Didaktički kutci

Kušec u Delnicama: ‘Šuma je nečiji dom i treba je paziti i poštovati’

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

U didaktičkim kutcima se na zanimljiv i zabavan način, kroz stihove i modele u stvarnoj veličini, predstavljaju velike zvijeri, a edukativne knjižice ih kroz stihove i fotografije upoznaju s divljim stanovnicima šuma



DELNICE – Predstavljanje didaktičkih kutaka o velikim zvijerima i edukativnih knjižica o divljim životinjama dovelo je jučer u Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Delnicama i popularnog dječjeg pisca Mladena Kušeca. Ne čudi stoga da je školski hol bio dupkom ispunjen djecom koja su s nestrpljenjem čekala da uživo vide svog najdražeg pisca i od njega zatraže autogram.


Didaktički kutci nastali su u okviru Interreg projekta Carnivora Dinarica te se u njima na zanimljiv i zabavan način, kroz stihove i modele u stvarnoj veličini, djeci predstavlja biologija i ekologija velikih zvijeri, dok edukativne knjižice »Živi biseri šume« kroz stihove autora Mladena Kušeca i fotografije, djecu upoznaju s divljim stanovnicima goranskih šuma.


Terenska nastava


Glazbeni dio prije pozdravnih govora dočarale su učenice glazbene radionice Dora Tomić i Marta Beljan, a ravnatelj Mladen Bolf pojasnio je novitete u školi, među kojima je istaknuo novi kutak u kojem djeca mogu upoznati velike zvijeri koje se nalaze u goranskim šumama. Istaknuo je da se kao ravnatelj trudi da djeca upoznaju Nacionalni park Risnjak kroz dvije terenske nastave, a to će se truditi i nadalje jer je važno da djeca od malih nogu nauče čuvati šumu i njene stanovnike. Na njega se nadovezala Tanja Ranković, glavna čuvarica prirode u NP-u Risnjak, pobliže predstavivši projekt kojemu je cilj očuvanje velikih zvijeri.


Autogrami na kraju




Dio koji su djeca najviše čekala, bio je razgovor s pripovjedačem, novinarom i piscem Mladenom Kušecom.


– Proveo sam djetinjstvo u Gorskom kotaru čuvajući tuđe krave, penjući se po šljivama, trčeći livadama… Gorski kotar je čudo, a NP Risnjak posebno čudo! Djeca su sada u najvažnijoj životnoj dobi gdje upijaju sve, kada uče i trebaju znati da je šuma nečiji dom, dom životinja, i da treba paziti na njega i poštovati ga. Kroz svoje pisanje u knjizi »Goranove priče« pokušavam doprijeti do djece da prepoznaju gdje žive, nauče nešto o svom kraju. Uvijek tražim nešto lijepo u svakom liku i temi te pokušavam ostaviti trag o tome – poručio je popularni dječji pisac, na kraju strpljivo davši svakom djetetu autogram.