Zdravstvena zaštita

Gorski kotar konačno dobio svoju logopetkinju

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Pedesetak predškolaca i učenika nižih razreda s govorno-jezičnim teškoćama više neće morati putovati u Rijeku i Zagreb



DELNICE Jučer je s radom u Delnicama počeo logopedski kabinet u kojem će svakodnevno raditi logopetkinja Maja Dragoslavić. Otvaranje i rad logopedskog kabineta, istaknula je zamjenica župana Marina Medarić, rezultat je suradnje Primorsko-goranske županije i sedam jedinica lokalne samouprave – Grada Delnica te općina Lokve, Ravna Gora, Skrad, Brod Moravice, Mrkopalj i Fužine. Pedesetak djece s govorno-jezičnim teškoćama predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole s područja Gorskog kotara više neće morati putovati u Rijeku i Zagreb, već će logopedsku terapiju svakodnevno pohađati u Delnicama, naglasila je dožupanica.


Prepoznali značaj


Prigodnu svečanost otvaranja pozdravnim je riječima počeo delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je zahvalio svim sponzorima, donatorima i udrugama te posebno Primorsko-goranskoj županiji koja godišnje snosi 50 posto ukupnih troškova rada logopedskog kabineta u Delnicama, dok ostalih 50 posto osiguravaju spomenute goranske lokalne samouprave.


– Lijepo je što smo svi zajedno prepoznali značaj ovog projekta i omogućili financiranje rada kabineta logopeda, rekao je Knežević, a pozdravljajući nazočne u ime ostalih goranskih lokalnih samouprava načelnik Mrkoplja Ivica Padavić istaknuo je da su ova ulaganja u ljude, pogotovo mlade, bitnija od onih u vodovode i kanalizacije. Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politku i mlade Primorsko-goranske županije koja je rukovodila realizacijom ovog hvale vrijednog projekta podsjetila je da je zbog podataka koji su govorili o znatnom broju goranske djece koja do logopeda moraju u Rijeku, Karlovac ili Zagreb ideja o osnivanju kabineta logopeda na goranskom području aktualna već nekoliko godina, a u konkretnu realizaciju krenulo se prošle godine.





Maja Dragoslavić u svom će kabinetu raditi tri dana ujutro i dva u poslijepodnevnim satima pri čemu su mogući individualni dolasci, ali i dolasci u organizaciji škole ili vrtića. Logopetkinja će raditi i na terenu pa je tako već obišla škole u Delnicama, Brodu na Kupi i Skradu, a na red će doći i ostale školske i predškolske ustanove ovog dijela Gorskog kotara.



Novo radno mjesto


– Suradnja s goranskim općinama i gradovima dovela je do konačne realizacije, a uz njih svakako veliko hvala treba reći i riječkoj Udruzi »…i djeci s ljubavlju« koja je raznim aktivnostima bitno pripomogla u pronalaženju sredstava potrebnih za opremu kabineta logopeda, rekla je pročelnica Marač naglasivši da je važno i to što je ovaj projekt otvorio novo radno mjesto, što u današnje vrijeme nije zanemarivo.


Lidija Mjeda, predsjednica Udruge »…i djeci s ljubavlju« podsjetila je da je ta udruga uz pomoć delničke udruge »Dotepenac« punih 85 dana na goranskom području u okviru akcije »Gorskom kotaru s ljubavlju« radila na motivima humanitarnog kalendara kojim je kroz prodaju prikupljeno 49.000 kuna za opremu kabineta, a dodatnom donacijom od 30.000 kuna nabavljen je i jedan mobilni aparat. Hvala svima koji su pomogli, od onih koji su kupili kalendar do onih koji su pomogli donacijama, a posebno hvala Primorsko-goranskoj županiji i pročelnici Dragici Marač koja nas je u svemu pratila, zaključila je Mjeda.