Švicarsko - hrvatski program

Izgradnja vodovoda u Fužinama pri kraju, ostali projekti upitni

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Na području Općine Fužine procijenjena vrijednost radova kreće se oko 60 milijuna kuna, a ponude su daleko veće i kreću se oko 90 milijuna kuna pa je stoga realizacija neizvjesna. Također, već sada je sigurno da planirani rok, kraj 2021. godine, ne može biti ispoštovan



FUŽINE – Pokraj vikend naselja Vrelo, nedaleko od Fužina, provodi se kraju izgradnja vodovoda. Radovi su počeli u travnju i do kraja kolovoza bi trebali biti gotovi. Procijenjena vrijednost bila je 2 milijuna kuna, najpovoljnija ponuda iznosila je 2,7 milijuna i tih 30 posto prekoračenja je prihvaćeno pa se krenulo u radove. I time će, bar zasad, tek jedan jedini od brojnih projekata Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na vodoopsrbi i kanalizaciji u Općini Fužine zaživjeti. Svi ostali zasad su upitni, rekao je gostujući na sjednici Općinskog vijeća Fužina Boro Tomić, direktor Komunalca d.o.o. Delnice koji vodi brigu o realizaciji:


»Na područlju Općine Fužine planirani su radovi izgradnje vodovodne mreže i kolektora u Fužinama, Vratima i Liču te rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže. U Fužinama i Vratima u planu je izgradnja 6.809 metara gravitacijskog cjevovoda i 1.122 metara tlačnog cjevovoda kanalizacije sa šest crpnih stanica. Rekonstrukcijom i sanacijom bila bi obuhvaćena 4.492 metra cjevovoda, a u Vratima bi bilo zamijenjeno 1.345 metara cjevovoda. Procijenjena vrijednost tih radova iznosi 17,5 milijuna kuna. U Liču je u planu izgradnja 10.455 m gravitacijskog cjevovoda za kanalizaciju te 1.969 m tlačnog cjevovoda s 15 crpnih stanica te zamjena 10.996 m cjevovoda, a procijenjena vrijednost je 29,2 milijuna kuna. Drugim riječima, to znači da je za spomenute poslove ukupna procjena 46,7 milijuna kuna.


Hrvatske vode odlučuju


Za sve ove projekte izrađena je projektna dokumentacija i postoje akti za izvođenje pa je još krajem 2018. bio raspisan natječaj za javnu nabavu. Javila su se četiri potencijalna izvođača, ali je vrijednost njihovih ponuda bila dvostruko veća od procijenjene vrijednosti radova, odnosno kretale su se od 90 milijuna kuna naviše. Naravno, natječaj je poništen uz zaključak revidiranja postojećih troškovnika, odnosno sagledavanja mogućnosti smanjenja troškova tamo gdje je to moguće. Novi natječaj objavljen je 24. srpnja, ali su ponude i dalje bile daleko iznad procijenjene vrijednosti. Primjerice, za radove na području Fužina i Vrata procijenjene na 17,5 milijuna kuna, ponude su se kretale na razini od 30 do 40 milijuna, a za radove u Liču procijenjene na 29 milijuna kuna ponude su bile od 39 do 64 milijuna kuna. U dogovoru s Hrvatskim vodama sad bi trebalo donijeti odluku hoćemo li iznova poništiti i ovaj natječaj, ili ćemo ići na realizaciju bar nekog od spomenutih poslova.




Drugi projekt švicarsko-hrvatskog programa je gradnja pročišćivača otpadnih voda nedaleko od Drvenjače. Procijenjena vrijednost bila je 5 milijuna kuna, a prvo javno nadmetanje krajem 2018. donijelo je ponudu od 9,1 do 12,2 milijuna. Natječaj je poništen te u lipnju raspisan novi na koji se javio samo jedan ponuđač koji traži 10,2 milijuna. I taj je natječaj, s čime se ja nisam složio, poništen. Smatram da je, s obzirom na stanje na tržištu, cijena od 5 milijuna zaista preniska.


Što će reći Švicarci


Znači, na području Općine Fužine procijenjena vrijednost radova kreće se oko 60 milijuna kuna, a ponude se kreću do razine od ukupno više od 90 milijuna pa je realizacija, bar zasad, neizvjesna. Također, sigurno je da planirani rok – kraj 2021. ne može biti ispoštovan. Isto je i s aglomeracijama u Delnicama i Brod Moravicama pa je očito da je došlo do prevelikog nesrazmjera između procjena i stanja na tržištu. Što učiniti, vidjet će se uskoro. Jedna od mogućnosti je smanjiti obuhvat zahvata, odnosno odluka da npr. umjesto 100 km, napravimo 70 km kanalizacije. Neki predlažu i da se s jednom od zasad u projekt uključenih lokalnih samouprava (Brod Moravice, Delnice, Fužine) pokuša dogovoriti odustajanje, a da se postojeća sredstva koriste za preostale dvije. No, sve to još treba tek predstaviti Švicarcima koji su dali velika bespovratna sredstva«, rekao je Tomić.