Uspjeh goranskih učenica

Iz Rima s medaljama: Delničke zumbalice u samom europskom vrhu

Marinko Krmpotić

Delničke osnovke i srednjoškolke briljirale na natjecanju u Rimu / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Delničke osnovke i srednjoškolke briljirale na natjecanju u Rimu / Foto Marinko KRMPOTIĆ

S velikog europskog natjecanja u Rimu, koje je okupilo zumba plesačice iz 11 zemalja, djevojke iz udruge "Marigold", inače učenice OŠ Ivana Gorana Kovačića i Srednje škole Delnice, vratile su se s dvjema zlatnim i jednom srebrnom medaljom u juniorskom uzrastu



DELNICE – Nakon što su u proljeće ove godine odličnim plesom u Zagrebu stekle pravo nastupa na velikom europskom natjecanju zumba plesa u Rimu, djevojke iz delničke Udruge “Marigold”, učenice OŠ Ivana Gorana Kovačića i Srednje škole Delnice, iz Rima su se vratil s još boljim rezultatima! Naime, na skupu koji je okupio zumba plesačice iz 11 zemalja i ponudio natjecanje u pedeset i jednoj koreografiji, Delničanke su u juniorskom uzrastu osvojile dvije zlatne i jednu srebrnu medalju! Naravno, sreći i zadovoljstvu nije bilo kraja jer ne samo da su cure vidjele Rim, super plesale i odlično se zabavile, već su kući donijele i priznanja koja svjedoče da to što rade – rade odlično, baš na europskoj razini! Sve je to, govori njihova voditeljica Nevena Vrbanac, rezultat naporna rada i ozbiljnosti pristupa treninzima i samom nastupu.


Zahtjevni kriteriji


“U Rimu su nam konkurentice bile plesačice iz zemalja ovog dijela Europe plus Rusija, a uz nas iz Hrvatske, u baby kategoriji bile su djevojčice iz Zagreba te u seniorskom uzrastu djevojke iz Dubrovnika. Kriteriji po kojima se ocjenjivao svaki nastup su usklađenost i sinkronizacija pokreta, uvjerljivost nastupa, kvalitetna koreografija te izgled lica i tijela plesačica koji mora odgovarati glazbi. Natjecanje je bilo koncipirano tako da su po jedan nastup imale sve prijavljene grupe, a ako je taj nastup bio kvalitetan, značio je plasman u finale, gdje su slijedili još zahtjevniji kriteriji. Mi smo tri nastupa otplesali sjajno te uzeli dvije zlatne i jednu srebrnu medalju zbog čega smo jako sretni i zadovoljni jer smo na pravi način predstavili Delnice, Gorski kotar i Hrvatsku te se na najbolji mogući način zahvalili svima koji su nam pomogli pri odlasku u Rim”, govori Nevena Vrbanac.



Naravno, puta u Rim ne bi bilo da nije bilo dobre volje i razumijevanja nekolicine ljudi od kojih voditeljica Nevena Vrbanac najprije spominje roditelje djevojaka i Mladena Bolfa, ravnatelje delničke osnovne škole. Tu su još i frizerski studio Natali, Caffe bar Tin i njegov vlasnik Zlatko Grgurić, glazbeni sastav “Impuls” i Komunalno društvo “Risnjak-Delnice”, a pomoć koju još nije realizirao, obećao je i Grad Delnice.





Devet delničkih plesačica koje su to učinile su Lara Gržanić, Alma Dedić, Lorena Pukec, Saša Kvaternik, Linda Barjaktaraj, Melani Mance, Melani Mihel, Alicia Kiš i Dvina Šnajdar, djevojke uzrasta od šestog osnovne do drugog razreda srednje škole. Sve one treniraju minimalno dva puta tjedno po sat vremena, a pred natjecanja taj se ritam bitno pojačava i radi se svaki dan po sat vremena pa su, pripremajući se za nastup u Rimu, s pojačanim radom krenule već nakon kratke ljetne pauze, posebno intenziviravši treninge desetak dana prije puta u Rim.


Pripreme za Malinsku


“Devet djevojaka koje čine ovu plesnu grupu trenutačno su najbolje, a u našoj zumba grupi ima ih još i među njima su i dvije u tzv. baby grupi, koje polaze drugi razred i nastupit će u studenom u Zagrebu ili Rijeci na državnom natjecanju. Odaziv u delničkoj osnovnoj školi je jako dobar, pogotovo s obzirom da je djeci ponuđeno puno slobodnih aktivnosti”, govori Nevena Vrbanac ističući da je Udruga “Marigold” osnovana 2012. i većina djevojaka koje su nastupile u Rimu u njoj su od početka.


No, one ne namjeravaju spavati na lovorikama pa već kraju privode pripreme za novi nastup ovog vikenda u Malinskoj gdje će plesati na još jednom međunarodnom natjecanju: “Glavni nam je cilj naučiti nešto novo, steći nova iskustva, dobro se zabaviti te, ako bude sreće, dobiti još koju medalju. Korist bavljenja ovim vidom sporta i rekreacije prije svega je razvoj motoričnih sposobnosti, stvaranje radnih navika, usmjeravnje misli na pozitivnu i dobru energiju i sprečavanje pretilosti, a sve skupa odlična je predispozicija za bilo koji sport, bolje reći za zdrav način života”, rekla je Vrbanac.