Općinsko vijeće

Korica: U KTD Fužine već “upucano” dosta općinskog novca

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Proračun je smanjen sa 16 na 11 milijuna kuna jer nisu realizirana kreditna sredstva za gradnju vrtića, no najviše se raspravljalo o davanju jamstva KTD-u za kredit za kupnju traktora za zimsko čišćenje cesta. Oporba zamjera što ne postoji plan otplate, odnosno ikakva kalkulacija vezana uz isplativost nove investicije



FUŽINE Pretposljednja ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Fužina protekla je u znaku rasprava vezanih uz druge izmjene i dopune proračuna za ovu godinu, pri čemu nije bilo prevelikih rasprava o znatnom smanjenju proračuna (sa 16 na 11 milijuna kuna) iz jednostavnog razloga što je riječ o minusu do kojeg je došlo zbog promjena projekta izgradnje dječjeg vrtića koji je vezan uz kreditna sredstva koja ove godine nisu realizirana.


Na pitanja o trenutačnom stanju tog projekta koja su postavili Ela Korica (SDP/HSU) i nezavisni Marinko Kauzlarić, načelnik Fužina David Bregovac (Hrvatski laburisti) odgovorio je da će izgradnja vrtića s potpunom opremom i uređenjem okoliša koštati 6,2 milijuna kuna, što je znatno manje od onog što je planirala prethodna vlast: »Projekt ćemo realizirati uz financijsku pomoć HBOR-a, zgrada vrtića bit će na lokaciji uz košarkaško igralište, a svotom od 6,2 milijuna kuna bit će uređen objekt za jednu jasličku i dvije skupine djece vrtićkog uzrasta.


Na prostoru površine 510 četvornih metara nalazit će se sve potrebno za rad ustanove predškolskog odgoja (prostorije za vrtićke skupine i jaslice, prostor za odgojiteljice, kuhinja), a u cijenu ulazi i opremanje vrtića te uređenje okoliša i dječjeg igrališta pred vrtićem«, rekao je Bregovac, najavivši kako bi, ako sve bude išlo po planu, vrtić mogao biti gotov krajem iduće godine.


Za javne površine 100% više




Prijedlog izmjena proračuna prihvaćen je sa 7 glasova za, tri protiv (Marinko Kauzlarić, Marino Mance i Ela Korica) te jednim suzdržanim (Hrvoje Ljubobratović), a analizu predloženog kroz pitanja je provela oporba pa je tako Kauzlarić, između ostalog, pitao zašto je došlo do odustajanja od poslova vezanih za uređenje fužinskog groblja vrijednih 30.000 kuna te kako to da je za gotovo 100 posto porasla svota vezana uz uređenje javnih površina (460.000 kuna), a Ela Korica željela je znati zašto se odustalo od uređenja dječjeg igrališta na Vratima.


Odgovarajući im, načelnik Bregovac je rekao da se od uređenja igrališta odustalo jer je sezona za takvu vrstu poslova gotova, a poslovi oko groblja nisu u planu ove godine, što ne znači da neće biti naredne, kao i oni vezani uz dječje igralište u Vratima. Na upit o velikom povećanju sredstava za uređenje javnih površina odgovorio je Bregovčev zamjenik, nezavisni Dražen Starčević, ustvrdivši da je do gotovo dvostrukog povećanja došlo stoga što je u prvih šest mjeseci došlo do nule s planiranim sredstvima.


To nije točno, replicirao mu je Kauzlarić, konstatiravši da je po podacima iz proračuna u prvom polugodištu utrošeno 137.000 kuna, što je oko 50 posto od previđene svote: »Dakle, bilo je još sredstava, a na njih ste vi taj dio proračuna dodatno podigli za više od 200.000 kuna«, rekao je Kauzlarić konstatiravši kako i dalje nije jasno zašto je došlo do povećanja.



Vijećnici su prihvatili i prijedlog smanjenja općinskog poreza na alkoholna pića za 1 posto. Komentirajući taj prijedlog, Ela Korica je rekla da je to demagoški i pomalo smiješno: »Koliko će to uopće ugostiteljima značiti? Umjesto toga oslobodite ih plaćanja komunalne naknade pa će mnogi od njih krenuti u investicije i nova upošljavanja što će općinskom proračunu donijeti korist«, predložila je Korica, a Dražen Starčević je u ime predlagača rekao kako znaju da je riječ o minimalnoj pomoći, ali je to ipak pomoć: »Kad nešto smanjimo za 1 posto, nitko nije zadovoljan, a da smo povisili za 1 posto, dogodila bi se revolucija«, rekao je Starčević.



Polemika oko traktora


Najveća rasprava vođena je pri donošenju odluke o davanju suglasnosti i davanju jamstva za zaduživanje KTD-a »Fužine«. Oporba je bila protiv davanja suglasnosti i jamstva za podizanje kredita namijenjenog kupnji traktora koji će služiti za zimsko čišćenje cesta.


Ela Korica rekla je da u osnovi nije protiv nabave ali je, svjedočeći skupštini KTD-a Fužine, vidjela da nema ni plana otplate tog kredita, ni bilo kakve kalkulacije vezane uz isplativost te nove investicije: »I do sada je Općina Fužine »upucavala« puno novca u KTD Fužine pa me je strah da će taj traktor na kraju puno više koštati nas, nego KTD«, rekla je Korica.


Nezavisni Marinko Kauzlarić predložio je da Općinsko vijeće ne prihvati davanje jamstva, dok direktor KTD-a ne iznese poslovni plan, a Mario Mance, vijećnik s Kauzlarićeve liste, konstatirao je da se tim jednim traktorom ne mogu očistiti sve prometnice pa će se dogoditi to da će Općina morati plaćati i kooperante koji će čistiti dio cesta i rate za kredit kupnje stroja.


Odgovarajući im, zamjenik načelnika Dražen Starčević podsjetio je kako je i prethodnih godina Općina Fužine ulagala u KTD koji je i dalje u teškom stanju pa će mu se ovog puta pokušati pomoći davanjem jamstva za stroj s kojim će bar nešto moći raditi.