Literarno sijelo

Govor moga zavičaja: Borba za očuvanje goranskih dijalekata

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Bogatstvo različitosti goranskih dijalekata dolazi do izražaja pa makar ga prikazao i samo jedan učenik, stoga je ovu lijepu priredbu, što traje već 27 godina, nužno i dalje njegovati



SEVERIN NA KUPI Više od stotinjak učenika i petnaestak njihovih voditeljica i voditelja iz gotovo svih goranskih osnovnih škola te Srednje škole Delnice sudjelovalo je na literarnom sijelu »Govor moga zavičaja« što ga tradicionalno u suradnji s goranskim osnovnim školama organizira Matica hrvatska Ogranak Delnice, a domaćin je ovog puta bila Područna škola Severin na Kupi. Već 27 godina, koliko traje ova zanimljiva i vrijedna manifestacija, brojni učitelji goranskih škola bore se u očuvanju dijalekata, običaja i zaboravljene prošlosti, ulovljene u literarni uradak. S obzirom na sada već poraznu demografsku sliku goranskih mjesta, bitka se sve više gubi. Ipak, bogatstvo različitosti goranskih dijalekata dolazi do izražaja pa makar ga prikazao i samo jedan učenik, stoga je ovu lijepu priredbu nužno i dalje njegovati.


Predstavljena knjiga


Pozdravne riječi uputio je Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog, upoznavši okupljene sa školom i poviješću istočnog dijela Gorskog kotara, pozivajući na taj način gosta sijela, dr. sc. Marinu Marinković, koja je predstavila svoju knjigu »Kajkavski govori istočnoga Gorskog kotara«. Uslijedio je nastup domaćih učenika koje je pripremila Manuela Valenčić, a zatim su mali kajkavci, ali i štokavci (Mrkopalj) i čakavci (Fužine) predstavili svoj i svijet Gorskog kotara dijalektalnom prozom i poezijom pa se tako moglo čuti narječja Broda na Kupi, Brod Moravica, Delnica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Skrada i Ravne Gore, a velike zasluge za predstavljanje tih govora pripadaju i mentoricama, a to su Dijana Arbanas, Gordana Podobnik, Ana Derenčinović Shala, Dragica Majnarić, Božica Pleše, Antonija Baričević, Zora Karlović, Andreja Marković, Marijana Rakas, Ana Matić Zagorac, Jasminka Lisac, Tihana Zbašnik te Vesna Trope.


Kraj programa značio je i prigodu za darivanje, a ovom je prigodom delnički ogranak Matice hrvatske sudionike nagradio s dvije knjige. Knjiga »Čuvari baštine – zbirka zavičajnog govora« je nastala na temelju dvadesetogodišnjeg rada učenika Srednje škole Delnice na prikupljanju jezičnog blaga, a predstavila ju je voditeljica projekta Jasminka Lisac. Ta će se knjiga s radošću čitati i u osnovnim školama u koju su srednjoškolci polazili, rekla je Nives Marjanović. Drugu knjigu – zbirku pripovijedaka »Blaščad« književnice Zlate Bujan Kovačević predstavila je Dijana Arbanas s učenicima OŠ Brod Moravice.





U programu 27. sijela nastupili su učenici osnovnih škola iz Brod Moravica, Broda na Kupi, Delnica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore, Skrada i Vrbovskog te Srednje škole Delnice, a njihove nastupe upotpunili su recitacijama Goranovih pjesama Ema Žagar i Ana Simčić, odnosno pjesmom Školski zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog pod vodstvom učitelja Zlatka Barabe.



Čuvanje nasljeđa


Prof. Nives Marijanović, predsjednica delničkog ogranka MH, ujedno i osoba koja je prije gotovo tri desetljeća osmislila ovaj oblik čuvanja i promocije dijalektalnog bogatstva Gorskog kotara, vrlo je zadovoljna ovogodišnjim susretom.– Hvala domaćinima iz lijepog Severina na Kupi koji su nas odlično ugostili i u čijoj smo se sredini osjećali jako ugodno. Također velika hvala svim učiteljima i nastavnicima koji svake godine marljivo rade s učenicima i čuvaju na taj način dijalektalno nasljeđe Gorskog kotara. Opet smo svjedočili bogatstvu i raznoliklosti goranskih govora, a posebno sam sretna što je dio ovog predstavljanja bilo predstavljanje knjige »Kajkavski govori istočnoga Gorskog kotara« koja će uskoro biti objavljena kao dio našeg izdavačkog programa te predstavljena javnosti – rekla je prof. Marijanović.