Brod Moravice

Memorijalna učionica podsjetnik na početke i učitelja Vinka Golubića

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Na inicijativu tadašnjeg župnika Kauzlarića 1818.  počelo je poučavanje djece u župnom dvoru, prva školska zgrada izgrađena je 1869.  i u njoj je 20 godina djecu  podučavao Vinko Golubić (u tom je prostoru sada uređena memorijalna učionica), a od 1974. nastava se provodi u novoizgrađenoj školi



BROD MORAVICE  Pažnje vrijednom izložbom u Domu kulture u Brod Moravicama Udruga »Turanj« i OŠ Brod Moravice obilježile su vrlo vrijedan jubilej 200. godišnjice postojanja školstva na području Brod Moravica. Rad na prikupljanju eksponata bio je dugotrajan i marljiv, a posjetiteljima je ponuđeno puno – stare fotografije i dokumenti, učila i knjige, makete nekadašnjih zgrada područnih škola, fotografije niza generacija brodmoravičkih školaraca, svjedodžbe o završenim razredima….


Epizode iz prošlosti


Uz izložbu priređen je i prigodni program kojeg je vodila Dijana Arbanas, a u kojem su sudjelovali osnovci i članovi »Turnja«, uspješno predstavivši niz epizoda iz prošlosti – od trenutka kad je 1818. godine na inicijativu tadašnjeg župnika Antona Kauzlarića počelo poučavanje djece u župnom dvoru, preko rada u prvoj školskoj zgradi izgrađenoj 1869. godine, pa do života i rada u današnjoj školskoj zgradi u kojoj je rad počeo u jesen 1974. godine. Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i ravnatelj Duško Zatezalo zahvalivši Udruzi »Turanj« na pomoći, a Dražen Brajdić, predsjednik »Turnja«, posebno je pozdravio unuke nekadašnjeg učitelja Vinka Golubića koji je napravio izuzetno puno za razvoj školstva na ovom području.



Poseban dio programa bilo je otkrivanje spomen-ploče Antonu Kauzlariću, brodmoravičkom župniku koji je 1818. godine nagovorio mještane da djeci omoguće školovanje koje je prvih šest godina vodio on sam. Dvije stotine godina kasnije ploču s njegovim imenom na Župnom dvoru otkrili su, uz pomoć učiteljice Dijane Arbanas, najmlađi Brodmoravičani – budući školarac Antonio Petrinić te osnovci Andrija Štajduhar, Karlo Jurković i Ines Legović.





Osmoljetka od 1959.


– Danas OŠ Brod Moravice broji svega 46 učenika, pri čemu je u prva četiri razreda organizirana tzv. timska nastava – rekla je, govoreći o prošlosti i sadašnjosti školstva u Brod Moravicama, Dijana Arbanas.


– Prva školska zgrada u Brod Moravicama izgrađena je 1869. godine i u njoj je punih dvadeset godina djecu ovog kraja podučavao Vinko Golubić. Od 1959. godine škola postaje osmoljetka, a od školske godinbe 1974/75 nastava se provodi u novoj, sadašnjoj školskoj zgradi koja je građena u razdoblju od 1970. do 1974. godine – rekla je Arbanas, istaknuvši i činjenicu da je upravo u prostoru u kojem je 1869. godine počeo poučavati Vinko Golubić, uređena posebna memorijalna učionica nazvana njegovim imenom i služit  će svim mještanima i posjetiteljima Brod Moravica kao nova pažnje vrijedna lokacija koja svjedoči o dugoj i zanimljivoj prošlosti ovog područja.