Filmaši osnovci

Jeste li čuli za “Južinu”? Mali Fužinarci snimili prvi goranski western

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Filmaši-osnovci iz Fužina dobili su posebnu nagradu u kategoriji igranog filma za odličnu kostimografiju, scenografiju, scenarij i zanimljivu glumačku ekipu. Njihov film »Južina« snimljen je u Roswellu, kaubojskom gradiću koji je ostao nakon snimanja filmske trilogije o Winnetouu



FUŽINE S 55. Revije dječjeg filmskog stvaralaštva u Sisku fužinarski filmaši osnovci, članovi Filmske družine Kreše Golika, vraćaju se s posebnom nagradom u kategoriji igranog filma i to za odličnu kostimografiju, scenografiju, scenarij i zanimljivu glumačku ekipu. Sve to zaslužio je njihov film »Južina«. Osvajanjem ove nagrade Fužinarci iznova potvrđuju da na državnoj razini već godinama predstavljaju jednu od ponajboljih filmskih osnovnoškolskih družina, a uz novu nagradu njihov novi filmski uradak privlači pažnju i zbog niza drugih, da ih tako nazovemo, pionirskih odrednica.


Dozvola iz Njemačke


Naime, »Južina« je prvi goranski (možda i hrvatski?!) vestern u domaćoj produkciji. Naravno, u tom kaubojskom smjeru fužinski sineisti krenuli su, pogađate, zahvaljujući tome što je na njihovom području pred dvije godine sniman znatan dio filmske trilogije o indijanskom poglavici Winnetouu. Budući da je nakon snimanja na području Špićunka ostao cijeli mali kaubojski gradić nazvan Roswell, bilo je logično da se stvori zaplet vezan uz to idealno mjesto za snimanje goranskog kaubojca.



Režiju potpisuju Barbara Radoš, Fran Blažević i Borna Majnarić, poslove oko snimanja i montaže realizirala je ista trojka, za glazbu je bio zadužen prof. Damir Zagoršćak, a glumačku ekipu činili su Kristijan Klarić, Niko Knez, Antonija Kajgan, Dominik Čebuhar, Lea Miloš, Dorjan Medić, Marta Vlahović, Roko Babić, Čedo Kopanja i Nina Vlahović, a pomagala im je nastavnica Irena Vlahinić.





Tako je scenaristički tandem kojeg su činili Borna Majnarić i Barbara Radoš pod vodstvom profesorica Nikoline Šubić Zeneral i Sandre Petranović Dundović osmislilo priču o mladom bračnom paru koji dolazi u Roswell započeti novi život. No, u mladu gospođu zaljubi se Indijanac koji napravi spletku promijenivši sadržaj šerifovog pisma i tu sad počinje zaplet čiji ćete rasplet saznati ako pogledate film.



Naslov »Južina« ne odnosi se na meteorološke prilike, što će većina zaključiti. Riječ je, u stvari, o čakavskom dijalektalnom pojmu koji se na području Fužina i susjednog Fužinskog Benkovca na kojem se govori čakavski, koristi za pojam ručak. Dakle, južina je ručak, iliti »Lunch time« kako se film zove u svojoj engleskoj verziji.



Da bi film bio snimljen u Roswellu morala se dobiti dozvolu kuće Rat Pack Produktion GmbH iz Njemačke što je uspješno i učinjeno, a nakon dorade scenarija i osmišljavanja svega što je potrebno krenulo se u rad na filmu koji je po završetku prijavljen na dva filmska festivala i u oba je ušao u društvo odabranih.


Konkurencija


U Sinju, na Smotri hrvatskog školskog filma, film je prošao zapaženo, a u Sisku je osvojio spomenutu nagradu koja pokazuje da su svi elementi filmskog rada bili vrlo kvalitetno učinjeni. Uspjeh je tim značajniji zna li se da je nagrada osvojena u konkurenciji 292 prijavljena. U Sisku su velike filmske entuzijaste iz Fužina predstavljali učenici Fran Blažević i Borna Majnarić pod vodstvom voditeljice filmske družine Jasne Štimac, ujedno i ravnateljice OŠ Ivanka Trohar iz Fužina koja ističe da ih je nagrada razveselila i veliki im je podstrek da rade još više i bolje te zahvaljuje na pomoći i razumijevanju Općini Fužine, Produkcijskoj kući, filmskom režiseru Rasimu Karaliću te svim djelatnicima i učenicima škole.