Dan Grada i Župe Delnice

Ivica Knežević: Treba nam svegoransko jedinstvo

Marinko Krmpotić

Dobitnici godišnjih nagrada i priznanja Grada Delnica / Foto Marinko Krmpotić

Dobitnici godišnjih nagrada i priznanja Grada Delnica / Foto Marinko Krmpotić

Ukupno smo izgubili 11,5 milijuna kuna. Država nam je odobravala dugoročna zaduživanja kako bismo mogli materijalizirati nužne potrebe Grada, a onda nam je preko noći oduzela trećinu proračuna i ostavila sve dugove, rekao je Ivica Knežević



DELNICE – Usprkos brojnim poteškoćama, ipak smo učinili važan iskorak u mnogim stvarima i naš je Grad postao prepoznatljiv, a posljednje aktivnosti oko realizacije investicijskih ulaganja koje će rezultirati novim radnim mjestima najjača su garancija naše budućnosti i opstanka, istaknuo je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević u završnom dijelu svog govora na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada i Župe Delnice.


Knežević je kroz svoje obraćanje »pročešljao« rad u proteklih godinu dana istaknuši ono što je dobro učinjeno, ali se osvrnuvši i na negativnosti.


Epohalni projekt


– Završili smo jedan epohalni kapitalni, komunalni, urbanistički i ekološki projekt – u cijeloj dužini Supilove ulice izgrađen je kolektor fekalne odvodnje i sustav oborinske odvodnje. S lijeve i desne strane ulice položena je nova vodovodna instalacija, izgrađena je nova javna rasvjeta, a vozna ploha i parkirališne zone, s novim semaforom na križanju Supilove ulice i Prolaza hrvatskih šuma zadovoljavaju sve urbane trendove.





Godišnju nagradu Grada Delnica dobile su Indira Rački Joskić i Tanja Jakovac za radijsku emisiju »Znanje je moć« te Kotar teatar za velikli doprinos razvoju kulture i promidžbi Gorskog kotara.


Za obljetnice rada Povelje su dobili ŠRD »Goran« iz Broda na Kupi za 90 godina rada, Lovačka društva »Divokoza« iz Broda na Kupi i »Tetrijeb« iz Delnica za 70 godina rada, Klub liječenih alkoholičara Delnice za 50 godina rada te za desetu obljetnicu Boksački klub Delnice, Društvo športske rekreacije »Parejda«, Plivački klub Delnice, Skijaški klub Delnice i Udruga Lujzijana.


Zahvalnice gradonačelnika primili su Željko Raukar za promicanje Gorskog kotara, Slavica Grgurić Pajnić za aktivnost na različitim područjima, Duško Jurković za doprinos vizualnom identitetu Grada, Stanislav Kovačić za dugogodišnji svećenički rad te Aleksandra Alka Baar za promociju povijesti i kulturnog identiteta Delnica.


Svečanu sjednicu nastupima su uljepšale članice Vokalne skupine DiM te Harmonikaški orkestar »Stanko Mihovilović« iz Pule, a program je vodio Zlatko Butigan.



Izgrađena je toliko nedostajuća pješačka zona kao i novi Trg goranskih šumara i drvara s fontanom. Sve to čini novi, poseban urbanistički identitet Grada koji nadopunjuje također novouređeni Trg 138. brigade HV-a, a djelomičnim uređenjem Parka kralja Tomislava, zahvaljujući plemenitosti pokojne gospođe Jenet Majnarich, Kanađanke rođene u Delnicama, i razumijevanju izvršitelja oporuke, gospodina Vilima Smiljanića i Toma Duševića, taj urbani identitet je još jači.


I na kraju, puštanjem u probni rad pročistača otpadnih voda, koje očekujemo ovih dana, možemo reći da će sigurnost i kvaliteta naše pitke vode i zaštita izvorišta, biti podignuta na neusporedivo višu ekološku razinu.


