Narodni običaj brojanica

Lokvarski kalendar: Slijedi nam dobra i suha godina, ljeto počinje već u svibnju

Marinko Krmpotić

Mirjana Pleše s kalendarom za 2016. godinu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Mirjana Pleše s kalendarom za 2016. godinu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Slijedi nam jedna jako dobra, suha i sunčana godina u okviru koje ćemo u ljetu uživati već od svibnja te potom jako dugo sve do kraja rujna



Slijedi nam jedna jako dobra, suha i sunčana godina u okviru koje ćemo u ljetu uživati već od svibnja te potom jako dugo sve do kraja rujna. Puno sunca i topline osigurat će obilje uroda na poljima jer će vrijeme biti idealno za poljoprivredne aktivnosti – ističe Mirjana Pleše, predsjednica Udruge ljubitelji lokvarskih starina u okviru čijeg rada se od 2001. godine izrađuje i objavljuje Lokvarski kalendar utemeljen na starinskom narodnom običaju brojanica.


Temelj tog običaja je da se tijekom 12 dana od Svete Lucije do Badnjaka dnevno iz sata u sat prate vremenske prilike te se na temelju takvog praćenja za iduću godinu donosi narodna prognoza pri čemu svaki od 12 dana tog razdoblja predstavlja jedan od mjeseci u sljedećoj godini.


Vedro i stabilno


Ovog je puta, ističe Mirjana Pleše, teško bilo složiti prognozu jer je bilo jako malo promjena u vremenu.




– Vrijeme je u tih 12 dana u svom najvećem dijelu bilo vedro i stabilno zbog čega zaključujemo kako će i iduća godina biti takva kad je riječ o vremenskim prilikama. Naravno, ta odrednica vrijedi ponajprije za područje Lokava, a budući da je vrijeme otprilike takvo bilo i na ostalom području Gorskog kotara i naše županije, pa i većeg dijela Hrvatske, vjerujem da može imati i šire značenje. Naravno, kod ovih prognoza utemeljenih na tradicionalnim narodnim običajima predviđanja vremena uvijek treba u obzir uzeti činjenicu da su naši preci te prognoze stvarali u ekološki puno boljim vremenima pa su bila daleko manje podložna raznim promjenama vremena kakvima svjedočimo mi koji danas živimo na Zemlji koju smo zagadili na razne načine i sigurno promijenili podosta prirodnih tokova, govori Mirjana Pleše dodajući kako bi, što je logično, zbog toplog vremena i nedostatka kiše moglo biti i suše.


Kad je riječ o ovom godišnjem dobu i tome hoće li i koliko biti snijega kaže:


– Prvi snijeg ove sezone pao je 21. studenoga a po narodnoj predaji snijeg će pasti onoliko puta koliki je broj u datumu kad prvi put u jesen ili zimu padne. Dakle, očekuje nas ukupno 21 snijeg. A budući da je u studenome padalo već dva puta te u siječnju (do izrade ovog teksta, op. a) tri puta može se reći da nas do kraja zime očekuje još petnaestak snjegova od kojih bi većina, prema narodnoj prognozi, trebala pasti u veljači, a jedan manji dio još u ožujku, govori Mirjana Pleše.



Kalendar je moguće nabaviti u lokvarskim kafićima Floyd, Gorica i Malik te u TZO Lokve, a može se i naručiti pa ga šaljemo pouzećem.  Veliki kalenadar (A3) je 15, a mali (A4) 10 kuna pri čemu sve zarađeno ide za daljnji rad Udruge ljubitelja lokvarskih starina, dakle za troškove izrade kalendara, ali i za predstojeće aktivnosti u okviru kojih su prve radionice tradicijskog ručnog rada koje počinju u siječnju, najavljuje Mirjana Pleše dodajući kako su uz nju najveći doprinos izradi Lokvarskog kalendara i ove godine dale Andrea Marković, Marijana Rakas i Nikola Pleše.



