – 1,4 milijuna kuna od Ministarstva kulture!

U Gradu Delnice, koji vodi taj projekt, još se čeka odgovor Ministarstva regionalnog razvoja vezan uz kandidaturu za EU sredstva namijenjena tom projektu. Ako bi i s te strane stigao pozitivan odgovor, financijska konstrukcija za realizaciju projekta bila bi možda u potpunosti zatvorena.

Ali i bez toga, napominje zamjenica gradonačelnika Delnica, Katarina Mihelčić, početak realizacije tog projekta, konkretno radova na zgradi nekadašnjeg Doma HV-a, sve je bliži.

Zgrada u kojoj je trenutačno smještena Narodna knjižnica i čitaonica Delnice / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Korist za cijeli Gorski kotar

– Čak i da na ovom drugom natječaju ne dobijemo pozitivan odgovor, jasno je da se u realizaciju projekta može krenuti i to ne samo zbog pomoći Ministarstva kulture od 1,4 milijuna kuna, već i zbog činjenice da temeljna sredstva za realizaciju postoje u ostavštini Janet Maynarich čiji izvršitelji oporuke će nakon ove lijepe državne financijske injekcije vjerujem pokazati razumijevanje za direktnim sudjelovanjem u poslu kojim se realizira jedna od želja naše pokojne sugrađanke vezana uz ulaganje u sadržaje koji će na području društvenog i kulturnog života donijeti korist cjelokupnom stanovništvu ovog kraja.

Najam – budućnost prostora u kojem se knjižnica sada nalazi

I dok će bivši Dom HV-a biti pretvoren u Centar za kulturu u okviru kojeg će biti moguće uživati u raznovrsnim kulturnim sadržajima, prostor u kojem se sada nalazi knjižnica bit će, napominje Katarina Mihelčić, oslobođen za neku novu namjenu i svrhu.
– Riječ je o prostoru u središtu grada pa je zanimanja već do sada bilo i to za različite aktivnosti pa vjerujem da ćemo brzo naći kupca ili nekog tko će taj prostor unajmiti, smatra dogradonačelnica Mihelčić.

Moguća i dodatna pomoć

Vrlo smo zadovoljni i zahvalni Ministarstvu kulture što je prepoznalo kvalitetu našeg projekta i naša nastojanja da stvaranjem jednog središta za razvoj raznih oblika kulture – a bivši Dom HV-a pruža sve uvjete za to – pripomognemo razvoju kulturnog i društvenog života ne samo Delnica, već i Gorskog kotara u cijelosti, govori Mihelčić dodajući da se nada da će ovaj projekt biti uspješan i pri kandidaturi za EU sredstva.

– Konačan odgovor očekujemo u ožujku ili travnju ove godine i nakon toga ćemo točno znati na čemu smo te ćemo biti u mogućnosti planirati daljnje korake. No, ono što je sto posto sigurno jest da s ovih 1,4 milijuna kuna sredstava Ministarstva kulture ove godine krećemo u radove na zgradi bivšeg Doma HV-a, ponajprije na krovištu, kao i na uređenju zidova i podova nakon čega mogu uslijediti radovi unutarnjeg uređenja, naravno ukoliko za sve bude dovoljno sredstava.

Također, vrlo je bitno reći da ovih početnih 1,4 milijuna kuna nije konačna svota koju je od Ministarstva kuture moguće očekivati budući da je njihov način rada, a on je očit baš na primjeru ovog natječaja, takav da na početku financijskom potporom prate samo dio projekta, a ako se uvjere da je projekt kvalitetan, onda su spremni i dodatno pomagati. Budući da je naš projekt preseljenja i uređenja prostora u kojem bi uz knjižnicu bilo mogućnosti i za niz ostalih aktivnosti vezanih uz kulturu (književne večeri, koncerti, likovne izložbe, promocije...), uvjereni smo da će svojom kvalitetom ovaj projekt zaslužiti i daljnu pomoć Ministarstva kulture, rekla je zamjenica gradonačelnika Delnica, Katarina Mihelčić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka