Pozivnica

Gorski kotar te zove ove subote: Od Zeko expressa do velikog čišćenja Kupe

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

Većina zbivanja vezana je uz Delnice i Kupsku dolinu, gdje će od jutra 250-300 mladih čistiti 40 km obale Kupe, a iz Rijeke u Delnice kreće još jedan vlak prepun klinaca za koje su domaćini pripremili bogat i zanimljiv program



DELNICE  Stiže proljeće, jasno je pogleda li se najava zbivanja za predstojeći vikend koji bi trebao biti sunčan i omogućiti Goranima i njihovim gostima uživanje u raznovrsnim sadržajima. Većina zbivanja ovog je puta vezana uz Delnice i Kupsku dolinu, gdje će od prijepodnevnih sati oko 250 do 300 ljudi čistiti četrdesetak kilometara obale Kupe s hrvatske i slovenske strane.


Listu sudionika predvode učenici Pomorske škole Bakar koji u ovoj akciji sudjeluju od njenog početka. Uz njih, bit će tu i učenici Ekonomske škole »Mijo Mirković« iz Rijeke, gimnazijalci 1. Hrvatske riječke gimnazije te Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, kao i osnovci riječkih OŠ Trsat i OŠ Turnić te domaće OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi, a prvi će put tu ove godine biti i studenti Fakulteta za turistički menagement i hotelijerstvo iz Opatije.


Akciji koju organizira Udruga »Kupa« uz njene članove i mještane Broda na Kupi, po tradiciji će se priključiti i vatrogasci te ronioci nekoliko hrvatskih ronilačkih društava, a sa slovenske strane u proljetno čišćenje krenut će učenici OŠ Ob Rinži iz Kočevja, članovi TŠD-a Kostel i TD-a Kočevje, dok će na vodi svoj doprinos čišćenju dati brodokupski rafteri iz tvrtki »Gorski tok« i »Rasta«, odnosno slovenski Raft i kajak-kanu »Klarič« iz Vasi.


Čišćenje pa ručak




Već jedanaesta po redu Eko akcija »Kupa« počinje po tradiciji okupljanjem sudionika u 9.30 ispred zgrade OŠ Frana Krste Frankopana gdje će do 10 sati biti podijeljeni zadaci, nakon čega se kreće na posao na različitim lokacijama.


Tako će najmlađi čistiti obalu Kupice do ušća u Kupu i prilazne ceste Brodu na Kupi, a srednjoškolci i studenti autobusom će do Kočičina, odakle će se dio njih u raft čamcima spustiti Kupom i čistiti nepristupačne dijelove obale, a dio će odraditi čišćenje uz kopneni dio obale.


Istodobno će akcija početi i sa slovenske strane, pri čemu naši susjedi kreću s još više pozicije, točnije iz Osilnice i čiste Kupu i područje uz nju na ukupno 40 kilometara koliko je razdaljina do naselja Dol. U 14 sati predviđen je zajednički ručak u brodokupskoj osnovnoj školi, a oko 16 sati svi će sudionici dobiti priznanja i zahvalnice za sudjelovanje u akciji.



Vrhunac delničkog Proljetnog sajma trebao bi biti sedmi  po redu susret »Goranska jela – vezamska nadela« koji će biti otvoren u 17 sati i ponudit će još jednom uživanje u goranskoj jedinstvenoj gastronomskoj deliciji – uskrsnom nadjevu.



Vlakom u avanturu


I dok će u Kupskoj dolini mladi dati svoj veliki doprinos proljetnom čišćenju Kupe, u Delnicama će oni najmlađi – mahom djeca iz Rijeke u pratnji svojih roditelja – uživati u uskrsnim sadržajima zahvaljujući Hrvatskim željeznicama i Zeko expressu koji u 9.30 kreće iz Rijeke uz zabavu i druženje u vlaku, pri čemu će Zeko dijeliti poklon-paketiće.


Dolazak u Delnice očekuje se u 10.30, gdje će ih dočekati veliki uskrsni zeko sa svojom pratnjom, a tijekom boravka u Delnicama, tamo sve do 15 sati kad prema Rijeci iz Delnica kreće vlak, moći će se uživati u šetnji kroz park, posjetu malom zoološkom vrtu sa srnicama, igrama za djecu, zabavnom programu, raznim radionicama, potragom za pisanicama, obilasku Kuće Rački te svakako tradicionalnom delničkom Proljetnom sajmu koji će svoja vrata otvoriti u delničkoj sportskoj dvorani gdje će se od 11 sati moći razgledati raznovrsna ponuda cvijeća i svega ostalog vezanog uz proljetne radove, ali i proizvoda brojnih goranskih obrtnika, vlasnika OPG-a i izrađivača suvenira.