Ravna Gora

Kad se male ruke slože: Učenicima darovan krumpir što su ga sami uzgojili

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Stručnjaci Centra te učenici posadili su 500 kilograma deset različitih sorti krumpira, brinuli o uzgoju te ga izvadili i potom sortirali. Dobiveno je 1.200 kilograma krumpira pogodnog za prehranu



RAVNA GORA Podjelom 1.273 kilograma krumpira kuhinji OŠ Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore jučer je u tom goranskom mjestu kraju priveden pažnje vrijedan projekt suradnje te škole sa županijskim Centrom za poljoprivredu i razvoj. Naime, stručnjaci Centra te učenici sadašnjeg trećeg i sedmog razreda ove škole tijekom prošle i ove školske godine posadili su 23. svibnja na površini od 2.000 m2 u Staroj Sušici 500 kilograma deset različitih sorti krumpira (svaka vrsta po 50 kg), brinuli o uzgoju te ga 21. rujna izvadili, a potom i sortirali.


Od zasađenih 500 kilograma dobilo se 2.214 kilograma krumpira, od kojih je nakon sortiranja 1.200 kilograma bilo pogodno za prehranu i darovano školi, a ostatak je uskladišten za sadnju u idućoj godini, odnosno darovan Lovačkoj udruzi Divokoza iz Broda na Kupi za prihranu divljači.



Dožupan Petar Mamula ističe da je ovaj projekt primjer načina na koji mogu surađivati županijske ustanove i škole kojima također upravlja Županija.




– Bitnije od prinosa i samih rezultata pokusnog sađenja po meni je činjenica da su učenici shvatili da goranska zemlja može puno dati te biti, kao nekad, hraniteljica ljudi koji ovdje žive. Vjerujem da je ova suradnja svojevrsni kraj početka, odnosno da ćemo nastaviti slične projekte s goranskim školama – rekao je dožupan Mamula.



Zaokružen ciklus


Da bi ciklus sađenja i vađenja te korištenja krumpira u potpunosti bio zaokružen, jučer su u ravnogorskoj osnovnoj školi predstavnici Centra u nazočnosti dožupana Petra Mamule svakom učeniku koji je sudjelovao u projektu darovali vrećicu od po 3 kilograma krumpira, a sve ostale količine idućih će dana upotpunjavati jelovnik ravnogorskih osnovaca i vrtićaraca. Nataša Možgon Kauzlarić, ravnateljica ravnogorske osnovne škole, ističe zadovoljstvo suradnjom i realizacijom projekta.


– Našim smo učenicima pokazali cijeli prirodni ciklus sadnje, uzgoja, vađenja te korištenja krumpira, što je prava škola za život jer učenici do spoznaje dolaze direktno i kroz rad na terenu. Ovo nije naša prva suradnja s Centrom za poljoprivredu i razvoj, a vjerujemo da će kroz slične projekte biti nastavljena – rekla je, uz zahvalu na donaciji, ravnateljica Možgon Kauzlarić, istaknuvši da su uz tridesetak učenika velik doprinos dale i učiteljice Gordana Podobnik kao voditeljica projekta te Snježana Sveticki i Marina Crnić.


Korist od projekta


Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i razvoj, prihvatio je mogućnost daljnje suradnje te istaknuo da je uz darivanje zasađenog krumpira, korist od ovog projekta i činjenica da su pokusnim sađenjem deset sorti krumpira realizirane ideje o utvrđivanju najboljih i najotpornijih sorti za sadnju u Gorskom kotaru.


– Nama su ovi eksperimentalni i edukativni programi vrlo važni pa ćemo, primjerice, iduće godine biti nastavna baza za praktičnu nastavu Veleučilištu u Rijeci za polaznike studija održivog agroturizma, a opremili smo i Pedološki laboratorij koji ćemo uskoro predstaviti javnosti i koji će služiti svim poljoprivrednicima naše županije za temeljne analize kvalitete tla. Također, mi ćemo i iduće godine zasaditi 500-600 kilograma krumpira i nemamo ništa protiv da se ovaj oblik suradnje nastavi, bilo s ravnogorskom ili nekom drugom goranskom osnovnom školom – rekao je Šoštarić.