Osposobljeni za davanje pomoći unesrećenima u vodi

Goranski osnovci Juniori spasioci

Marinko Krmpotić

Dvanaest goranskih osnovaca svoju je diplomu zaslužilo nakon trodnevnog rada tijekom kojeg su teorijski i praktično savladali osnove spašavanja unesrećenog iz vode te pružanja prve pomoći 



DELNICE » Ema Bukovac, Petar Čop, Luka Pleše, Dino Mulc, Ivona Rački, Sara Kopljar i Katarina Miler, učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice te Kristijan Gavrić, Tomislav Jurkić, Donald Klarić, Andreas Babić i Mihael Hertzenberger iz fužinske OŠ Ivanka Trohar stekli su proteklih dana na bazenu u Domu sportova Delnice i učionicama delničke osnovne škole zvanje »Junior spasilac« što znači da su i službeno osposobljeni za davanje pomoći unesrećenima u vodi. Dvanaest goranskih osnovaca svoju je diplomu zaslužilo nakon trodnevnog rada tijekom kojeg su teorijski i praktično savladali osnove spašavanja unesrećenog iz vode te pružanja prve pomoći, a kroz savladavanje novih znanja vodili su ih, kao i prethodnih nekoliko godina, dr. Vesna Čavar i Nikola Mrđen, instruktor plivanja pri Službi spašavanja PGŽ-a. 


  Pozitivna sredina


S ovom vrstom tečajeva ova uigrana ekipa Crvenog križa, prisjeća se dr. Čavar, počela je još 2005. godine i od tada su redovito na delničkom bazenu nekoliko puta godišnje: »Veselimo se svakom dolasku jer ovdje nailazimo na izuzetno zdravu i pozitivnu sredinu gdje nas svi divno dočekaju zahvaljujući čemu su i naši motivi za rad jači. Također, vrlo je važna činjenica što nas OŠ Ivana Gorana Kovačića razumije i omogućava nam željene termine na školskom bazenu pa smo ovdje, zbog nedostatka termina u Rijeci, održali i neke tečajeve za riječku te djecu s Krka i iz Opatije. Temeljni nam je cilj kroz intenzivan trodnevni rad polaznike naučiti što kvalitetnijoj reakciji ukoliko se nađu u situaciji spašavanja unesrećenog iz vode. Rad s mladim ljudima je divan, a meni je jedan od osobnih vrhunaca činjenica da je nedavno jedna djevojčica s kojom smo radili odlučila ići u Medicinsku školu baš zbog sudjelovanja na našim seminarima«, govori dr. Čavar, a njen kolega Nikola Mrđen posebno ističe kako CK PGŽ-a jedini u Hrvatskoj radi ovaj program. 


  Zanimanje raste


»Nakon nekoliko godina rada vidljivo je da zanimanje raste, a posebno nam je drago što se od osnovaca koji se jave za ovaj tečaj lijep broj njih nastavi baviti ovim aktivnostima vezanim uz pomoć ljudima u nevolji, jer to i jest jedan od ciljeva našeg rada. Uz delničku osnovnu školu koja nam pruža idealne uvjete za rad, svakako treba pohvaliti i Plivački klub Delnice čija se djelatnost osjeća u našem radu iz godine u godinu jer djeca koja dođu iz njega ne pokazuju nikakav strah prema vodi, disciplinirani su i željni znanja pa se upravo oni često izdvoje kao najuspješniji«, ističe Mrđen dodajući kako najuspješniji polaznici imaju pravo na zaista pažnje vrijednu nagradu – šestodnevni ljetni boravak u kampu »Junior spasilac« na Velom Lošinju. Ove godine najviše su pokazali Kristijan Gavrić, Katarina Miler, Sara Kopljar, Ivona Rački i Ema Bukovac pa će oni u ljeto iduće godine na šest dana rada i uživanja na Velom Lošinju. No, to je samo nastavak kvalitetnog doprinosa Gorana kojih je i prošle godine u tom kampu bilo šest i koji su, iako dolaze iz planinskog dijela Primorsko-goranske županije, vrlo kvalitetni u podučavanju vještine spašavanja života na vodi. 





Svi naši sugovornici upućuju velike pohvale direktorici CK Delnice Blaženki Bukovac, a dr. Čavar posebno ističe činjenicu da je direktorica Bukovac prije dvije godine pokrenula inicijativu škole plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju. »Prihvatili smo taj prijedlog i jako nam je drago zbog toga. Reakcije roditelja i djece s poteškoćama u razvoju su odlične pa ćemo i ove godine nastaviti s tim oblikom škole plivanja«, najavljuje dr. Čavar.



  Međunaslov


Vrlo zadovoljna ostvarenim rezultatima je i Silvana Radovanović, voditeljica Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa koja je posjetila delnički tečaj: »Na području Primorsko-goranske županije očigledno se radi vrlo kvalitetno, što se vidi i iz podatka da je ovaj delnički tečaj već jedanaesti ove godine, a do kraja će biti održana još dva. Drago nam je što su Delnice jedno od mjesta u kojima se ovi tečajevi češće organiziraju pri čemu posebno ističemo odličnu suradnju s delničkom OŠ Ivana Gorana Kovačića, kao i CK Delnice te ljudima ovog kraja. Cilj nam je mlade ljude osposobiti da u slučaju nesreće na vodi reagiraju kvalitetno i pomognu, a raduje nas što je iz godine u godinu sve više djece koja žele učiti. Želja nam je da što veći broj njih nakon ovih tečajeva ostane u krugu ljudi koji su spremni pomoći drugome u nevolji, bilo kao dio jednog sustava kakav je CK ili Gorska služba spašavanja, bilo samostalno«, rekla je Radovanović.