Stav regionalaca

Gorski kotar mora dobiti poseban status

Marinko Krmpotić

Kako je ocijenio Nikola Ivaniš, ono što hrvatska država radi Gorskom kotaru je sramota, a stanje neće biti bolje, osim ako Skupština PGŽ-a ne zatraži poseban status Gorskog kotara, status kakav u zemljama EU imaju neka područja



DELNICE Ono što hrvatska država radi Gorskom kotaru je sramota, a stanje neće biti bolje, osim ako Skupština PGŽ-a ne zatraži poseban status Gorskog kotara, kakav u zemljama EU imaju neka područja pa ga ima pravo steći i Gorski kotar«, naglasio je Nikola Ivaniš na konferenciji za novinare u Delnicama. 


Franjo Butorac podsjetio je da je 27. veljače Klub vijećnika PGS-a predložio održavanje posebne sjednice Skupštine o Gorskom kotaru, usvajanje Deklaracije te donošenje posebnog zakona o Gorskom kotaru jer od postojećeg Zakona o brdsko-planinskom području puno veće koristi od Gorana imaju lokalne samouprave drugih područja koje obuhvaća ovaj zakon. »Nedugo po iznošenju našeg prijedloga u Delnicama je župan Zlatko Komadina s načelnicima i gradonačelnicima održao sastanak na kojem je potpisana Deklaracija o Gorskom kotaru. 


   


Reakciju predsjednika




Naš prijedlog deklaracije i taj dokument podosta se razlikuju pa ćemo mi na Skupštini PGŽ-a 27. ožujka predložiti određene izmjene kojima bi taj dokument stekao veću vrijednost i prije bio prihvaćen od nadležnih državnih tijela«, rekao je Butorac. 


Marijan Pleše, čelni čovjek PGS-a u Gorskom kotaru, ponovio je svoj poznati stav o tome da bez posebnog Zakona o Gorskom kotaru neće biti napretka za ovaj dio Hrvatske. »Projekcije jasno pokazuju kako će goranske općine i gradovi prestankom važenja ‘brdskog’ zakona godišnje gubiti 22 do 25 milijuna kuna. No, čak i da zakon ostane, tih dvadesetak milijuna kuna neće spasiti Gorski kotar. Spasiti ga može samo zaseban zakonski akt o Gorskom kotaru. Prijedlog takvog zakona napravljen je u Delnicama i predan u saborsku proceduru još 2009., ali nikakve reakcije nakon toga nije bilo«, rekao je Pleše.



»Potpuno je svejedno koja će stranka biti zaslužna za donošenje Zakona o Gorskom kotaru. Neka ga donese i sam crni vrag, samo da ga donese. Jer, ne dođe li do toga, svi će Gorani vrlo brzo postati članovi jedne jedine stranke, one koja se zove HPŠ – Hrvatski prosjački štap«, zaključio je svoju raspravu o nužnosti postojanja Zakona o Gorskom kotaru Marijan Pleše.



Josip Gašparac, predsjednik Goranske stranke Delnice, dodao je kako su tekst tog prijedloga za proteklih teških dana elementarne nepogode predali predsjedniku RH Ivi Josipoviću te europarlamentarcu Antunu Plenkoviću, a budućnost će pokazati hoće li od toga biti koristi.    

Neuspješan pokušaj


Uvodni dio tiskovne konferencije bio je vezan uz reakciju PGS-a na tiskovnu članova SDP-a koji su nedavno u Rijeci iznijeli tvrdnju kako je Klub SDP-a bio inicijator i ključan u stvaranju Zakona o brdsko-planinskom području. 


Čelni čovjek PGS-a Dario Vasilć rekao je da je Klub zastupnika SDP-a u prosincu 2001. predložio donošenje tog zakona koji je početkom 2002. zaista i usvojen. »No, budući da je bio loše sastavljen i pravno neprovediv, on punu godinu i pol dana, iako je postojao, nije primjenjivan. Uvidjevši da imamo zakon koji ništa ne znači, ja i Nikola Ivaniš, koji smo tada bili zastupnici, reagiramo i tražimo promjene tih odredbi od tadašnjeg ministra Čačića. U srpnju 2003. nadležno ministarstvo predlaže izmjene, među kojima je i ona vezana uz preusmjeravanje sredstava poreza na dohodak i poreza na dobit prema lokalnoj samoupravi. Ta je odredba najbitnija i tek od tog trenutka ‘brdski’ zakon počinje donositi značajnu korist područjima na kojima se primjenjuje, pa kada danas Gorani govore o minimalno 22 milijuna kuna koje će ukidanjem tog zakona gubiti, onda govore baš o tom našem doprinosu stvaranju pravog i konkretnog zakona«, rekao je Vasilić, dodavši kako je njihov prijedlog bio pravi zakonski akt, za razliku od SDP-ovog neprovedivog a usvojenog zakona koji je u osnovi bio samo neuspješan literarni pokušaj.