Sjećanje na 26 smrznutih partizana

Ljetni Memorijal mira u Mrkoplju: Hvala svima koji su došli kako bi sačuvali duh optimizma, nade i borbe protiv rasizma

P. N.

Revizija povijesti nije dobra za generacije koje dolaze, rečeno je na Matić poljani

Revizija povijesti nije dobra za generacije koje dolaze, rečeno je na Matić poljani

"Zaboravlja se da Europa sve češće postaje mjesto represije prema ljudima koji su u sebi pronašli dozu humanosti i solidarnosti. Zato želim zahvaliti svima koji su danas došli ovdje kako bi sačuvali duh optimizma, nade i borbe protiv rasizma te svake vrste diskriminacije, jer ne bi bilo dobro da se svi mi u budućnosti moramo naći u jednoj takvoj koloni", istaknuo je Brozović



Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije organizirao je 11. ljetni Memorijal mira – 26 smrznutih partizana, prisjećajući se partizana koji su prije 75 godina stradali u snježnoj mećavi.


Memorijal se održava danas na Matić poljani u sklopu programa ’27 susjedstava’ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Spomenički prikaz partizanske kolone na lokalitetu Matić poljana svjedoči o povijesnom događaju, no simbolikom  upozorava i na neka aktualna događanja u Europi, rekao je na memorijalnoj svečanosti načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, kako prenosi Radio Rijeka.


“Zaboravlja se da Europa sve češće postaje mjesto represije prema ljudima koji su u sebi pronašli dozu humanosti i solidarnosti. Zato želim zahvaliti svima koji su danas došli ovdje kako bi sačuvali duh optimizma, nade i borbe protiv rasizma te svake vrste diskriminacije, jer ne bi bilo dobro da se svi mi u budućnosti moramo naći u jednoj takvoj koloni”, istaknuo je Brozović.


Na glavni razlog zbog kojeg Primorsko-goranska županija, osim zimskog, pokroviteljski podupire i ljetni Mamorijal u Općini Mrkopalj, podsjetio je zamjenik župana Petar Mamula.


Revizija povijesti nije dobra za generacije koje dolaze, rekao je: “Naime, ono što se stvara takvom revizijom jest zbrka u kojoj se tim generacijama teško snaći. Iz te zbrke mogu nastati jedino podjele i sukobi, pa je zato vrlo bitno objektivno sagledavati povijest, jer ona nam služi kako bismo vidjeli kakvi smo”, zaključio je Mamula.


Na Matić poljani okupili su se u subotu članovi nekoliko županijskih udruga antifašista, a za nastavnike i učenike triju škola iz Primorsko-goranske županije su, osim sata povijesti, organizirana i sportska nadmetanja, javlja radio Rijeka.