Od siječnja do rujna


Iz Lokvarskog kalendara čitamo kako će se u završnih dvadesetak dana siječnja »razigrati sjeverac koji će izmjenjivati vedra i oblačna razdoblja«.


Veljača će početi niskim temperaturama i vedrim nebom, a od 7. veljače do kraja mjeseca sitno i gusto će sipiti. Ožujak će se nastaviti snijegom i maglom u prvom tjednu, a poslije će vedri dani donijeti toplinu, a noći mraz.


I tu će negdje biti kraj razdoblju vlage. Naime, u travnju će zazelenjeti trava koju će sredinom mjeseca zalijevati kiša, ali će već tijekom tog mjeseca danju biti ugodno i toplo, a noću maglovito. Svibanj donosi ljeto: »Već na početku mjeseca prolistat će prve bukve i procvjetati voćke«, piše u Lokvarskom kalendaru koji za lipanj kaže kako će biti vedar, miran i vruć: »Svježinu će zemlji donijeti jake rose, a vjetar će rashladiti petrovske vrućine«.


Dugo toplo ljeto potrajat će cijeli srpanj za volju domaćim ljudima i posjetiteljima, a u velikoj mjeri sunčan i pravi ljetni mjesec bit će i kolovoz u kojem će biti svježih jutara i večeri, a poslije 20. kolovoza prve će promjene donijeti jugo. Rujan, predviđaju lokvarske prognozerke, ne bi trebao donijeti, kako to obično biva, puno kiše: »Počet će toplo i vedro, a sredinom mjeseca nastaviti slabom kišom. Snažno jugo povremeno će raskidati naoblaku«.



Lokvarski kalendar za 2016. godinu deseti je tiskani, a petnaesti ukupno. U početku su kalendari printani, a prvi tiskani izradilo je 2007. godine zagrebačko izdavačko poduzeće Marsa. Od 2008. godine članovi Udruge ljubitelji lokvarskih starina izrađuju ga sami budući da njihov član Nikola Pleše ima sve potrebno za kvalitetnu grafičku pripremu.– Svake se godine trudimo biti što bolji, a ove smo godine svaki mjesec ilustrirali starim alatima te starim mudrostima koje smo našli u časopisu »Dom i svijet« iz 1914. godine do kojeg smo došli uz pomoć obitelji Vladmira Cenčića Jerbičeviga. Te smo mudrosti »preveli« na lokvarski i složili jednu skladnu cjelinu, rekla je Pleše. Od narodnih mudrosti koje su Mirjana Pleše i njeni suradnici preveli s književnog hrvatskog jezika kakav je važio 1914. godine na lokvarski među zanimljivije spadaju: »Spat treba pu lete 7 vur, pu zime 8«, »Za laš zaspat, treba se čuvat masne hrane navečer«, »Koga muče reuma, ili slabe žifce, ili ne more pejt na strono, neka je puno celera« (Koga muči reuma, ili slabi živci, ili zatvor – neka jede puno celera), »Kad te projde jetika, nemoj valje jest, a još manje pit alkohol«.


Od listopada do prosinca


Listopad će također početi mirno i visokom naoblakom i tako će biti do kraja koji će donijeti vedre, ali i dane pune vjetra. Studeni će u svojih prvih deset dana biti oblačan i vjetrovit, sredina će biti vedra, a do kraja tog mjeseca mogu se očekivati visoke i tanke naoblake, piše u Lokvarskom kalendaru koji za zadnji mjesec ove godine kaže: »U prvom tjednu visoka naoblaka i slabije oborine, dalje oblačno, a prema kraju sve više vedroga«, najavljuje Lokvarski kalendar.


Ostvare li se ove prognoze utemeljene na stoljetnim narodnim običajima Gorski kotar imat će jednu, za ovo zemljopisno područje Hrvatske, neobično suhu, vedru i sunčanu godinu. Nadamo se da će se i ovog puta narodna mudrost pokazati točnom.