Humanitarna akcija

Humanost na djelu: Goranska ”Kosa ljubavi” dugačka 17 i pol metara

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Prikupljena kosa namijenjena je djeci i mladima koji boluju od malignih i autoimunih bolesti, te su privremeno ili trajno ostali bez kose, a služi za izradu perika



DELNICE/LOKVE Dvadeset i pet djevojčica, djevojaka i žena proteklih je dana u Lokvama i Delnicama sudjelovanjem u akciji »Kosa ljubavi« darivalo 87 pramenova kose, ukupne dužine 1.740 centimetara. Prikupljena kosa namijenjena je djeci i mladima koji boluju od malignih i autoimunih bolesti, te su privremeno ili trajno ostali bez kose, a prikupljena kosa služi za izradu perika. Akciju su zajednički organizirali Crveni križ Delnice, Centar za informiranje i prevenciju grada Delnica i OŠ Rudolfa Strohala Lokve, a u realizaciji akcije sudjelovao je niz volontera te pet frizerskih salona: »Nataša« (Nataša Detelj, Lokve) te delnički saloni »Mira« (Mira Brborović), »Tina« (Ivanka Jauk i Mirjana Jakovac), »Marinka« (Marinka Ružić) i »Benjamin« (Biserka Polić).


U Lokvama su svoju kosu kao pomoć onima kojima je razumijevanje potrebno darovale sestrice Tina i Sara Salkanović, Viktorija Marković, Ivana i Marta Škarabot, Nina Vučković i Anita Čop, a u Delnicama Valentina Vidmar, Matea Mihelčić, Tihana Tomac, Lara Klačić, Renata Ružić, Ana Štimac, Nikol Ružić, Jelena Mance Ljubobratović, Leonarda Zima, Jasmina Zima, Mirjana Lipošćak, Lorena Čop, Sanja Lesac, Lorena Matovina, Irena Gašparac, Ivana Ćurić, Tereza Gašparac i Nina Briški.


Za kupnju lijekova


Uz akciju »Kosa ljubavi« u Delnicama je provedena i akcija »PVC čepovima do skupih lijekova« kojoj je također cilj poboljšanje životnih uvjeta te liječenja djece i mladih u Republici Hrvatskoj. Točnije, plastični čepovi od PET i tetrapak ambalaže bit će poslani u Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, koja će u zamjenu za njih dobiti novac koji će utrošiti za kupnju lijekova koji nisu na listi HZZO-a, a potrebni su toj skupini oboljelih. Koordinirana uz pomoć Monike Fak i Siniše Jurkovića iz Policijske postaje Delnice akcija je bila vrlo uspješna i prikupljena je tona čepova, pri čemu su se odazvala pedeset i tri donatora – osoba, udruga ili škola. Posebne pohvale, ističu u GO CK Delnice i Centru za prevenciju, zaslužuju najmarljiviji sakupljači – Moto klub »Mountain Riders« iz Delnica, Željezničko-tehnička škola Moravice, Osnovna škola Brod Moravice, OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava, OŠ Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore te Dječji vrtić »Hlojkica«, ponajprije grupa Krijesnice.


Vrijedni aktivisti




U organizaciji humanitarnih akcija »Kosa ljubavi« i »PVC čepovima do skupih lijekova« pomogli su Komunalno poduzeće »Risnjak«, Delnice, Društvo »Naša djeca« Grada Delnica, Klub liječenih alkoholičara Delnice, Liga protiv raka podružnica Delnice, Vokalna skupina »DIM« i Osnovna škola Rudolfa Strohala iz Lokava, a iz Gradske organizacije CK Delnice zahvaljuju i pojedincima u provedbi ove akcije: aktivisticama Bernardici Zagoršćak, Marini Miličević, Idi Glad, Emi Bukovac i Ljubici Ignjić, predsjednici DND Delnice Jeleni Glad, Josipu Rogiću iz KLA Delnice, ravnateljici OŠ Lokve Borki Kanjer, Damiru Zagoršćaku iz Vokalne skupine DiM te zaposlenicima MUP-a. Akcija će biti nastavljena danas, 26. travnja u Ravnoj Gori.