Sukob interesa

Gradonačelniku Vrbovskog kazna i prijava DORH-u, jer je Grad poslovao s obrtom njegove supruge

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Dražen Mufić kažnjen je jer nije tražio mišljenje o mogućem sukobu interesa, a je li u sukobu odista bio zbog poslovanja Grada s obrtom Mufićeve supruge, istražit će DORH. Mufić pak navodi niz apsurda i nelogičnosti te najavljuje žalbu na odluku, možda i upravnu tužbu



VRBOVSKO Iako službena odluka još nije objavljena, sigurno je da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske kaznilo gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića s 15.000 kuna zbog nepodnošenja zahtjeva za davanjem mišljenja o mogućnosti sukoba interesa Povjerenstvu. Gradonačelniku Vrbovskog ta je odluka priopćena na sjednici spomenutog Povjerenstva, a punomoćna će postati po objavljivanju na stranicama Povjerenstva, što bi se trebalo dogoditi ovih dana. Nakon toga uslijedit će prijava Državnom odvjetništvu koje će pak analizirati cijeli slučaj vezan uz prijavu po kojoj je neanonimni podnositelj od Povjerenstva zatražio istragu poslovanja Trgovačkog obrta vlasnice Dijane Mufić, supruge Dražena Mufića, s Gradom Vrbovskim.


Slijedi žalba ili – tužba 


Spomenuti obrt kroz nekoliko je godina ostvarivao poslovnu suradnju s Gradom Vrbovskim i to kroz nabavu klupa, koševa za otpad i sličnih elemenata od drva, a u toj suradnji prijavitelj vidi mogućnost postojanja sukoba interesa.


Gradonačelnik Dražen Mufić i dalje je stava kako ničim nije prekršio zakon te je, po njemu, čak i donio korist gradskom proračunu, a posebno mu smeta najavljena odluka Povjerenstva na koju, rekao nam je, slijedi žalba te najvjerojatnije i njegova osobna sudska tužba Upravnom sudu RH protiv spomenute odluke: »Moja žalba ili tužba ne odgađa izvršenje kazne pa ću ja, kako stvari sada stoje, kroz sljedećih deset mjeseci ostajati mjesečno bez 1.500 kuna plaće i to samo stoga, kako piše u toj odluci, što nisam podnio zahtjev za davanje mišljenja o mogućnosti sukoba interesa. Za obvezu traženja tog mišljenja ja zaista nisam znao i jasno mi je da me to ne opravdava, ali to nisu znale ni pravne službe našeg Grada od koje sam u nekoliko navrata tražio da mi kažu da li sam u sukobu interesa, i uvijek je odgovor bio niječan. Ja sam i sada uvjeren, a vjerujem da će istraga to i dokazati, da nisam bio u sukobu interesa, ali mi zaista smeta činjenica da ću morati platiti 15.000 kuna iz svog džepa, iako sam sklapanjem posla s obrtom moje supruge izabrao daleko najbolju ponudu. Naime, sve ostale ponude bile su daleko više od ponude obrta moje supruge pa smo tim odabirom iz proračuna izdvojili znatno manje novaca no da smo odabrali bilo kog drugog ponuditelja. Dakle, mi smo tim činom uštedjeli novac gradskom proračunu!


Apsurd do apsurda 




Sve aktivnosti koje smo provodili potpuno su u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i baš po tom zakonu mi smo odabrali najpovoljniju, a to znači financijski najjeftiniju ponudu. Nadalje, suradnja Grada Vrbovskog i obrta moje supruge traje još od 2004. godine, a ja sam gradonačelnik tek od 2013. godine, kad je prijava i podnesena. No, postupak je pokrenut tek 2018. godine i logično je upitati se, ako sve to nije bilo u redu, zašto se nije reagiralo već te 2013. godine i upozorilo me da sam morao podnijeti zahtjev za davanje mišljenja od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa? Još je veći apsurd da bih, da sam tražio to mišljenje, kako nam je pojašnjeno, dobio pozitivan odgovor jer je sve u okviru važećih zakona. Da je to zaista tako, vidi se i iz naših posljednjih aktivnosti vezanih uz nastavak suradnje s obrtom moje supruge. Budući da i ove godine planiramo kupiti klupe i budući da je opet najpovoljnija ponuda ona moje supruge, mi smo zatražili mišljenje Povjerenstva i rečeno nam je da se ponuda njenog obrta može prihvatiti, ali je ne smijem potpisati ja, već moj zamjenik ili netko drugi! Ali ako dođe do bilo kakvog problema, jedina odgovorna osoba je – gradonačelnik! I nakon toga ja se pitam kakva je to logika? Znači, netko drugi to može prihvatiti, a ako se to pokaže nezakonitim, odgovarat ću ja!«, konstatira gradonačelnik Mufić.


Držali se »krivog« Zakona


Petar Vujnović, pročelnik Ureda gradonačelnika Vrbovskog, napominje da su za cijelu priču vezanu uz suradnju Grada s obrtom gradonačelnikove supruge zatražili mišljenje Ureda za javnu nabavu RH i to u pisanom obliku: »Odgovoreno nam je u usmenom kontaktu da sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi nema sukoba interesa i mi smo se toga i držali. Odluka Povjerenstva vezana uz kaznu zbog nepodnošenje zahtjeva dio je drugog zakona u koji, na žalost, nismo ušli pa tako sad imamo situaciju da će kazna morati biti plaćena jer nismo podnijeli zahtjev, ali suradnja s Obrtom Dijane Mufić može biti nastavljena, ali potpise na dokumente o toj suradnji ne smije davati gradonačelnik, već zamjenik gradonačelnika«, rekao je Vujnović.


Četverogodišnji promet 140.000 kuna s PDV-om


»Daleko je od istine i tvrdnja da smo taj posao odrađivali ja i supruga jer brojne narudžbenice nisam potpisivao samo ja, već svi uključeni u proces narudžbe, primanja i ugradnje klupa na terenu. Od 2014. do 2017. godine na tim je poslovima obrt moje supruge zabilježio, s uračunatim PDV-om, oko 140.000 kuna prometa. Primjerice, 2014. godine 47.687 kuna, godinu dana kasnije 27.375, 2016. godine 43.462 kune te 2017. godine 25.850 kuna. To je promet, i to s 25 posto PDV-a, a zarada je bila daleko manja i s ovom mojom kaznom bit će gotovo u potpunosti anulirana«, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.