Pet dana kulture

KotarFest pretvara Delnice u važno kulturno središte

Marinko Krmpotić



Uz Matiju Kezelea koji je svojom ljubavlju prema goranskom zavičaju privukao svoje brojne prijatelje, ove su godine u organizacijskoj ekipi KotarFesta još i  Maja Puhovski, Marko Kovačević, Antonio Brezina, Vladimir Gaćeša, Silvio Volk, Marina Žilić i Luka Cvitković. Svi oni za vrijeme održavanja KotarFESTA bit će smješteni u Planinskom domu »Pahulja«, a gosti u pansionu »Centar«.


Ne samo organizatori


Tuzlake smo ugostili jer glavnu ulogu u toj predstavi ima mladi goranski glumac Dorian Paulić koji studira u Tuzli, Varaždinci gostuju s predstavom u kojoj ja glumim jednu od glavnih uloga, a naša suradnica Marija Kolb glumi u predstavi »Dječak koji je glumio zmaja« pa će nas tako ljudi moći upoznati i kao glumce, što nam i jest zanimanje, a ne samo kao organizatore, rekao je Matija Kezele.


Pomoglo Ministarstvo kulture 


KotarFEST ove je godine na temelju uspješne prijave na natječaj Ministarstva kulture dobio sredstva za nabavu tehničke opremu za pozornicu, točnije razglas i rasvjetu – 14 reflektora, šest zvučnika, miks pultovi, mikseta, stalci, pult za memoriranje glazbe, mikrofoni…




– Mi klao udruga  moramo pokriti 15 posto ukupne cijene i PDV, a ostalo će, kroz najam ili slično, pokriti Grad Delnice s kojim odlično surađujemo i koji će kasnije tu opremu koristiti i za svoje manifestacije. Uz Grad Delnice ove nam je godine u organizaciji bitno pomogla i Primorsko-goranaska županija, istaknuo je Kezele.



Konkretno, u Radničkom domu Delnice moći će se pogledati hvaljena predstava »Kako misliš mene nema?« Teatra Exit, Zijah Sokolović predstavit će se »Međuigrom«, HNK Varaždin gostovat će s predstavom »Svinje« Damira Zatana Freya, Kazalište Planet Art odigrat će »Ritinu školu« s Natašom Janjić i Markom Torjancem, a internacionalni pečat kazališnom djelu dat će i Teatar Kabaret iz Tuzle predstavom »Gilgameš«. Uz ove predstave za odrasle na svoje će doći i djeca kojima će Teatar Poco Loco izvesti »Crvenkapicu«, a Scena Gorica izvesti će predstavu »Dječak koji je tražio zmaja«. Ljubitelji filma uživat će u nagrađivanom i od kritičara jako privaćenom »Ničije dijete« Vuka Ršumovića, »Lekciji – Urok« bugarskog dvojca Kristina Grozeva i Petar Valchanov te španjolskom trileru »Močvara«/La isla minima« Alberta Rodrigueza. 


Svemu ovome treba dodati i mogućnost prijave za poučavanje u devet radionica (likovna, lutkarska, dramska, novinarska, video, plesna te radionica buđenja intuicije i spiralnog plesa), a u pripremi je i raznovrstan glazbeni program te druga iznenađenja o kojima će se tek čuti, najavio je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Matija Kezele, idejni tvorac i organizator KotarFesta.– I za ovu smo godinu pripremili vrlo kvalitetan program koji već sada privlači pažnju i van goranskih okvira pa smo za subotu, 25. srpnja, s Hrvatskim željeznicama dogovorili dolazak posebnog vlaka iz Rijeke. Kazališni dio nose mnoga poznata imena kao što su, primjerice, Nataša Janjić, Marko Torjanc ili Zijah Sokolović koji je prijatelj našeg festivala i već imamo dogovor s njim da dođe i sljedeće godine. Filmski program s velikim platnom za napuhavanje bit će održan na košarkaškom igralištu, a organiziramo ga, kao i prošle godine u suradnji sa splitskim festivalom Mediteranskog filma što znači da su sva tri filma već obišla europske filmske festivale i osvojila niz nagrada. Uz sedam kazališnih predstava i tri filmske projekcije nudimo i mogućnost rada u devet različitih kreativnih radionica koje vode već dokazani voditelji, rekao je Kezele.