Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
13. prosinca 2019.
Ne izlazite iz domova

KAOS U GORSKOM KOTARU Vjetar odnio krov škole u Vrbovskom, oštećena crkva u Lokvama, promet u kolapsu

Foto: Primorsko-goranska županija
Foto: Primorsko-goranska županija
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2017. u 11:41 2017-12-12T11:41:00+01:00

Za sve stanovnike Gorskog kotara vrijedi upozorenje da do daljnjega ne izlaze iz svojih domova te da se ne upuštaju u popravak svojih krovova i okućnica sve dok puše jak vjetar

Jak vjetar koji još od jučer puše na području Gorskog kotara, a povremeno dostiže udare jače i od 90 km/h, zatvorio je za promet „staru cestu“ kroz goransko područje.

Prema najnovijoj obavijesti HAK-a od 11 sati, za sve skupine vozila vozila zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste u Gorskom kotaru, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar Kikovica-Delnice-Zdihovo, zbog opasnosti pada stabala na kolnik kao i otežanog uklanjanja onih koja su pala pa je sužen kolinik i preporuka je vozačima da se ne kreću tim prometnicama kako bi se olakšao prolazak interventnim vozilima.

Vjetar je nanio i velike štete na privatnim i javnim objektima.

Na zgradi osnovne škole u Vrbovskom vjetar je razotkrio krov, a i dalje se stalno otkidaju komadi krova koji nošeni vjetrom lete naokolo pa je to područje izuzetno opasno zbog čega u tome gradu danas ne rade ni škola ni vrtić.

Uslijed jakog vjetra oštećena je i crkva u Lokvama.

Za sve stanovnike Gorskog kotara vrijedi upozorenje da do daljnjega ne izlaze iz svojih domova te da se ne upuštaju u popravak svojih krovova i okućnica sve dok puše jak vjetar.

Vatrogasci i interventne službe su na terenu, ali jak jugozapadnjak usporava čišćenje grana i drveća s cesta. Za sada izlaze samo na veće intervencije, dok će se manje obavljati kada se vjetar smiri.

Foto: Primorsko-goranska županija

Goranski načelnici otvorili su i telefonske linije, pa se stanovnici kojima je potrebna pomoć, osim na broj 112, mogu javiti i:

- u Lokvama: načelniku Toniju Štimcu (098 1708170) ili komunalnom redaru Nenadu Štefanelu (0912831336)

- u Vrbovskom: 051/875-115

- u Delnicama: 051/812-131 ili na mailove: javna.vatrogasna.postrojba.delnice@ri.t-com.hr ili gradonačelnik.delnice@gmail.com

"Olujni vjetar oštetio je krov Osnovne škole “Ivana Gorana Kovačića” u Vrbovskom zbog čega danas nema nastave. Nastave nema ni u Područnoj školi Gerovo kao ni u školi u Brod Moravicama zbog nestanka struje te u OŠ Petar Zrinski u Čabaru, javila je pročelnica Edita Stilin napominjući da Upravni odjel od ranog jutra radi na sanaciji krova. Prema informacijama dežurnih službi, štete od olujnog nevremena u Gorskom kotaru najveće su u Vrbovskom, Čabru i Brod Moravicama.

Oštećeni su krovovi, a najviše problema je bilo na državnim prometnicama zbog padanja stabala. Zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Boras Mandić s Matkom Škalamerom, pročelnikom PU Rijeka Državne uprave za zaštitu i spašavanje u obilasku je Gorskog kotara", navodi se na Facebook stranicama Primorsko-goranske županije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.