Putovima Frankopana

ISTRAŽIVANJA KOD MRKOPLJA Fortica postaje atrakcija za turiste

Marinko Krmpotić

Kad se uredi, lokacija Fortica mogla bi postati zanimljivo odredište za posjetitelje Mrkoplja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Kad se uredi, lokacija Fortica mogla bi postati zanimljivo odredište za posjetitelje Mrkoplja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Već u ovom početnom dijelu arheoloških istraživanja uočljivi su obrisi oltara srednjovjekovne crkvice koja se tu nalazila. Lokacija bi mogla biti uključena u turističku ponudu i prezentaciju ovoga kraja



MRKOPALJ Mogućnosti da lokacija koju Mrkopaljci zovu Fortica u bliskoj budućnosti postane turistima i ljubiteljima prošlosti zanimljivo odredište itekako su velike, dojam je nakon jučerašnjeg posjeta ovoj sad već možemo reći arheološkoj lokaciji na kojoj probna istraživanja provode arheolozi Službe za arheološku baštnu Hrvatskog restaturatorskog zavoda te stručnjaci Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke.


Obrisi crkvice građene u 13. ili 14. stoljeću sve su uočljiviji / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Obrisi crkvice građene u 13. ili 14. stoljeću sve su uočljiviji / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Već u ovom početnom dijelu istraživanja uočljivi su obrisi oltara srednjovjekovne crkvice koja se nalazila na tom mjestu, a pojašnjavajući nam dosadašnji rad, kao i daljnje planove, Andrej Janeš iz Hrvatskog restaturatorskog zavoda kaže:


Pet lokacija




– Istraživanja se provode u sklopu projekta »Putovima Frankopana« kojeg je nositelj Primorsko-goranska županija, a financira se sredstvima iz EU fondova. Dio tog projekta je istraživanje frankopanske baštine i taj dio koordinira Aheološki muzej u Zagrebu koji, naravno, surađuje s Hrvatskim restauratotrskim zavodom, riječkim Pomorskim i povijesnim muzejom te Muzejom Grada Crikvenice. Zajednički će istraživanja biti provedena na pet frankopanskih lokacija, a mrkopaljska Fortica jedna je od njih. Prvi su put istraživanja na ovome mjestu ostvarena tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i to kao dio projekta istraživanja prapovijesnih nalazišta na području LIke i Gorskog kotara. Tada je arheologinja Ružica Dreksler Bižić ovdje ostvarila prva istraživanja koja su – s obzirom na to da je ova lokacija u Mrkoplju nazivana Fortica – bila usmjerena na doba provala Turaka tijekom 16. stoljeća. No, istraživanja su pokazala da nije riječ o obrambenoj kuli, već manjoj jednobrodnoj crkvi s tzv. pravokutnom lađom i polukružnom apsidom.



Zašto je lokacija dobila naziv Fortica, nije poznato. Naime, kako ističe Andrej Janeš, kao fortifikacijski objekt ili osmatračnica pred upadima Turaka ova lokacija ne nalazi se upisana u povijesnim vojnim kartama. No, to ne znači da baš toj svrsi svojedobno nije i služila lokalnom stanovništvu pa je vjerojatno otuda došlo do uporabe novog pojma.



Došavši do tih spoznaja, ta su istraživanja završena, a naš je zadatak sada kroz deseterodevni rad potvrditi ta istraživanja od prije skoro pola stoljeća te, bude li moguće, otkriti nešto novo. Već smo u ovih nekoliko dana potvrdili te početne spoznaje o apsidi, a otkrili smo i dijelove podova koji vjerojatno datiraju iz razdoblja funkcioniranja crkve mada to još treba provjeriti jer je, očigledno, bilo nekih kasnijih prekopavanja pa je dio originalnog sloja uništen. Također smo otvorili i jednu tzv. »sondu« i izvan okvira same crkvice, a želja nam je sanirati i plato južno od crkve kako bismo možda našli ostatke i tragove srednjovjekovnog groblja koje je, po predaji u mjestu, tu postojalo – govori Janeš koji ističe da dosadašnja istraživanja pokazuju da je najvjerojatnije riječ o ostacima crkvice koja je sagrađena u 13. ili 14. stoljeću.


Andrej Janeš, Marko Banda, Ivan Klarić, Nina Radinović i Jasna Ujčić Grudenić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Andrej Janeš, Marko Banda, Ivan Klarić, Nina Radinović i Jasna Ujčić Grudenić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Iz 13. ili 14. stoljeća


–Tlocrt objekta pripada korpusu romaničke sakralne arhitekture tipične za 13. i 14. stoljeće. Konkretnih nalaza koji bi potvrdili točno vrijeme još nemamo, a možda ćemo što otkriti iz nalaza uzroka ugljena iz poda koji bi možda mogao pomoći u određivanju vremena nastanka crkvice. Dakle, moguće je da je crkva građena u 14. stoljeću, ali ne treba u potpunosti odbaciti ni 13. stoljeće jer tada knezovi krčki dobivaju cijeli ovaj prostor u svoj posjed pa je moguće da su već tada željeli kolonizirati ovaj prostor. Naravno, da bi se sve to točno ustvrdilo, trebat će obaviti još brojna istraživanja. Mi u ovom prvom koraku ovdje boravimo do sredine narednog tjedna, onda slijedi zaštita ovog što je iskopano te analiza pronađenog. Moja i ideja kolegice iz Povijesnog i pomorskog muzeja Rijeka, Jasne Ujčić Grudenić, je da se objekt konzervira, označi i da se istraživanja nastave te sama lokacija uključi u turističku ponudu i prezentaciju cijelog ovog kraja, odnosno postane dio ponude na »Putevima Frankopana – rekao je Janeš, istaknuvši da uz njih dvoje na poslovima istraživanja Fortice sudjeluju još i diplomirani arheolozi Marko Banda, Ivan Klarić i Nina Radinović.