Veliki jubilej

Kupjačko dobrovoljno vatrogasno društvo proslavilo 90 godina rada

Danijela Pleše

Foto: Danijela Pleše

Foto: Danijela Pleše

Ispred Vatrogasnog doma prikazana je vježba najmlađih članica i članova DVD-a Kupjak, potom su slijedile dvije vježbe članova DVD-a Kupjak, a uz svirku Trija Gorana priređen je domjenak



KUPJAK – Defile vatrogasnih vozila kroz Kupjak te mimohod u svečanim odorama vatrogaskinja i vatrogasaca zaintrigirao je većinu prolaznika kroz malo mjesto čije je dobrovoljno vatrogasno društvo proslavio 90. godinu postojanja.


Mještani na okupu


Na svečanoj sjednici osim predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i zapovjednika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladena Šćulca, zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Ravna Gora Dražena Krepenca i načelnika Općine Ravna Gora Mišela Šćuke prisutna je bila velika većina dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Gorskog kotara, predstavnici DVD-a Prečko, DVD-a San Marino Novi Vinodolski, DVD-a Njivice, ali i iz susjedne Slovenije – PGD-a Kočevje te iz Njemačke – Deutsche Feuerwehrhilfe e.V., Njemačke humanitarne udruge vatrogasaca i DVD Feuerwehr Donnersberg.


Svečanu sjednicu vodila je Ana Frković, članica DVD-a Kupjak. Načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka zaželio je da DVD Kupjak opstane i do troznamenkastih godina jer ipak drži mještane Kupjaka na okupu. Istaknuo je i koliko se DVD Kupjak te njegovi članovi redovno odazivaju na razne akcije na području Općine Ravna Gora.


Ispred Vatrogasnog doma prikazana je vježba najmlađih članica i članova DVD-a Kupjak pod vodstvom Igora Špoljarića te Dalibora Medveda koji i inače redovno održavaju vježbe s djecom i mladima kupjačkog vatrogasnog društva. Potom su slijedile dvije vježbe članova DVD-a Kupjak u kojima je sudjelovalo 16-ak članova koji su iskoristili priliku i demonstrirali i značajnu opremu koju DVD Kupjak posjeduje. Potom je za sve sudionike ove velike obljetnice priređen domjenak uz svirku Trija Gorana, ali i nadu da će ovakvih prilika biti još.Najviše ponosan na dosadašnji rad društva je predsjednik DVD-a Kupjak Nikola Jakovac.




Društvo je formirano je 1927. godine, no registrirano je 1929. godine pri Savezu dobrovoljnih vatrogasnih društava Hrvatske u Zagrebu zahvaljujući petnaestak tadašnjih članova koji su ujedno bili i osnivači DVD-a Kupjak. Početak je bio težak bez osnovne opreme te uvjeta za rad, ali je dobra volja mještana Kupjaka ipak pripomogla. DVD Kupjak poseban značaj daje preventivnim akcijama zaštite od požara u mjestu (obilazak kuća, pregled hidrantske mreže, podjela i upućivanje na servis vatrogasnih aparata), radu s djecom i mladeži kroz vježbe, natjecanja i radionice, odlazak na razna natjecanja…



Nedostatak djece


– Kao i većina društava, i mi muku mučimo s nedostatkom djece, no to malo što ih ima redovno dolazi na vježbe te se rado druže. Značajan je i rad naših članova Društva – od zapovjednika DVD-a Kupjak Igora Špoljarića koji ustraje na okupljanju ostatka članova radi vježbi, natjecanja, radnih akcija do najmlađih koji se odazovu bez obzira na školske obaveze. Veliku potporu nam daje i Mjesni odbor Kupjak sa svojim članovima, a svi zajedno ćemo surađivati na izradi sjenice iza našeg vatrogasnog doma. Ponosan sam i na povezanost s određenim društvima – primjerice s DVD-om San Marino Novi Vinodolski na čiju smo se inicijativu povezali s njemačkom humanitarnom udrugom vatrogasaca Deutsche Feurewehrhilfe. Već četiri godine s njima imamo zajedničke vježbe, druženja te upoznavanje Gorskog kotara, a i preko te udruge smo ostvarili iznimno značajne donacije danas vrlo važne i vrijedne osobne zaštitne opreme te hidrauličnog agregata – istaknuo je Jakovac.


Poziv na svečanu sjednicu nije odbio Sven Storck iz Deutsche Feuerwehrhilfe e.V. koji je zajedno s prijateljem Christianom Eisenbarthom vozio 15 sati kako bi stigao na sjednicu.– Uopće nisam dvojio kada sam dobio poziv DVD-a Kupjak na njihovu obljetnicu. Kroz zajedničke vježbe i druženja nešto smo i naučili od njih, a najveće zadovoljstvo nam je kada na njihovim licima vidimo istinsku sreću i posvećenost opstanku te radu društva – izjavio je Sven Storck.