Usvojen proračun

Izgradnja vodovoda u Ravnoj Gori najznačajniji projekt u sljedećoj godini

Marinko Krmpotić

Općinsko vijeće Ravne Gore bilo je složno oko proračuna za 2019. godinu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Općinsko vijeće Ravne Gore bilo je složno oko proračuna za 2019. godinu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Za projekt vodovoda i crpnih stanica predvidjeli ste 300.000 kuna iz općinskog proračuna te 908.000 kuna iz državnih izvora. Što ako ne uspijete u kandidaturi kod države i gdje je u cijeloj toj priči Komunalac koji bi morao ulagati na našem području? – pitao je bivši načelnik Florijan aktualnog Mišela Šćuku



RAVNA GORA Općina Ravna Gora u 2019. godini raspolagat će se 19,4 milijuna kuna proračunskih sredstava, jednoglasno je odlučeno na pretposljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Ravne Gore.


Predstavljajući proračun, načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka kao najbitnije projekte izdvojio je izgradnju vodovoda i crpnih stanica Cagar i Suhi vrh, dvogodišnji projekt kojim bi sljedeće godine bila obuhvaćena lokacija Cagar.


– Osim toga, u planu je i ulaganje od 300.000 kuna za kupnju polovnog ratraka, druga faza izgradnje nogostupa prema osnovnoj školi, uređenje prometnice u Kupjaku te dječjih igrališta u Staroj Sušici i Starom Lazu. Kod ovih, ali i niza drugih poslova i projekata, uvijek ćemo se truditi da uz proračunska sredstva osiguramo i sufinanciranje iz drugih izvora kako bi nam što više novaca ostajalo u proračunu – rekao je Šćuka.


Pitanja i rješenja




Njegov prijedlog proračuna vijećnici Kluba SDP-PGS nadopunili su amandmanima kojima su tražili povećanje naknade za novorođeno dijete, osiguranje 20.000 kuna namijenjenih pomoći građanima pri plaćanju troškova priključka na vodovod te kvalitetniju kontrolu rasporeda sredstava za udruge koje djeluju u sportu i kulturi.


Svaki prijedlog koji je u ime Kluba vijećnika iznio Anđelko Florijan bio je praćen i idejom o tome kome uzeti da bi se tražena sredstva osigurala pa su vijećnici prihvatili iznesene amandmane. Tin Jurković (HDZ) upitao je načelnika Šćuku kakva je sudbina projekta izgradnje vrtića u 2019. godini, a Šćuka je odgovorio da se sljedeće godine sigurno kreće u realizaciju.



U okviru Aktualnog sata, vijećnice SDP-a Barbara Vančina i Jasmina Svetličić pitale su postoji li mogućnost pokrivanja cijelog prostora groblja kontrolnim kamerama, odnosno mogu li na području Općine Ravna Gora biti postavljene dodatne oglasne ploče kako bi ljudi bili što više informirani. Na oba pitanja načelnik Mišel Šćuka odgovorio je potvrdno, obećavši da će tijekom 2019. godine ti poslovi biti realizirani.



– I dalje ćemo nastojati što više sredstava osigurati iz EU-a i sličnih izvora, ali ako nam ne uspije, spremni smo podići kredit i krenuti u realizaciju, rekao je načelnik Šćuka koji je detaljnije morao odgovoriti i na pitanje Anđelka Florijana (SDP) o tome zašto Komunalac Delnice – kojeg je Općina Ravna Gora suvlasnik sa 17 posto udjela – ove godine nije imao značajnijih ulaganja na području Ravne Gore?


Teška komunikacija


– Za projekt vodovoda i crpnih stanica predvidjeli ste 300.000 kuna iz općinskog proračuna te 908.000 kuna iz državnih izvora. Što ako ne uspijete u kandidaturi kod države i gdje je u cijeloj toj priči Komunalac koji bi morao ulagati na našem području? – pitao je Florijan.


– S predstavnicima Komunalca teško smo nalazili zajednički jezik pa sam odlučio okrenuti se vlastitim mogućnostima jer je riječ o projektima koji ne mogu čekati. Zato smo krenuli u traženja sredstava izvan okvira našeg proračuna i vjerujem da ćemo uspjeti osigurati potrebna sredstva – odgovorio je Šćuka, a njegov je odgovor Branimir Brenc (HDZ) prokomentirao tvrdnjom kako, bez obzira na sve, i dalje treba nastaviti s traženjima prema Komunalcu Delnice kojeg je Općina Ravna Gora suvlasnik pa je red da to poduzeće i na području ove lokalne samouprave realizira određena ulaganja.