Vinodolska općina

Karlić odbio podnijeti ostavku na zahtjev vijećnika Jerčinovića

Marinko Glavan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Nezavisni vijećnik Darko Jerčinović prozvao je načelnika Marijana Karlića zbog neaktivnosti, prvenstveno po pitanju Kuće Klović u Grižanama i zatvorenih vinodolskih kaštela. Cijenim kad mi se ukazuje na propuste, odgovorio je Karlić



BRIBIR Ostavku načelnika Vinodolske općine Marijana Karlića zatražio je na sjednici Općinskog vijeća nezavisni vijećnik Darko Jerčinović. Jerčinović je načelnika prozvao zbog neaktivnosti, prvenstveno po pitanju Kuće Klović u Grižanama i vinodolskih kaštela koji su nedostupni javnosti, ali i zbog, kako tvrdi Jerčinović, niza drugih propusta.


– Što ste učinili u prvih šest mjeseci mandata. Čime se možete pohvaliti. Pogubili ste se oko domara i podstanara u našim kaštelima i drugim objektima kulturne baštine. Na kućne adrese šaljete dopise o lavežu pasa. Mještani su razočarani s vaših prvih šest mjeseci. Umjesto da se dižemo, kako ste obećavali, mi padamo. Pozivam vas da podnesete ostavku dok još nije kasno, da se maknete ako ne možete raditi posao načelnika, rekao je Jerčinović.


Zahvala za kritiku


Načelnik mu je uzvratio zahvalom za kritiku, kazavši da svakome treba kamenčić u cipeli kako bi ga podsjećao da »nije sve tako lijepo«.




– U tom smislu, zahvaljujem vam na podršci. Cijenim kad mi se ukazuje na propuste, kao i pomaže da zajednički nešto učinimo za boljitak Vinodola. Svi dišemo vinodolski zrak i Vinodol nam je pri srcu. Dnevno, tjedno i mjesečno analiziramo učinjeno i što još treba učiniti. Svaka vaša primjedba je dobrodošla i učinit ću sve što je u mojoj moći da kapaciteti Kuće Klović, gradine Drivenik i drugih sličnih objekata budu u potpunosti iskorišteni, rekao je Karlić.


Očekujem podršku ovih ljudi ovdje iz Vijeća, koji će ocjenjivati moj rad. Moja ostavka je spremna u svakom trenutku, ako oni tako odluče, ali neću podnositi ostavku na zahtjev pojedinaca, rekao je Karlić, koji je potom opširno iznio svoju dugogodišnju ulogu u stvaranju Kuće Klović, te vinodolskih gradina i sakralnih objekata.


Trajno rješenje


Pojašnjenje oko Kuće Klović i Gradine Drivenik dala je i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Željka Jurčić Kleković, kazavši da je djelatnica koja je radila u njima na ugovor o djelu, našla stalan posao i napustila to radno mjesto, dok je u Driveniku problem što radovi još nisu dovršeni.


– Nije, međutim, točno, da Kuća Klović nije dostupna javnosti, jer među ostalima i ja sam je otvarala za posjetitelje, prema potrebi. Morat ćemo pronaći trajno rješenje ovog problema i osigurati sredstva za zapošljavanje osoba koje će raditi u tim objektima, rekla je Jurčić Kleković.


Načelnik Općine Vinodolske podnio je vijećnicima i izvješće o svom radu, za razdoblje do 30. lipnja ove godine, koje je prihvaćeno većinom glasova, uz jedan suzdržan.



Vijećnici su usvojili Program ukupnog razvoja Vinodolske općine za razdoblje do 2020. godine, kojim se analizira sadašnje stanje te definiraju vizija i strateški ciljevi – stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja razvojem malog i srednjeg poduzetništva, podizanjem kvalitete života kroz unapređenje infrastrukture, zaštitu prirodnih i kulturnih dobara, te korištenje obnovljivih izvora energije, kao i poboljšanjem socijalne uključivosti.



Projekt Aglomeracija


Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog Ugovora o suradnji, koji bi trebali sklopiti Vinodolska općina, te gradovi Crikvenica i Novi Vinodolski, u sklopu Projekta Aglomeracije Crikvenica-Novi. Ugovorom bi se KTD Vodovod Žrnovnica d.o.o., u vlasništvu Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine i Murvica d.o.o. u vlasništvu Grada Crikvenice spojili u jednu tvrtku za vodoopskrbu i odvodnju koja bi pokrivala sve tri jedinice lokalne samouprave.


Kako je objasnio Igor Uremović, direktor KTD Žrnovnica, spajanje je nužno da bi se osigurala sredstva namijenjena urbanim aglomeracijama za vodoopskrbu i odvodnju, budući da je jedan od osnovnih uvjeta da područje određene aglomeracije pokriva jedan opskrbljivač. Što se tiče konkretnih koristi za Vinodolsku općinu, sredstvima dobivenim za aglomeraciju, prema prvobitnim predviđanjima, trebalo bi se izgraditi 31 kilometar nove vodovodne mreže, uz 55 kilometara kanalizacijskog sustava, te dvije crpne stanice.



Željka Jurčić Kleković na javnom je natječaju odabrana za ravnateljicu Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Bribir, a njen izbor jednoglasno su potvrdili i vijećnici. Stupanjem na dužnost ravnateljice, Jurčić Kleković će odstupiti s mjesta pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine.



Nema preglasavanja


Vijećnike je zanimalo hoće li udio zaposlenih iz pojedinih jedinica lokalne samouprave u novom društvu biti proporcionalan udjelu u vlasništvu, u kojem će Općina Vinodolska imati 14 postotni udio, te hoće li uvjet za donošenje ključnih odluka biti konsenzus.


– Što se tiče zaposlenih, to će se definirati dokumentima niže razine, kada se potpiše ugovor. Odluke koje se tiču planova razvoja sustava vodoopskrbe, cijene usluga i korištenja vodnih resursa moći će se u Skupštini društva donositi isključivo jednoglasno, dakle neće biti mogućnosti preglasavanja na štetu bilo koje od triju jedinica lokalne samouprave. Ostale odluke donosit će se dvotrećinskom većinom, rekao je Uremović.


Predsjednik Općinskog vijeća Boris Miklić uključio se u raspravu kazavši da je općinski Odbor za gospodarstvo dao svoje mišljenje, uz poseban naglasak na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda koji bi, prema odboru, trebali biti smješteni na području Novog Vinodolskog i Crikvenice, uz more, a sustav odvodnje iz Vinodolske općine spajao bi se na te pročistače.