Preraspodjela potpora isključuje one s indeksom razvijenosti većim od 75% državnog prosjeka

Gorski kotar na ledu: Državnu pomoć gubi 13 gradova i općina PGŽ-a

Jagoda Marić

Sedam gradova i općina iz PGŽ-a koji ispadaju s liste imaju indeks razvijenosti veći od državnog prosjeka, a najveće je odstupanje u općini Matulji, čiji je indeks razvijenosti za 66 posto veći od granice koja je određena za dobivanje pomoći



ZAGREB  Čak sto jedinica lokalne samouprave ubuduće će moći računati na državnu potporu, koju do sada nisu primali iako su spadali u najnerazvijenije, odnosno, njihov indeks razvijenosti manji je od 75 posto prosjeka države. S druge strane, 65 jedinica lokalne samouprave koje  prelaze taj prag, a i dalje primaju državnu potporu, u sljedeće će tri godine postupno gubiti potporu zbog nerazvijenosti. Takav je rasplet predviđen novim zakonom o regionalnom razvoju po kojemu bi 264 jedinica lokalne samouprave dobivale potporu zbog nerazvijenosti, a kojeg je Vlada s jučerašnje sjednice uputila u Sabor.


Među sto lokalnih jedinica koje će početi dobivati pomoć nema nijedne iz Primorsko-goranske županije, dok je na listi onih koji će izgubiti taj status njih čak 13 i to zato što je odavno njihov indeks razvijenosti prešao 75 posto prosjeka države. Čak sedam gradova i općina iz PGŽ-a koji ispadaju s liste imaju indeks razvijenosti veći od državnog prosjeka, a najveće je odstupanje je u općini Matulji čiji je indeks razvijenosti 12 posto veći od državnog prosjeka, odnosno za 66 posto je veći od granice koja je određena za dobivanje pomoći.


Ni kunu više


Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je da nova kategorizacija neće proračun koštati ni kunu više, to jest da iznos za potpore nerazvijenim jedinicama ostaje 1,1 milijardu kuna.




– Neshvatljivo je i neodrživo da u ovom trenutku imamo 100 općina čija je razvijenost ispod 75 posto hrvatskog prosjeka, a ne primaju ni kunu pomoći, a s druge strane je 65 općina ili gradova koje su zadnjih 15 godina primale određenu potporu iz države, a zapravo su prešle prag od 75 posto, kazao je Grčić.


Opširnije u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…