Vunarica Radmila Kus putuje u SAD

Goranski nakurnjak za Baracka Obamu

Vedrana Simičević

Jedna od najiskusnijih goranskih vunarica dobila je poziv na tekstilni simpozij u Washingtonu, te obećanje neslužbene večere kod američke prve dame



MRKOPALJ Atraktivni proizvodi goranskih vunarica iz godine u godinu putuju sve dalje u svijet, najčešće kao suveniri u rukama turista, a ove bi godine rukotvorine od vune mogle stići čak i do – Bijele kuće. Naime, jedna od goranskih vunarica, Radmila Kus, ovog će listopada sudjelovati na velikom tekstilnom simpoziju u Washingtonu, a tijekom boravka u američkoj metropoli očekuje je i neslužbena večera kod američke prve dame, Michelle Obama. 


    – Poziv u SAD uputila mi je umjetnica Lisa Jacenich koja živi u Monterayu u Virdžiniji i također radi s vunom. Ona je nedavno boravila u Mrkoplju, obzirom da je njezin suprug ovdje tražio svoje korijene, a odsjeli su u hotelu u Begovom Razdolju, gdje je vidjela izložene radove od vune. Direktor hotela uputio ju je na mene, pa me je, nakon što smo se upoznale, pozvala da budem njezin gost. A kako je ona radila u diplomaciji i dobra je prijateljica s prvom damom, rekla je da će me odvesti na neslužbenu večeru kod Michelle Obame, pojašnjava nam gospođa Radmila, jedna od goranskih vunarica koja već godinama izrađuje najrazličitije predmete od vune. Do dana današnjeg, međutim, jedna od najpamtljivijih kreacija u kojima je sudjelovala svakako su veliki vuneni nakurnjaci s pripadajućim pregačama za članove riječke grupe »Let 3«. Hoće li dakle, famozni tradicionalni nakurnjaci – jedan od turistima omiljenih predmeta koji nastaju ispod vrijednih ruku goranskih vunarica, naći svoj put i do američkog predsjednika? 


    – Pa mnogi me to pitaju jer ih svi već doživljavaju kao brend Gorskog Kotara. To bi svakako bio jedan od interesantnijih poklona koji bi se mogli odnijeti u Bijelu kuću. Ja ću, između ostalog, i nakurnjake ponijeti sa sobom, no procjenu da li je to primjereni dar, prepustit ću ipak gospođi Lisi, kazala nam je Radmila nasmijavši se na naše pitanje da li bi ga poklonila domaćici ili njezinom suprugu. Pa predsjedniku, naravno, rezolutno će Radmila. U prijavi za tekstilni simpozij, naša je sugovornica opisala, između ostalog, i projekt izrade predmeta od vune kao vrste rješavanja poljuljanih odnosa između hrvatskog i srpskog stanovništva u kojem je svojedobno sudjelovala, a koji je, kaže, oduševio organizatore.