Dražen Mufić

Gradonačelnik Vrbovskog nezadovoljan: PGŽ nas financijskom podrškom podcjenjuje

Marinko Krmpotić



VRBOVSKO Ozbiljno razmišljamo o tome da se prestanemo javljati na bilo koji natječaj vezan uz financijsku potporu naše Primorsko-goranske županije – ogorčeno govori gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, napominjući da ne može suditi kako i koliko Primorsko-goranska županija pomaže drugim jedinicama lokalne samouprave, no vidi da su neki zadovoljni, dok je u slučaju Grada Vrbovskog ta pomoć mizerna i daleko od one koja bi bila motivirajuća.


– Ako izuzmemo redovne oblike sufinanciranja poput programa pomoći u kući, sufinanciranja troškova ogrjeva i prijevoza, onda je u infrastrukturu od 2012. pa do kraja 2017. godine od strane PGŽ-a uloženo manje od milijun kuna što je jako, jako malo pa sve više razmišljamo da se više uopće i ne javljamo na županijske natječaje za pomoć jer se osjećamo jadno i podcijenjeno kad nam za projekt od 300.000 kuna »milosrdno« dodjele 20.000 i još se time na sva usta hvale i to stalno ističu.


Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog


Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog





Kamenje spoticanja


Koliko su sredstva mizerna, jasno je pogledavši popis tih tzv. pomoći i kad se to vidi, onda mislim da nema smisla prijavljivati se. Osobno sam zahvalan na svakoj pomoći i neću odbaciti bilo kakav novac, ali ovakav odnos prema nama je demotivirajući ponajprije stoga jer puno radimo, imamo puno projekata i programa i umjesto da nas se motivira, novci nam se uskraćuju, dok se nekim drugima dijele s puno više volje i riječ je o daleko većim sredstvima, govori Mufić, dodajući da je primjera negativnih odnosa Županije prema Vrbovskom puno.



Dražen Mufić je kao nezavisni kandidat gradonačelnikom postao još 2013. godine, a prošle je godine započeo njegov drugi mandat. Na upit nije li problem možda u tome što je on za županiju politički nepodoban, gradonačelnik Mufić kaže: – Ne znam treba li tražiti razlog ovakvom tretmanu Grada Vrbovskog u tome što nisam iste političke opcije kao županijska vlada, no znam da mi u Vrbovskom pri izradi programa i projekata nikad ne razmišljamo politički, već za dobrobit svih ljudi koji žive na ovom našem području, bez obzira na političku, nacionalnu ili vjersku opredijeljenost. Ako je to pri procjeni Županije bitno, onda je to žalosno i tužno. Kad govorim o tome da nisam zadovoljan Županijom, to ne činim s političkih stajališta, već stoga što smatram da Primorsko-goranska županija ne percipira Grad Vrbovsko onako kako mi to zaslužujemo i kako bi to trebalo prema našem radu i brojnim projektima i programima. Smatram da se naš rad ne cijeni i ne prepoznaje i da bi Županija, ako već tvrdi da želi razvijati Gorski kotar, trebala puno više pomagati i Vrbovskom i nizu drugih goranskih sredina – smatra Dražen Mufić.


– Primjerice, Javna ustanova »Priroda« nije htjela ili nije mogla biti partner Gradu Vrbovsko u kandidaturi za projekt izgradnje Centra za posjetitelje. Da su oni to htjeli, vjerujem da bismo bili uspješni u kandidaturi projekta vrijednog 10,5 milijuna kuna koji bismo u tom slučaju mogli realizirati u cijelosti, a ovako smo prisiljeni to raditi u tri faze i na duge staze, pri čemu smo na pomoć naišli kod državnih tijela i ministarstava, ali ne i kod naše županije. Ne ulazim u to da su u JU »Priroda« možda imali važnije projekte, ali nama je to bitan razvojni projekt koji će kroz realizaciju korist donijeti i zaštiti prirode i razvoju turizma.


Tek obećanja


Uz županijsku JU »Priroda« s kojom nismo mogli biti partneri, moram spomenuti i odnos Županijske uprave za ceste. Pri proširenju prometnice u dijelu Vrbovskog zvanom Dobra, Grad Vrbovsko je kupio zemljište te uložio znatna sredstva kako bismo uredili županijsku cestu što je bilo itekako potrebno jer se njome kreće velik broj kamiona koji voze prema Cedru. Taj je posao trebao napraviti ŽUC, ali smo ga napravili mi. Nadalje, cesta od Vrbovskog prema Dobri sve do pošte s dva velika zavoja bi se nužno trebala proširiti, ali se ni tu – iako je i to županijska cesta – ništa ne radi, već se sve samo svodi na obećanje kako će se raditi. Isti je problem i s odvojkom za poslovne prostore Cedra gdje je ulazak na županijsku prometnicu iznimno opasan jer je riječ o prometu velikih kamiona. No, ništa od toga se ne radi, iako su u pitanju županijske prometnice. A da ne govorim da nam se nikad ne javljaju niti izlažu neki plan rada pa da možda i mi sudjelujemo. Jednostavno, zanemareni smo i gurnuti u stranu, zaključuje Mufić.