Prijepori oko sajma

MUKE PO DELNIČKOM SAJMU “Trgovci buče, psuju i obavljaju nuždu gdje stignu”

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Stanari Starčevićeve, Školske i okolnih ulica poručuju da su, osim što moraju četvrtkom paziti gdje parkiraju i premještati vozila, izloženi i neciviliziranom ponašanju trgovaca, a gužve onemogućuju prolazak intervencijskih vozila. Stoga traže da se sajam premjesti na primjereniju lokaciju



DELNICE  Pitanje vezano uz (ne)mogućnosti povratka delničkog sajmenog dana – po domaću placa – na lokaciju na kojoj je godinama održavan, konkretno prvi dio Ulice Ante Starčevića, od raskrižja kraj kafića »Tin« pa do rakrižja pred ulazom na nogometno igralište, bilo je među nazanimljivijim pitanjima posljednje sjednice Gradskog vijeća Delnica. Postavio ga je Goran Rački (Unija Kvarnera) naglasivši da se buni sve veći broj građana, pogotovo oni koji stanuju u onom dijelu Ulice Ante Starčevića na koji su se sada proširili štandovi.


– Zašto se sajmeni dan ne vrati na staru poziciju ili, ako to nije moguće, na prostor parkinga iza zgrade gradske uprave – pitao je Rački. Odgovorio mu je gradonačelnik Ivica Knežević naglasivši da se od održavanja placa u prvom dijelu ulice odustalo zbog prometnih razloga jer je plac na toj poziciji značio blokiranje prometa jer se tim dijelom Starčevićeve tijekom održavanja placa nije moglo voziti.


– Znam da neki od stanara u ulici gdje je sada  većina štandova imaju poteškoća s necivilizacijskim ponašanjem vezanim uz korištenje WC-a, i to nastojimo promijeniti upozoravanjem vlasnika štandova na činjenicu da postoji u neposrednoj blizini javni WC. Te aktivnosti i upozorenja ćemo dodatno pojačati, a konačno rješenje dogodit će se tek kad na dijelu Trga 138. brigade HV-a uredimo prostor nove tržnice, što je jedan od naših značajnijih projekata u budućnosti – rekao je Knežević.


Jednostrana odluka




Rački nije bio zadovoljan odgovorom jer, rekao je, smatra kako povratku placa na staru lokaciju nema zapreke jer se promet mogao regulirati na drugačiji način, točnije vozače se umjesto tog dijela Starčevićeve moglo usmjeriti na cestu koja vodi do parkirališta iza zgrade gradske uprave, odnosno  tu cestu u vrijeme održavanja placa pretvoriti u dvosmjernu, što je moguće i već se radilo. Odgovor na isto pitanje zatražio je i u ime nekolicine stanara ulica Ante Starčevića i Školske prof. mr. Josip Završki koji u svom dopisu, između ostalog, kaže da uvažavaju činjenicu da Grad ima potrebu za održavanjem takvog sajma, ali smatraju da centar grada ne može biti mjesto takvog sajmišnog trgovanja i prodavanja robe na ulici.


– Zanimljivo je da su gradske vlasti odluku (dekret, naredbu?) o održavanju takvog sajma donijele jednostrano i bez konzultacija s građanima – stanarima, što nije u skladu s europskom demokratskom praksom. Stanari Ulice Ante Starčevića, Školske i okolnih ulica odlukom gradskih vlasti dovedeni su u poziciju da protiv svoje volje moraju sudjelovati u organizaciji tjednog sajma. Osim što moraju četvrtkom paziti gdje parkiraju i premještaju automobile. Pomicanje automobila osobito je iscrpljujuće zimi, kada je pravi podvig na vrijeme odtrpati automobile i očistiti snijeg nakon prolaska ralice – konstatira Završki.



 U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac (HDZ) rekavši kako zna da su pritužbe građana sve češće.– Svjesni smo da sadašnja lokacija nije primjerena pa se radi na novim rješenjima koja će, nadajmo se, biti gotova do 2019. godine. No, možda je moguće i prije toga naći neko povoljnije prijelazno rješenje jer  ljudi koji žive u dijelu Delnica gdje se održava sajmeni dan imaju sve više poteškoća – rekao je Bukovac.


Buka u cik zore


– Nadalje, putujući trgovci dolaze i prije 6 sati ujutro, posebno ljeti, te počinju slagati štandove tako da dijelove metalnih konstrukcija bacaju po ulici i stvaraju neopisivu buku te uz to viču i galame koristeći neprimjereni rječnik. Ulazna vrata zgrade moramo zaključavati jer su kupci ili putujući trgovci imali običaj povremeno obavljati nuždu u prostoru stubišta ili podruma – konstatira Završki, dodajući i kako je zbog velike gužve onemogućen prilaz kolima Hitne pomoći ili vatrogascima pa nitko ne može garantirati da bi u slučaju incidenta te službe stigle na vrijeme do ugroženih.


Shodno svemu rečenom, skupina stanara spomenutih ulica predlaže da se tjedni sajam premjesti na lokaciju između Kuglane i multifunkcionalne sportske dvorane u Parku kralja Tomislava, odnosno na prostor koji bi se zimi održavao bez problema, a održavanje sajma ne bi, kao što je sada slučaj, smetalo dio stanovnika i ometalo promet u gradu. U odgovoru koji je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević uputio Završkom kao predstavniku dijela stanara, stoji kako se tradicionalno već nekoliko desetaka godina sajmeni dan održava na tom prostoru.


– Grad Delnice poduzima mjere za izmještanjem dijela štandova na prostor buduće tržnice. U tom smislu izrađen je idejni i glavni projekt tržnice te predstoji ishođenje građevinske dozvole. Nadamo se realizaciji tog projekta u 2019. godini. Vaša primjedba da je za vrijeme održavanja sajmenog dana onemogućen pristup vozilima hitne pomoći i vatrogascima ne stoji s obzirom na to da je između štandova i trotoara ostavljen slobodan prostor za komunikaciju – piše gradonačelnik Knežević u svom odgovoru.