Sportska zajednica

Grad Delnice za sport ove godine izdvaja 743 tisuće kuna

Marinko Krmpotić

Delnički kuglači među najuspješnijim su sportašima na području Grada / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Delnički kuglači među najuspješnijim su sportašima na području Grada / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ukupna svota koju je gradski proračun namijenio sportu veća je za 150 tisuća kuna od lanjske. Kad se plate najamnine i ostale režije, klubovima će za sportsku aktivnost ostati 335.000 kuna



DELNICE Uz analizu rada u protekloj godini, godišnja skupština Sportske zajednice Grada Delnica bila je i prilika za pogled na stanje delničkog sporta u ovoj godini. Dražen Tomić, predsjednik Sportske zajednice napomenuo je da se na natječaj za javne potrebe u sportu za 2018. godinu javilo 14 udruga članica SZ Grada Delnica.


Manje od pola


– Grad Delnice za sport u 2018. godini izdvojio je u Proračunu 150.000 kuna više za radovan rad sportskih udruga od prethodne godine, odnosno sveukupno 743.000. Od tog iznosa za korištenje sportskih objekata s Goranskim sportskom centrom je potpisan ugovor na iznos od 358.000 za korištenje dvorane, bazena, kuglane, nogometnog stadiona, klizališta i penjačke stijene, za trening i nastupe. Za liječničke preglede sportaša predviđeno je 30.000 kuna, a za vođenje financijskog knjigovodstva 3.000 kuna. To pak znači da za rad SZ-a i Programe klubova preostaje 352.000 kuna od čega će se za funkcioniranje Zajednice i dugovanja za liječničke preglede iz 2017. godine te za organizaciju izbora sportaša godine izdvojiti 17.000 kuna, dok je 335.000 raspodijeljeno klubovima, rekao je Tomić.



Alen Udovič, direktor GSC-a, govorio je o stanju sportskih objekata na području Grada Delnica kojim GSC gospodari, kao i o načinu financiranja koje je premalo od strane Grada Delnica i SZ-a, jer ta sredstva ne pokrivaju niti troškove energenata (struje, vode, peleta, lož ulja i sl.). Da Županija ne subvencionira i GSC iz svojih prihoda ne bi bilo moguće pokriti troškove, rekao je. Direktor GSC-a apelira da se povećaju izdvajanja Grada Delnica za sportske objekte, kao i na klubove da organizacijom sportskih događanja poput nogometnog turnira »Tin« ili kuglačkog turnira »Samir« povećaju prihode GSC-a, čime bi se više moglo ulagati u sportske objekte na području Grada Delnica. Osvrnuo se i na projekt da Delnice postanu centar za bazične pripreme sportaša što će GSC također i dalje podržavati.





Od tih 335.000 kuna najveći dio, točnije 100.000 kuna, namijenjeno je nogometašima »Goranina«, Skijaški klub »Goranin« Delnice raspolagat će sa 73.000 kuna, po 40.000 kuna namijenjeno je Boksačkom klubu »Delnice« i Kuglačkom klubu »Goranin«, a dalje slijede Karate klub »Delnice« (18.000), Ženski kuglački klub »Delnice« (16.000), Plivački klub »Delnice« (14.000), Biatlonski klub »Goranin« Delnice (10.000), Kuglački klub »Mladost« Delnice (8.000), Šahovski klub »Delnice« (5.000), Udruga SRT »Kupa« (5.000), Klub hokeja na ledu »Mamut« Delnice (4.000), Društvo športske rekreacije »Parejda« (1.000) te Hrvatsko planinarsko društvo »Petehovac« (1.000).


»Ilegalci«


Tomić je iznio i podatke o članicama Sportske zajednice Grada Delnica koje već duži period nisu u mandatu, nisu uskladile Statute ili nisu održale svoje Skupštine te ne funkcioniraju niti kao članice SZ-a.


– Do iduće Skupštine SZ-a od tih udruga treba tražiti očitovanje o njihovom statusu i članstvu u Sportskoj zajednici. Također, udruga Cross sport Delnice podnijela je zahtjev sa svom potrebnom dokumentacijom za prijem u privremeno članstvo u SZ-a Grada Delnica što je Izvršni odbor prihvatio, a potom i Skupština SZ-a te je spomenutu udrugu primila u punopravno članstvo, rekao je Tomić.