Potpora države

Goranskim gradovima i općinama pomoć za održavanje cesta

Hina

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Financijskim planom Hrvatskih cesta za 2016. planirano je 20 milijuna kuna za sufinanciranje zimske službe na nerazvrstanim cestama, odnosno za ukupno 54 jedinice lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja te za ostale jedinice lokalne samouprave na području Ličko-senjske županije (bez Grada Novalje) i Gorskoga kotara



VRBOVSKO Ugovor o dodjeli državne pomoći za održavanje prohodnosti na nerazvrstanim cestama i putovima u goranskim gradovima i općinama i riječkom prstenu tijekom zime, potpisali su u ponedjeljak u Vrbovskom predstavnici Hrvatskih cesta i 14 gradova i općina.


Ugovor s Hrvatskim cestama sklopili su predstavnici Delnica, Vrbovskog, Čavla, Fužina, Jelenja, Klane, Lokava, Čabra, Mrkoplja, Ravne Gore, Skrada, Općine Vinodolske, Matulja i Brod Moravica.


Financijskim planom Hrvatskih cesta za 2016. planirano je 20 milijuna kuna za sufinanciranje zimske službe na nerazvrstanim cestama, odnosno za ukupno 54 jedinice lokalne samouprave koje imaju status brdsko-planinskog područja te za ostale jedinice lokalne samouprave na području Ličko-senjske županije (bez Grada Novalje) i Gorskoga kotara.Ministar po mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je na potpisivanju da se u 2017. planira uložiti i oko 47 milijuna kuna u projekte Hrvatskih cesta u Gorskom kotaru te pozvao načelnike i gradonačelnike da dostave svoje prioritete, obećavši im potporu.

Rekao je da je Gorski kotar izgubio status brdsko-planinskog područja, a s time i značajna financijska sredstva. Stoga smo, rekao je Butković, na inicijativu načelnika i gradonačelnika da im se pomogne u održavanju nerazvrstavnih cesta, pronašli rješenje i našli model kako im pomoći i sufinacirati te potrebe.




Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je da će osigurani novac ostati zajamčen i ubuduće, odnosno kada se uvrsti u Zakon o cestama, što će, kako je najavio, biti učinjeno uskoro.


Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić naveo je da je predviđeni novac namijenjen svim lokalnim jedinicama koje su bile obuhvaćene brdsko-planinskim zakonom, a potom izgubile porez na prihode te da je, s ovom pomoći, Vlada prvi puta prepoznala posebnosti Gorskog kotara, u kojem su troškovi tijekom zime veliki.


Na novinarsko pitanje o mogućnosti obnove dužobalne linije Rijeka-Split-Dubrovnik, ministar Butković kazao je da je Vlada odlučila vratiti tu liniju na popis obalnih brodskih linija. Najavio je da će Agencija za obalni i linijski prijevoz uskoro raspisati natječaj, dodavši da s Jadrolinijom, koja je održavala tu liniju, treba vidjeti koliko bi, prema proračunima, bilo potrebno osigurati državnih subvencija. Postoji i mogućnost da se na međunarodnom natječaju za tu liniju javi drugi brodar, budući da će ove godine prvi puta za sve linije biti raspisani međunarodni javni natječaji, rekao je Butković.


Što se tiče Jadrolinije, ona je tu liniju održavala i jedina je realnost da ju Jadrolinija ponovno preuzme, ali sada još ne mogu reći detalje, jer ne znam sve proračune, rekao je Butković.


Na upit o isplativosti dužobalne linije, rekao je da »niti jedna nije isplativa, jer država subvencionira gotovo sve linije, s 350 milijuna kuna«, naglasivši da je život na otocima i razvoj turizma važniji od puke isplativosti.