Filmašima zanimljiv kraj

Hoće li u Gorskom kotaru procvasti filmski turizam?

Karolina Krikšić

Snimio Đ. MALNAR

Snimio Đ. MALNAR

Fužine se po prvi put upisuju na popis destinacija na kojima se snima priča o indijanskom poglavici Winnetouu, a Lokve su ugostile holivudsku »kremu« koja na jezeru snima akcijski triler »The Lake« 



Iako nije sniman u Gorskom kotaru, francuski horor »High Line« iz 2009. godine, u središtu radnje ima Risnjak. U filmu je, naime, riječ o mladim turistima u potrazi za avanturom koje na Risnjaku progoni Anton – pomahnitali goranski gorštak koji kao suvenire čuva glave zalutalih turista.



    Kultna televizijska serija »Kapelski kresovi« (1974.), snimana je osam mjeseci na području cijelog Gorskog kotara, a na području Mrzlih draga između šume Cetin i Vrbovskog snimani su dijelovi povijesnog filma »Seljačka buna 1573.« iz 1975. godine. 


    Gorski kotar trajno je ostao zabilježen i u dječjoj televizijskoj seriji »Jelenko« (1980./1981.), te popularnim »Smogovcima« (1982.), ali i u igranom filmu »Stela« iz 1990. godine koji je gotovo u cijelosti sniman na području Fužina i Delnica. 


    U moravičkom je kraju pak sniman film »Slon« (2011.), a u Begovom Razdolju i Delnicama 2013. godine sportska komedija o dopinškom skandalu finske skijaške momčadi »A Patriotic Man«. 


    Krajem prošle godine u Lokvama je snimljen »Wait For Me«, a niz nastavljaju »The Lake« i »Winnetou«.