Zaštita okoliša

Goranski osnovci u akciji “Zdrav za pet”

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić



LOKVE/FUŽINE/RAVNA GORA Djelatnici Policijske postaje Delnice u suradnji sa ŠRD »Bajer«, ŠRK »Lokvarka« i OŠ Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori uspješno su realizirali akciju »Zdrav za pet« s krajnjim ciljem podizanje razine svijesti o važnosti zaštite okoliša, biljnog i životinjskog svijeta, kao i o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline zbog vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti.


Naglasak akcije u Fužinama i Lokvama bio je vezan uz zaštitu okoliša, jezera i očuvanja slatkovodnih riba na području Gorskog kotara, a u Ravnoj Gori uz nazočnost svih učenika i nastavnika škole, kao i polaznika vrtića, očišćeno je područja oko osnovne škole.


U Fužinama edukativna akcija ostvarena je uz pomoć Ivane Grgurić, članice ŠRK »Bajer«, a nazočili su joj učenici sedmog i osmog razreda, dok je u Lokvama edukacija provedena uz pomoć potpredsjednika ŠRK »Lokvarka« Borisa Crnkovića, a nazočili su joj učenici 6.,7. i 8. razreda OŠ »Rudolfa Strohala« u pratnji razrednika.




Lokvarski osnovci najprije su se upoznali s mrijestilištem u kojem članovi »Lokvarke« godinama marljivo rade na uzgoju pastrva da bi potom na Lokvarskom jezeru učenicima pokazano kako se vrši poribljavanje. Nakon Fužina, Lokava i Ravne Gore akcija »Zdrav za 5« bit će 6. lipnja provedena i u Brodu na Kupi gdje će učenicima viših razreda OŠ Brod na Kupi djelatnici Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih organizirati radionica na temu onečišćenja voda i zaštite okoliša.