Svi epiteti grada


Delnice potvrđuje sve epitete Grada i time što se ovdje održavaju, i to ne jednom godišnje, koncerti, izložbe, književne večeri i kazališne predstave, a sve se to događa kao rezultat izuzetne suradnje Grada, Narodne knjižnice i čitaonice i Kotar teatra, koji  kroz manifestaciju Kotar fest organiziraju nekoliko izuzetnih kazališnih predstava, kino projekcija, radionica na otvorenom i književnih večeri.


To ćemo činiti i ubuduće, i time podići kulturnu razinu događanja u Gradu na još višu razinu. S ponosom možemo konstatirati da je Delnička adventska bajka, koja je ponovno privukla brojne posjetitelje, ali i domaće stanovništvo, postala prepoznatljiv turistički brend Grada, i nešto što u buduće treba donijeti višestruke koristi Gradu, a prije svega vrijednim turističkim djelatnicima na području Grada.


Naši mališani i njihovi roditelji, ali i brojni drugi Gorani, Primorci i Istrani, s nestrpljenjem očekuju novo druženje u Selu Bake Mraz. To je potvrdila i Primorsko-goranska županija koja će u okviru programa, projekata i manifestacija  kojima se obogaćuju turistička ponuda i van glavne sezone s najviše sredstava, 25.000 kuna, sufinancirati Delničku adventsku bajku. To potvrđuje i zanimanje TZ Grada Zagreba koja će najavu manifestacije na području Grada Zagreba poduprijeti s 5.000 kuna s ciljem da svoje goste, kao dio adventskog programa, upućuje i u Delnice kako bi doživjeli atmosferu i Delničke adventske bajke u Selu Bake Mraz, rekao je Knežević koji je, govoreći o poteškoćama istaknuo prije svega ogroman gubitak poreznih prihoda.


Sramota


– Izgubili smo 9,5 milijuna kuna poreznih prihoda, kao i 1,8 milijuna kuna prihoda od komunalne naknade zbog oslobađanja Državne uprave za upravljanje državnom imovinom i Ministarstva obrane, od obveze plaćanja komunalne naknade za bivše i aktualne vojne objekte. Ukupno smo izgubili 11,5 milijuna kuna. Da ironija bude veća, ta ista država nam je preko Ministarstva financija odobravala dugoročna zaduživanja kako bi mogli materijalizirati nužne potrebe ovoga Grada, a onda nam je preko noći oduzela trećinu proračuna i ostavila sve dugove. Sramotno, rekao je Knežević zaključivši da je Gorskom kotaru i Delnicama više no ikada potrebno svegoransko jedinstvo.



Uvod u svečanu sjednicu bilo je otkrivanje replike kamenog zapisa u čast tisućite godišnjice krunidbe kralja Tomislava. Replika uklesana u impozantan kamen postavljena je na ulaz u Park kralja Tomislava sa strane zgrade Grada, a njenim postavljanjem, istaknuo je Knežević, vraćen je dug građanima Delnica, te potvrđeni temelji naše bogate povijesti i naš povijesni identitet.



Dan Grada i Župe Delnice u ime PGŽ-a čestitao je zamjenik župana Petar Mamula naglasivši da su Županija i lokalne samouoprave najčešće jedni drugima najbolji oslonac.


– Kad dođemo »gore« najčešće nemamo s kim razgovarati, a kad i razgovaramo rijetko nas slušaju kako treba. Vjerojatno je to zato što tamo ne rade ljudi koji su došli iz lokalnih samouprava i ne mogu nas shvatiti, kao što ne mogu shvatiti ni činjenicu da se Hrvatska najbolje i najljepše voli onda kad se razmišlja i radi na razvoju svakog njenog dijela. To dosadašnja vlast nije razumjela pa bih rekao – što god oni tvrdili – da oni baš i nisu voljeli niti vole Hrvatsku, rekao je Mamula.


U ime goranskih lokalnih samouprava čestitke Delnicama uputio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, a u svojoj pozdravnoj riječi predsjednica Gradskog vijeća Delnica Nada Glad također se založila za jedinstvo kao preduvjet opstanka i uspjeha u ovim Goranima nimalo sklonim vremenima. Ovo je vrijeme za skupljanje, a ne za rasipvanje, poručila je Glad.