Ravna Gora

Izgradnja vrtića sljedeći je veliki ravnogorski projekt

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U proteklih smo godinu dana uložili oko 4 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu, a izgradnju vrtića smo kandidirali za sredstva iz EU fondova i nadamo se pozitivnom odgovoru – najavio je načelnik Mišel Šćuka te dodao da se puno očekuje od novog Zakona o brdsko-planinskom području



RAVNA GORA Nakon četvrt stoljeća postojanja ovog oblika lokalne samouprave zadovoljni smo i ponosni učinjenim jer je Općina Ravna Gora opravdala svoje postojanje, istaknuo je u pozdravnoj riječi jučerašnje Svečane sjednice Općinskog vijeća Ravne Gore, održane povodom Dana Ravne Gore i blagdana Župe sv. Terezije Avilske, predsjednik Vijeća Franjo Ružić, zahvalivši svim dosadašnjim načelnicima, vijećnicima i uposlenicima u općinskoj upravi te svima koji su u proteklih 25 godina dali svoj doprinos razvoju:


– Rezultati su vidljivi i obvezujući za budućnost. Puno je objekata napravljeno, a čeka nas još jedan kapitalni projekt – izgradnja vrtića za koji je prethodni saziv vlasti osigurao svu potrebnu dokumentaciju – najavio je Ružić, a konkretnije podatke o radu u proteklih godinu dana iznio je načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, naglasivši da je u najplaninskijem dijelu Hrvatske puno teže ostvarivati ciljeve i želje.


Velike štete


– Najbolje se to vidjelo baš početkom ove godine kad su orkansko jugo, a potom iznimno visok snijeg, bitno otežali život i nanijeli velike štete. Pomoglo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture snošenjem svih troškova zimskog čišćenja te dijela troškova sanacije oštećenih prometnica, a takvom se odnosu nadamo i ubuduće, pri čemu puno očekujemo od novog Zakona o brdsko-planinskom području koji će, vjerujemo, poštovati goranske specifičnosti. U proteklih smo godinu dana uložili oko 4 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu, a idući veliki projekt je izgradnja vrtića koji smo kandidirali za sredstva iz EU fondova i nadamo se pozitivnom odgovoru – najavio je Šćuka.




Od nazočnih rođendanske čestitke Ravnogorcima prvi je uputio brodmoravički načelnik Dragutin Crnković, zazvavši Svetu Tereziju Avilsku da Ravnogorcima i svim Goranima udijeli blagoslov jer će im itekako trebati. Dožupan Marko Boras Mandić pohvalio je državnu tajnicu Majdu Burić čiji je dosadašnji mandat pokzao da brine o svom zavičaju te dodao da isto to radi i Primorsko-goranska županija koja je u posljednjih pet godina na području Općine Ravna Gora uložila oko 18 milijuna kuna.


Potrebni novi zakoni


– Naravno, uvijek može više, pogotovo jer je Gorski kotar specifično područje koje pomoć zaista i zaslužuje zbog posebnih klimatskih i geografskih karakteristika. Baš zato potrebni su mu i novi zakoni, bolji od dosadašnjih. Njihov temelj treba biti ponajprije to da Gorskom kotaru ostaje puno više od zarade koju ovdje ostvaruju državne firme kao što su Hrvatske šume, HEP ili Janaf, Dakle, nužna je decentralizacija kao temelj razvoja Gorskog kotara – rekao je Boras Mandić.


Kako pomoći Goranima s države razine pojasnila je Ravnogorka Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, podsjetivši da su lokalne samouprave Gorskog kotara 2013. godine bačene na koljena izmjenama Zakona o brdsko-planinskom području koje je provela Milanovićeva vlada.



Najvrednije općinsko priznanje – Godišnju nagradu – dobili su Anika Kauzlarić za izuzetne sportske rezultate u plivanju monoperajom te Tamburaški sastav Ravnogorski tamburaši za 20 godina rada i postojanja. Pohvalnice Općine Ravna Gora dobili su Vatrogasna zajednica Ravna Gora za pomoć pri otklanjanju posljedica zimskog nevremena te udruge mladih Mataferč’k i Futurum Kontis za dopronos društvenom živoru Ravne Gore.


Zahvalnice su dobili Vilim Žauhar za donaciju knjiga ravnogorskoj knjižnici te postrojba Civilne zaštite Primorsko-goranske županije i Vojarna »Stožerni brigadir Ante Šaškor« za pomoć pri čišćenju snijega ove zime. U ime nagrađenih zahvalio je Josip Poljančić, voditelj Ravnogorskih tamburaša koji djeluju u okviru HKD-a Gora.GK1406 (uz okvir)


Rub opstanka


– Goranske općine i gradovi tada su ostali siromašniji za 56 milijuna kuna i neke je to dovelo na rub opstanka. Potpuno drugačiji odnos ima vlada kojoj je na čelu Andrej Plenković i koja nizom projekata i izmjenama zakonskih odredbi radi na boljitku Gorskog kotara, kao i ostalih ruralnih dijelova Hrvatske. U samo dvije godine kroz novi »brdski« zakon, Zakon o potpomognutim područjima i Zakon o regionalnom razvoju, država će na ta područja plasirati više od 600 milijuna kuna, što je 600 puta više no što je to činila SDP-ova vlast – rekla je Burić, naglasivši da aktualna vlast svoj stav o Gorskom kotaru iznosi kroz djela, a ne obećanja.


Uz prigodne svečarske govore i izjave nazočnima su ponuđeni i trenuci uživanja, zahvaljujući nastupu djevojačkog zbora Vitaneo s voditeljicom Žaklinom Majetić Mufić te ravnogorskih osnovaca koje je za recital »Naša Hiža« pripremila nastavnica Gordana Podobnik, a zabavni dio druženja održan je u poznatom ravnogorskom restoranu Breza.