Run&Bike 4 Help

Humanitarni ultramaraton: Tanja Ožanić pretrčala 50 km za bolesnu Jelenu

Ivor Balen

Tanja i biciklistica Sara Kudin osmislile su u suradnji s Tanjom Ranković plan da ultramaratonima animiraju javnost za humanitarnu akciju prikupljanja novca za liječenje Jelene Nimac iz Brod Moravica



DELNICE/RIJEKA Praćene na samom startu članovima Skijaško-trkačkog kluba »Budućnost« iz Brod Moravica u subotu ujutro iz delničke Školske ulice na ultramaraton do riječkog Korza, točnije kafića »Iskra« smještenog nedaleko od Hotela »Bonavia«, krenule su ultramaratonka Tanja Ožanić i biciklistica Sara Kudin kao njena pratnja.


Ove dvije delničke djevojke osmislile su u suradnji s Tanjom Ranković koja zbog bolesti nije mogla biti biciklistička pratnja, humanitarni ultramaraton pod nazivom »Run&Bike 4 Help«, a prvo izdanje tog ultramaratona dugog više od 50 kilometara vezano je uz prikupljanje novaca za Jelenu Mlinac, brodmoravičku djevojku kojoj je već nekoliko godina potrebna posebna liječnička briga. 


  »Na ideju sam došla nakon što sam u »Novom listu« pročitala članak o Jeleni Mlinac. S pripremama za akciju počele smo tijekom ljetnih mjeseci i uspješno animirali javnost pa smo zadovoljne odazivom sponzora i ljudi dobra srca koji su nam pomogli u prikupljanju novaca ili se kroz različite druge donacije uključili u našu akciju. Pozivamo ih sve da i po završetku našeg ultramaratona nastave piomagati obitelji Mlinac koja bez ovakve pomoći teško može osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb za Jelenu.«, rekla je Tanja prije no što je krenula prema delničkom Parku kralja Tomislava. Nakon toga uslijedio je uspon »starom« cestom Rijeka – Zagreb prema Gornjem Jelenju, te potom spuštanje prema Grobniku. Cijelo vrijeme Tanju su u automobilu pratile i prijateljica Martina Petranović, te setra Petra Ožanić koja joj se kasnije pridružila na biciklu, a da sve protekne u redu pobrinuli su se i djelatnici Policijskih postaja Delnice i Rijeka. Djevojke su na cilj došle nekoliko minuta nakon 14 sati, a kod kafića Iskra uz glasni pljesak dočekali su ih članovi obitelji, prijatelji i obitelj Jelene Mlinac. 




  – Nije bilo teško, imala sam nekoliko krizica ali na to sam već navikla. Ekipa oko mene mi je olakšala posao. Ovo nam je prvi, ali ne i zadnji humanitarni maraton, već za Božić ili nakasnije na proljeće organizirat ćemo ga za jednu bebu, još nismo odlučile koju, rekla je Tanja, koja se trčanjem bavi godinu i pol dana. U rujnu je istrčala Forrest Gump maraton na Bundeku, odnosno 86 kilometara u 12 sati. Djevojkama se od Čavli, zadnjih 12 kilometara, pridružio Ivo Bruketa, 56-godišnjak koji je za akciju saznao iz novina i odlučio se pridružiti. Posebno dirnut bio je Franjo Mlinac, Jelenin otac. 


  – Ovo je jako lijepa gesta. Mi opstajemo uz dobre ljude kao što su Tanja i Sara i s tom dobrotom moja Jelena i dalje živi, rekao je Mlinac.