Opera na jezeru

Lokve: Operne arije na friškoj gorskoj ariji

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Pozivu na kasnoljetno noćno druženje uz obalu Lokvarskog jezera, na lokaciji starog motela, odgovorilo je više od 300 ljubitelja opere koji su, sjedeći na klupama,  zidiću, stolicama i stepenicama promatrali i slušali program koji se odvijao na, uz obalu privezanoj, Ćaćinoj splavi

LOKVE  Slušati lijepe operne arije na friškoj goranskoj ariji bila je dobra ideja, pokazala je prva lokvarska Opera na jezeru koju su zajednički priredili Općina Lokve i delnička udruga Diamante Classics. Naime, pozivu na kasnoljetno noćno druženje uz obalu Lokvarskog jezera, na lokaciji starog motela, odgovorilo je više od tri stotine zainteresiranih ljubitelja opere koji su sasvim lijepo napunili prostor kraj bivšeg motela gdje su, sjedeći na klupama,  zidiću, stolicama i stepenicama promatrali i slušali program koji se odvijao na, uz obalu privezanoj, Ćaćinoj splavi. Uz Lokvarce i Gorane, u publici je bilo i ljudi iz Rijeke, Zagreba i Slovenije pa bi Opera na jezeru mogla biti zanimljiv kulturno-turistički proizvod i u budućnosti, što potvrđuje i načelnik Općine Lokve Toni Štimac, ističući da su kao organizatori prezadovoljni odazivom na prvu Operu na jezeru.

Srpanj pogodniji


»Događaj ove vrste željeli smo organizirati još prošlog ljeta, ali su nas omele zaista loše vremenske prilike. No, nismo odustali i ove smo godine suradnji s TZO Lokve i KD »Lokvarka« uložili puno truda te uspjeli ostvariti zamisao. Istina, i ovog smo puta zbog lošeg vremena morali odgoditi prvotni termin održavanja pa ćemo za sljedeću godinu vrijeme održavanja pomaknuti prema srpnju jer su tada vremenske prilike ipak bolje, a i temperatura je ugodnija. Sigurno je da bi ova prva Opera na jezeru ostavila još ugodnije dojmove da su temperature bile malo više, a i posjetitelji bi se po završetku priredbe duže družili, što nam je bila i namjera jer nam je cilj u ovom lijepom prirodnom okružju uz klasičnu glazbu prirediti jedno lijepo nesvakidašnje noćno druženje«, rekao je Štimac, zahvalivši svima koji su se odazvali pozivu na ovo druženje uz operu na jezeru.

Baklje i ploveće svjećice


Svakako treba istaći i činjenicu da su organizatori, uz zvučnu kulisu, pažnju posvetili i vizualnom dojmu pa je ulaz do gledališta bio osvijetjen bakljama, svjećice su plovile i jezerom, a u sve to bila je uključena i igra svjetala reflektora pa je noć uz Lokvarsko jezero i operne arije zaista nudila nešto nesvakidašnje i zanimljivo. Za programski dio zaduženi predstavnci Udruge Diamante Classiscs pobrinuli su se da se tijekom devedeset minuta programa uživa u izvedbama poznatih opernih arija koje su, uz odličnu pratnju pijanista Filipa Faka, koncertnog solista zagrebačkog simfonijskog orkestra, izvodili ugledni Boris Martinovich, bas bariton koji je pjevao s Placidom Domingom, Lucianom Pavarottijem i Jose Carrerasom, slovenska sopranistica Mojca Bedenik te domaće snage, tenor Marin Tuhtan i njegova supruga sopranistica Goranka Tuhtan koji su i najzaslužniji za realizaciju ovog programa koji je privukao pažnju ljubitelja ozbiljne i klasične glazbe i u spoju s ljepotom goranske prirode nedvojbeno ima potencijal za zanimljivu priredbu koja veže kulturu i turizam.