CENTAR KULTURE

Hrvatska čitaonica u goranskom selu Kuti dobila “dnevni boravak” u sklopu EPK 2020.

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Godišnja skupština bila je prilika za svečano otvaranje tzv. dnevnog boravka, odnosno prostora koji će u sklopu programa »27 susjedstava« EPK Rijeka 2020 postati mjesto brojnih zbivanja



GORNJI KUTI – Puno se toga radilo, a još će se više raditi u Hrvatskoj čitaonici sela Kuti, jasno je nakon održane redovite godišnje skupštine ove ustanove koja se može pohvaliti činjenicom da je kao jedna od najmanjih sredina Primorsko-goranske županije ušla u projekt »27 susjedstava« u sklopu programa »Rijeka – prijestolnica europske kulture 2020«.


Naime, selo Kuti, u kojem se nalazi, u knjižničarskim okvirima itekako poznata i cijenjena, čitaonica sela Kuti, majušno je mjesto smješteno nepunih kilometar od Brod Moravica, a unatoč tome što u njemu živi mali broj stanovnika, zaljubljenici u ovaj kraj i tradiciju postojanja knjižnice desetljećima održavaju plamen kulture u ovom kraju.


To su, očigledno, prepoznali i na razini županijskog projekta »27 susjedstava« pa su Kuti sa svojom lijepom knjižnicom i čitaonicom uključeni u ovaj zanimljiv projekt.


Prošlost i budućnost




Upravo stoga godišnja skupština bila je, uz pregled dosadašnjeg rada i planove za budućnost, prilika i za svečano otvaranje tzv. Dnevnog boravka, odnosno prostora koji će u sklopu programa »27 susjedstava« EPK Rijeka 2020 postati mjesto raznih zbivanja te se na taj način uključiti u mrežu kulturnih zbivanja vezanih uz projekt Rijeka, prijestolnica europske kulture 2020.


Analizirajući rad u proteklih godinu dana, predsjednica Hrvatske čitaonice sela Kuti Gordana Crnković kronološki je nanizala niz raznovrsnih aktivnosti među kojima su, između ostalih, bili rođendanski koncert riječkog zbora Zametski koren, snimanje za poznatu TV emisiju »Alpe, Dunav, Jadran«, predstavljanje kajkavskog dijalekta u Daruvaru u povodu Mjeseca materinskog jezika, intenzivan kontakt s hrvatskim iseljeništvom u Americi zahvaljujući čemu je prikupljena znatna količina novih materijala o Rudolfu Crnkoviću, Kočanu koji je tamburu i tamburašku glazbu pronio diljem svijeta.



Najveći dio aktivnosti u sljedećem jednogodišnjem razdoblju bit će vezan uz program »27 susjedstava« u okviru kojeg će Čitaonica sela Kuti biti mjesto na kojem će biti realiziran dio programa za manifestaciju Noć muzeja, bit će obilježen Mjesec dječje knjige, održana promocija knjige »Goranski čampi«, obilježeni Dan susjeda i Svjetski dan glazbe izložbom o Rudolfu Crnkoviću, organizirana »Sretna utrka« te priredba »Sretno selo Kuti«, kao i advent u Vukovini.



Nadalje, u listu »Zajedničar«, listu Hrvatske bratske zajednice u Americi, objavljen je članak o Čitaonici, a krajem travnja Čitaonica je objavila knjigu »Goranski čampi – čampi i papuče na kočki način« koju je, prema kazivanju Anke Crnković, napisao Mladen Crnković.


Sretna utrka


Čitaonicu su posjetili polaznici dječjih vrtića iz Brod Moravica i Rijeke (Vrtić »Zvonimir Cvijić«), slanjem sto razglednica u susjedstvo u Europi i domovini obilježen je Europski dan susjeda, održana je lutkarska predstava »Male tajne profesorice Šifrice«, autorice Marije Maksimović, a prema dizajnu japanske umjetnice Akiko Sato te uz izradu Ivice Grpca napravljena je kućica – mala šumska knjižnica – i postavljena kod Donjeg stedenca u Kutima.


Održana je i tradicionalna, već treća »Sretna utrka« na 12 i 7,5 km tijekom koje je održana i rekreativna šetnja za obitelji i djecu kroz koju su svi sudionici tražili »Sretni kolačičak«, aktivno je nastavljena suradnja s brodmoravičkom osnovnom školom te sudjelovano na nekim manifestacijama održanim na području Brod Moravica, obilježen je i Mjesec hrvatske knjige, a Čitaonica sela Kuti predstavljena je kao primjer dobre prakse na panel predavanju Djeca u fokusu održanom u Mrkoplju.


Predsjednica Gordana Crnković zahvalila je na tijekom prošle godine, ali i ranije, pruženoj pomoći u radu Čitaonice spomenuvši Općinu Brod Moravice i Primorsko-goransku županiju koji su financijski pomogli realizaciju planiranih aktivnosti, a zahvalila je i Udruzi umirovljenika, Udruzi Turanj i Planinarskom društvu Vršak, koje izvrsno surađuju s čitaonicom.