Ministarstvo regionalnog razvoja i fonodva EU-a

Ministarstvo: Ključnu mjeru preraspodjele prihoda od poreza u korist brdsko-planinskih područja smo donijeli, a sve druge su već u proceduri

Portal Novilist.hr

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN



Ključnu mjeru preraspodjele prihoda odporeza na dohodak u korist jedinica s brdsko planinskih područja smo donijeli, asve druge mjere su već u proceduri, poručili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fonodva Europeske unije.


Nakon što su oporbeni načelnici i gradonačelnicis područja Gorskog kotara grubo obmanuli javnost, očigledno u predizbornesvrhe, da nije napravljeno ništa oko pripreme novih mjera za brdsko-planinskapodručja (BPP), dužni smo obavijestiti Gorane i širu hrvatsku javnost što je doovog trenutka napravljeno na tom planu, piše u priopćenju Ministarstva.


Upravo inzistiranjem ministra Grčića i VladeRH u dnevni red zadnje sjednice Hrvatskog sabora uvrštene su izmjene Zakona o financiranjujedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojimaje stvoren temelj za provedbu najvažnije mjere iz paketa, a to je preraspodjelaprihoda od poreza na dohodak u korist jedinica s BPP-a, napominje Ministarstvo.




Dapodsjetimo još i na švicarsko-hrvatski program suradnje kojom je Hrvatskoj naraspolaganju više od 326 milijuna kuna, od kojih je upravo zalaganjem ministraGrčića i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije znatan dionamijenjen upravo razvoju Gorskog kotara, napominje Ministarstvo. 


Nadalje, vezano za mjere za osnaživanje proračuna jedinicalokalne samouprave (JLS) s brdsko-planinskih područja koje je potpredsjednikVlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstaviogradonačelnicima i načelnicima s tih područja na sastanku,  održanom 14. srpnja 2015. godine u Zagrebu,Ministarstvo napominje da jeizvršeno sljedeće:


Mjera: Preraspodjelaprihoda od poreza na dohodak za lokalne jedinice s brdsko-planinskih područjarazvrstane u 3. i 4. skupinu prema indeksu razvijenosti


Sukladno predstavljenom na sastankuizvršene su izmjene u članku 45. Zakona o financiranju jedinica lokalne ipodručne (regionalne) samouprave (NN 100/15) kojim je povećan udjel JLS-a s BPPu prihodima od poreza na dohodak s dosadašnjih 60% na 70,5% te se dodatnih 10 %udjela u prihodima od poreza na dohodak izdvaja za financiranje kapitalnihprojekata  na tim područjima.


Izmjene stupaju na snagu 01. siječnja2016.


Mjera: Pomoć uodržavanju nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima


Vlada Republike Hrvatske uputila je krajem ljeta uproceduru donošenja prema Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o izmjenama idopunama Zakona o cestama kojim je, između ostalog, predložen novi članak kojimse utvrđuje obveza financiranja zimske službe za nerazvrstane ceste nabrdsko-planinskim područjima. Prijedlog zakona je uvršten na dnevni red zadnjesjednice Hrvatskog sabora, no zbog ranijeg raspuštanja Hrvatskog sabora istinije  raspravljen niti donesen prijeraspuštanje Sabora.  


Predložena dopuna članka 108.a glasi:


„Financiranje zimske službe za nerazvrstane ceste na brdsko-planinskimpodručjima


108.a


(1) Dio troškova zimske službe za nerazvrstane ceste na području jedinica lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja financira se iz dijela naknade za  naknade za financiranje građenja i održavanja javnih cesta, koja se sukladno članku 91. stavku 2. podstavku 2. ovoga Zakona uplaćuje iz državnog proračuna na račun Hrvatskih cesta d.o.o.


 (2) Financiranje zimske službe iz stavka 1. ovoga članka uređuje se ugovorom koji sklapaju Hrvatske ceste d.o.o. i jedinica lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja.


(3) Postupak utvrđivanja troškova, ukupni iznos koji će se financirati iz naknade za financiranje građenja i održavanja javnih cesta iz stavka 1. ovoga članka, sadržaj ugovora između Hrvatskih cesta d.o.o. i jedinica lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja, način uplate sredstava i nadzor korištenja sredstava propisuje ministar u suglasnosti s ministrom nadležnim za regionalni razvoj.“


Mjera:  povećanje udjela u šumskom doprinosu


Izrađen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama kojim je predložena izmjena članka 65. Izmjena se odnosi na povećanje šumskog doprinosa koji plaćaju pravne i fizičke osobe koje obavljaju prodaju proizvoda iskorištavanja šuma na brdsko-planinskim područjima za 2% (s 5% na 7%).  Prijedlog zakona je prošao  postupak očitovanja svih relevantnih tijela državne uprave. Međutim, nije stigao u proceduru Vlade Republike Hrvatske prije raspuštanja Hrvatskog sabora.


Predložena izmjena članka 65. stavka 1. Zakona o šumama glasi:


 


„(1) Pravne i fizičke osobe koje obavljaju prodaju proizvoda iskorištavanja šuma (drvni sortimenti) plaćaju šumski doprinos na potpomognutim područjima u visini od 5%  od prodajne cijene proizvoda na panju, a u brdsko-planinskim područjima u visini 7% od prodajne cijene proizvoda na panju.“


 


 


Mjera: Tekuće pomoći iz državnog proračunan JLS-ima s BPP


Na svojoj zadnjoj sjednici Hrvatski sabor je donio Odluku o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna RH u prvom tromjesečju 2016. U točki 7. prijedloga navedene Odluke (dostupna na web stranici Hrvatskog sabora) stoji da će se u razdoblju privremenog financiranja jedinicama lokalne i područne samouprave isplaćivati pomoć iz razdjela 025 – MINISTARSTVO FINANCIJA kao akontacija, a do visine 1/4 pomoći koje su u Državnom proračunu RH za 2015. godinu, u razdjelu  025 – MINISTARSTVO FINANCIJA planirane za JLPS.  


Kriteriji, osnovica i konačni iznos tekuće pomoći iz državnog proračuna JLS-ima s BPP-a razvrstanim u 3. i 4. skupinu prema indeksu razvijenosti u iznosu od minimalno 40 milijuna kuna na godišnjoj osnovi utvrdit će se u cjelovitom Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu i Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH za 2016. godinu.


Dakle, ključne mjere su donesene u Saboru, a preostale mjere su potpuno spremne i nalaze se u proceduri koju je moguće dovršiti do početka 2016. A jedini preduvjet je konstituiranje novog saziva Sabora i Vlade što će se u ovim rokovima po svemu sudeći i dogoditi.