Općinsko vijeće

Kapitalni projekti u Lokvama: Za prenamjenu zone Sleme zainteresiran ulagač s 20 milijuna eura

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Općina Lokve dobila je 170.000 kuna namjenskih sredstava iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja, a koristit će ih za provedbu kapitalnog projekta uređenja Industrijske zone Sleme



LOKVE  Općina Lokve ove godine ima pravo na korištenje oko 170.000 kuna namjenskih sredstava iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja, a koristit će ih, zaključeno je na 19. sjednici Općinskog vijeća Lokava, za provedbu kapitalnog projekta uređenja Industrijske zone Sleme. Pojašnjavajući planove vezane uz tu zonu načelnik Lokava Toni Štimac najavio je ozbiljan interes potencijalnog ulagača koji planira uložiti 20 milijuna eura u projekt tvornice peleta i kogeneracijskog postrojenja.


»Taj je ulagač spreman kupiti jednu privatnu parcelu i jednu parcelu zemljišta u našem vlasništvu, a naša je obveza napraviti izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Sleme i to u smislu da taj prostor predviđen za obrt prenamjenimo u industrijsku zonu. Uz to spremni smo uložiti i sredstva iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja kako bismo i na taj način omogućili rast zapošljavanja i napredak privrede«, rekao je Štimac, a vijećnici jednoglasno prihvatili.


Solidni rezultati


Isto tako prihvaćeno je i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Općine Lokve za 2016. godinu. U prvih šest mjeseci ove godine proračun je realiziran s 39 posto i uz gubitak od 21 tisuće kuna što su sasvim solidni rezultati zna li se da se u ovom dijelu godine proračun uvijek puni sporije i slabije, konstatirao je načelnik Štimac, a jedinu primjedbu iznijela je Sanja Brkić Beljan (HDZ) koja je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da Općina Lokve vrlo skupo plaća neke poslove mjesnom KTD-u »Lokvarka«.




»Većina njihovih radova tri je puta skuplja od uobičajenih cijena i pitam se koliko ima smisla da im Općina daje neke poslove koji bi kod drugih izvođača bili znatno povoljniji. Nadalje, ponovo pitam zašto se nama kao vijećnicima ne prezentira financijsko poslovanje našeg komunalnog poduzeća. Ipak smo mi vlasnici tog poduzeća i red bi bio da znamo podatke o njegovom poslovanju i sve dok nam oni ne budu dostupni bit će mjesta sumnjama i pričama koje se čuju«, rekla je Beljan Brkić, a načelnik Štimac obećao je kako će ubuduće vijećnicima biti predstavljeni rezultati financijskog poslovanja »Lokvarke«.



Jednoglasno je prihvaćena i odluka o pristupanju Općine Lokve Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu TUNERA. Time su nakon Fužina Lokve postale druga goranska lokalna samouprava koja je ušla u ovaj »ribarski« LAG koji je do sada obuhvaćao samo primorske općine i gradove – Bakar, Crikvenicu, Kraljevicu, Novi Vinodolski i Kostrenu. No, očigledno mogućnosti koje im pruža članstvo u ovom LAG-u prepoznaju i Gorani koji se nadaju da bi se za 300 kuna godišnje članarine mogli kandidirati za puno vrijednije projekte vezane uz slatkovodno ribarstvo i poribljavanje njihovih jezera.



Jednoglasno odbijeno


Jedinstvo, ali ovog puta u odbijanju predloženih točaka, vijećnici su pokazali kad su na red došle odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, odnosno o naknadi za razvoj sufinanciranja izgradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava Gorskog kotara. Obje te odluke u obliku prijedloga pristigle su iz »Komunalca« d.o.o. Delnice koji na području sedam goranskih lokalnih samouprava od kojih je jedna i Općina Lokve, brinu o vodoopskrbi i odvozu otpada.


Načelnik Štimac istaknuo je kako je riječ na zakonskim odredbama utemeljenim aktima, ali  lokvarski ih vijećnici nisu bili spremni prihvatiti bez dodatnih obrazloženja i pojašnjavanja Bore Tomića, čelnog čovjeka »Komunalca« koji nije bio pozvan i nije nazočio sjednici. Previše je nejasnoća i nepoznanica i sve skupa djeluje kao svojevrsno stavljanje pred svršen čin, bio je stav velike većine vijećnika pa je zaključeno kako će se o tim odlukama raspravljati na sjednici na kojoj bude nazočan i spomenuti direktor »Komunalca« d.o.o. Delnice.